reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Garkuchnia

A ja dzisiaj zrobiłam, Cielęcina Marengo
Na 6 osób:
Czas przygotowania: 25 min.
Czas duszenia: 45 min.
Jak to zrobić:
1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem Pilaw.
Produkty potrzebne do przepisu
  • 1 kg cielęciny od łopatki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule szalotki
  • 1 duża marchewka
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek wody
  • 1 pęczek tymianku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
 
reklama
BURRITO Z WOŁOWINĄ
Składniki:
·Oliwa do smażenia
·500 g mielonej wołowiny
·1 drobno posiekana średnia cebula
·3 zmiażdżone ząbki czosnku
·2 łyżeczki sproszkowanego chili
·1 puszka rozdrobnionych pomidorów
·½ szklanki wody
·Puszka czerwonej fasoli
·6 dużych pszennych tortili
·500 g startego sera żółtego (taki żeby dobrze się topił np. złoty mazur)
·1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
·Masło
Sos:
·Jogurt naturalny bakoma
·majonez

1.Rozgrzać olej na patelni, smażyć wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy, podgrzewaj nie przerywając mieszania, dopóki cebula się nie zeszkli. Dodaj rozdrobnione pomidory i fasolę, wlej wodę. Duś na wolnym ogniu ok. 15 min, aż całość zgęstnieje.
2.Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C jeśli używasz termoobiegu)
3.Napełnij wszystkie tortille przygotowanym farszem. Zwiń je i miejsce złączenia połącz wykałaczką.
4.Ułóż tortille na natłuszczonej (masłem) blasze do pieczenia. Posyp serem i sproszkowaną papryką. Piecz ok. 7 – 10 min. Wyjmij wykałaczki.
5.Podawać z sosem : jogurt naturalny (bakoma) połączony z majonezem


Sałatka:
Kapusta pekińska posiekana + śmietana z jogurtem naturalnym + szczypiorek. Wszystko wymieszać.


SMACZNEGO!
 
szczerze to nie wiem które sa najlepsze, nei znam się , kupiłąm pierwszą lepszą, ważne tylko żeby skropić wodą przed zawinięciem farszu bedzie bardziej giętka :tak: Ale jedzonko pierwsza klasa
 
ja zapomnialam kupic chleb :angry:
bylam pewna, ze mam jeszcze w zamrazalniku i sie zdziwilam :eek:
na szczescie zapas miesa i ziemniakow kupilam :-p

ale buritos na pewno zrobimy kiedys :tak:
moj maz bardzo lubi takie dania :-)
 
a moze cos wiosennego… PYCHA!!!


1 kalafior ugotowany na pol-miekko (ja wolę raczej twardawy)
4 jajka ugotowane na twardo
duzo swiezego koperku
majonez (lub majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, najlepiej bakoma)

Ugotowany kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki, jajko drobno pokroic, koperek posiekac. Wymieszac wszytsko razem z majonezem, doprawic sola i pieprzem. Smakuje super z chrupkim pieczywem.
SMACZNEGO :)
 
reklama
Wątek upadł. Od czerwca nikt nic nie gotował?:-D


Mam przepis na pyszną (wg mnie) sałatkę śledziową, wcale nie czuć, że to śledzie. Jest ktoś zainteresowany?

A wy macie jakieś nowe przepisy na fajne sałatki, ostatnio mnie jakoś na nie naszło.
 
Do góry