reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

reklama
Ewa, ja tez poczytam chetnie, co niekoniecznie znaczy zrobie ;-)
Ewa nas uaktywnia, to ja daje szybki przepis na salatke blyskawiczna

piers z kurczaka usmazona, salata lodowa, pomidor i najwazniejsze prazone migdaly, nawet bez sosu jest super, ale mozna zrobic czosnkowy
 
ja gotuję i poproszę o przepisy szybkie imprezowe bo imprezkę ma w niedzielę i wymyśliłam:
canelloni z serami, babeczki z kajmakiem, babeczki z owocami i wiśniami z wiśniówki :tak: no i chciałam sałatkę jakąś, pooka, twój przepis bardzo mi do gustu przypadł i czekam na ewy śledzia :tak:
 
ja gotuję i poproszę o przepisy szybkie imprezowe bo imprezkę ma w niedzielę i wymyśliłam:
canelloni z serami, babeczki z kajmakiem, babeczki z owocami i wiśniami z wiśniówki :tak: no i chciałam sałatkę jakąś, pooka, twój przepis bardzo mi do gustu przypadł i czekam na ewy śledzia :tak:

Fredzik to ja poproszę przepisy na te wszystkie pyszności, o których piszesz:-p

ŚLEDŹ PYSZNY
- 6 płatów marynowanych (z octu;-))
- 2 duże cebule
- 4 jaja na twardo
Cebulę i jajka kroimy w kostkę, a śledzie na małe kawałki. Mieszamy z sosem.

sos:
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 słoiczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki curry
Wszystko wymieszać.


Sałatka jest pyszna:tak: Oryginalna.
 
ewa, dzięki, napiszę ale już nie dzisiaj :zawstydzona/y:
no dobra na canelloni dzisiaj :-)

kupuję rurki makaronowe takie żeby ich gotować wcześniej nie trzeba było - dwie paczki

ser biały półtłusty ok 1/2 kg
ser bryndza (dwa pudełeczka lub dwie kostki)
ser gouda ok 1/2 kg (straty)
mozarella (Starta, może być wędzona lub nie)
ser pleśniowy niebieski ok 30 dag
jajko jedno lub dwa
śmietana mała 22%
pęczek natki
pęczek szczypiorku
papryka słodka w proszku (do smaku)
gałka muszkatalowa (koniecznie)
pieprz
sól
i to wszytko mieszasz na jednolitą (prawie) masę a potem siedzisz i nadziewasz tym rurki :tak: masa musi być gęsta żeby nie wyleciała z rurek

nadziane rurki układasz na posmarowanej masłem blasze/ naczyniu żaroodpornym, zalewasz to ketchupem (ostrym), posypujesz startym serem żółtym i zapiekasz ok 30 min.

Ja robie tego duuuużo bo jakoś szybko znika :-p
 
Chleb domowej roboty - mniam mniam

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" ). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
[FONT=&quot]Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC. [/FONT]
 
piers z kurczaka usmazona, salata lodowa, pomidor i najwazniejsze prazone migdaly, nawet bez sosu jest super, ale mozna zrobic czosnkowy

jem ją właśnie :-D
bardzo dobra, zrobiłam z sosem czosnkowym, ale wydaje mi się, że mi lepiej by smakowała taka bez lub z odrobiną tylko sosu vinegret? minus taki, że robiłam ją wczoraj wieczorem na dzisiaj do pracy, więc rozmiękła, a wydaje mi się, że najlepsza to taka chrupiąca ;-) ale faktycznie pyszniutka i szybko się robi :tak:
 
reklama
Fredzik, jesteś moim idolem :tak:, jeszcze tylko żeby mi sie chciało chcieć to też bym takie rzeczy... ;-)

Agutek, cieszę sie że smakowała. najlepsza zaleta tej sałatki ze szybka :-D, i z sosem vinegret też myślę ze bedzie fajna, nie próbowałam, ale chyba pasuje
 
Do góry