S
szalona mama
Gość
[FONT="]Składniki na 12 dużych bułeczek:
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT] [FONT="]Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków (cisto bardzo się lepi ale tak ma być, ja "moczyłam" ręce w mące i dopiero brałam ciasto), z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
[/FONT] [FONT="]Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC na termoobiegu, przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce.[/FONT]
[/FONT]
- [FONT="]500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) [/FONT]
- [FONT="]1 łyżka cukru[/FONT]
- [FONT="]1,5 łyżeczki soli[/FONT]
- [FONT="]7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych[/FONT]
- [FONT="]200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)/ maślanki
[/FONT] - [FONT="]120 ml mleka[/FONT]
- [FONT="]1 jajko[/FONT]
- [FONT="]60 g masła[/FONT]
[/FONT]
- [FONT="]1 jajko do posmarowania[/FONT]
- [FONT="]sezam do posypania[/FONT]
[/FONT] [FONT="]Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków (cisto bardzo się lepi ale tak ma być, ja "moczyłam" ręce w mące i dopiero brałam ciasto), z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
[/FONT] [FONT="]Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC na termoobiegu, przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce.[/FONT]