reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

[FONT=&quot]Składniki na 12 dużych bułeczek:
[/FONT]
  • [FONT=&quot]500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) [/FONT]
  • [FONT=&quot]1 łyżka cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki soli[/FONT]
  • [FONT=&quot]7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych[/FONT]
  • [FONT=&quot]200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)/ maślanki
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]120 ml mleka[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 jajko[/FONT]
  • [FONT=&quot]60 g masła[/FONT]
[FONT=&quot]Dodatkowo:
[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 jajko do posmarowania[/FONT]
  • [FONT=&quot]sezam do posypania[/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
[/FONT] [FONT=&quot]Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków (cisto bardzo się lepi ale tak ma być, ja "moczyłam" ręce w mące i dopiero brałam ciasto), z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
[/FONT] [FONT=&quot]Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC na termoobiegu, przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce.[/FONT]
 
reklama
Fredzik bułeczki pierwsza klasa:tak: mój m zachwycony zjadł już połowę:baffled: ale rzeczywiście bardzo się klei ciasto:szok: Fredzik daj jeszcze jakieś przepisy bo widzę że jesteś Gordon Ramsay w spódnicy:-D
 
roksi, cieszę się , ze bułeczki smakują i wyszły.
poniżej przepis na chleb (nie wiem czy juz dawałam) z ziarnami - bardzo bardzo prosty i świeży przez 3 dni:
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na 2 bochenki:[/FONT]

  • [FONT=&quot]1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)[/FONT]
  • [FONT=&quot]6 łyżek siemienia lnianego[/FONT]
  • [FONT=&quot]6 łyżek łuskanego słonecznika[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich[/FONT]
  • [FONT=&quot]3 łyżki sezamu[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżki pestek dyni[/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżki soli[/FONT]
  • [FONT=&quot]5 łyżek cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]5 dag świeżych drożdży[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 litr wody[/FONT]
[FONT=&quot]Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.[/FONT]
[FONT=&quot]Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych . Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać - ok 15 min). [/FONT]
[FONT=&quot]Piec około 50 minut w temperaturze 230ºC. (na termoobiegu), studzę w piekarniku[/FONT]

więcej przepisów będę wklejała w miarę przepisywania na kompa :tak:
gotować i piec uwielbiam, jak tylko mam czas.
Wczoraj robiłam gołąbki - uwielbiam
 

Załączniki

  • IMG_3530.jpg
    IMG_3530.jpg
    200,1 KB · Wyświetleń: 21
  • IMG_3537.jpg
    IMG_3537.jpg
    237,2 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Fredzik w wolnym czasie biorę się za pieczenie własnego chlebusia i tych apetycznych bułeczek....mniam, aż mi ślinka leci...ale bym taką zjadła w realu :-D
 
reklama
fredzik, jak ja ci zazdroszę tych umiejetności kulinarnych:zawstydzona/y:, a chyba jeszcze bardziej tych chęci:zawstydzona/y::zawstydzona/y:, ja w kuchni to normalnie szału dostaje:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:, robię tylko proste, szybkie dania, jakieś sałatki, zupy, nie potrafię nic wymysleć sama, muszę mieć gotowy przepis i już , zero inwencji:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
 
Do góry