reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Garkuchnia

reklama
Ewa, ja tez poczytam chetnie, co niekoniecznie znaczy zrobie ;-)
Ewa nas uaktywnia, to ja daje szybki przepis na salatke blyskawiczna

piers z kurczaka usmazona, salata lodowa, pomidor i najwazniejsze prazone migdaly, nawet bez sosu jest super, ale mozna zrobic czosnkowy
 
ja gotuję i poproszę o przepisy szybkie imprezowe bo imprezkę ma w niedzielę i wymyśliłam:
canelloni z serami, babeczki z kajmakiem, babeczki z owocami i wiśniami z wiśniówki :tak: no i chciałam sałatkę jakąś, pooka, twój przepis bardzo mi do gustu przypadł i czekam na ewy śledzia :tak:
 
ja gotuję i poproszę o przepisy szybkie imprezowe bo imprezkę ma w niedzielę i wymyśliłam:
canelloni z serami, babeczki z kajmakiem, babeczki z owocami i wiśniami z wiśniówki :tak: no i chciałam sałatkę jakąś, pooka, twój przepis bardzo mi do gustu przypadł i czekam na ewy śledzia :tak:

Fredzik to ja poproszę przepisy na te wszystkie pyszności, o których piszesz:-p

ŚLEDŹ PYSZNY
- 6 płatów marynowanych (z octu;-))
- 2 duże cebule
- 4 jaja na twardo
Cebulę i jajka kroimy w kostkę, a śledzie na małe kawałki. Mieszamy z sosem.

sos:
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 słoiczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki curry
Wszystko wymieszać.


Sałatka jest pyszna:tak: Oryginalna.
 
ewa, dzięki, napiszę ale już nie dzisiaj :zawstydzona/y:
no dobra na canelloni dzisiaj :-)

kupuję rurki makaronowe takie żeby ich gotować wcześniej nie trzeba było - dwie paczki

ser biały półtłusty ok 1/2 kg
ser bryndza (dwa pudełeczka lub dwie kostki)
ser gouda ok 1/2 kg (straty)
mozarella (Starta, może być wędzona lub nie)
ser pleśniowy niebieski ok 30 dag
jajko jedno lub dwa
śmietana mała 22%
pęczek natki
pęczek szczypiorku
papryka słodka w proszku (do smaku)
gałka muszkatalowa (koniecznie)
pieprz
sól
i to wszytko mieszasz na jednolitą (prawie) masę a potem siedzisz i nadziewasz tym rurki :tak: masa musi być gęsta żeby nie wyleciała z rurek

nadziane rurki układasz na posmarowanej masłem blasze/ naczyniu żaroodpornym, zalewasz to ketchupem (ostrym), posypujesz startym serem żółtym i zapiekasz ok 30 min.

Ja robie tego duuuużo bo jakoś szybko znika :-p
 
Chleb domowej roboty - mniam mniam

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" ). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
[FONT=&quot]Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC. [/FONT]
 
piers z kurczaka usmazona, salata lodowa, pomidor i najwazniejsze prazone migdaly, nawet bez sosu jest super, ale mozna zrobic czosnkowy

jem ją właśnie :-D
bardzo dobra, zrobiłam z sosem czosnkowym, ale wydaje mi się, że mi lepiej by smakowała taka bez lub z odrobiną tylko sosu vinegret? minus taki, że robiłam ją wczoraj wieczorem na dzisiaj do pracy, więc rozmiękła, a wydaje mi się, że najlepsza to taka chrupiąca ;-) ale faktycznie pyszniutka i szybko się robi :tak:
 
reklama
Fredzik, jesteś moim idolem :tak:, jeszcze tylko żeby mi sie chciało chcieć to też bym takie rzeczy... ;-)

Agutek, cieszę sie że smakowała. najlepsza zaleta tej sałatki ze szybka :-D, i z sosem vinegret też myślę ze bedzie fajna, nie próbowałam, ale chyba pasuje
 
Do góry