reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

A ja dzisiaj zrobiłam, Cielęcina Marengo
Na 6 osób:
Czas przygotowania: 25 min.
Czas duszenia: 45 min.
Jak to zrobić:
1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem Pilaw.
Produkty potrzebne do przepisu
  • 1 kg cielęciny od łopatki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule szalotki
  • 1 duża marchewka
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek wody
  • 1 pęczek tymianku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
 
reklama
BURRITO Z WOŁOWINĄ
Składniki:
·Oliwa do smażenia
·500 g mielonej wołowiny
·1 drobno posiekana średnia cebula
·3 zmiażdżone ząbki czosnku
·2 łyżeczki sproszkowanego chili
·1 puszka rozdrobnionych pomidorów
·½ szklanki wody
·Puszka czerwonej fasoli
·6 dużych pszennych tortili
·500 g startego sera żółtego (taki żeby dobrze się topił np. złoty mazur)
·1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
·Masło
Sos:
·Jogurt naturalny bakoma
·majonez

1.Rozgrzać olej na patelni, smażyć wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy, podgrzewaj nie przerywając mieszania, dopóki cebula się nie zeszkli. Dodaj rozdrobnione pomidory i fasolę, wlej wodę. Duś na wolnym ogniu ok. 15 min, aż całość zgęstnieje.
2.Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C jeśli używasz termoobiegu)
3.Napełnij wszystkie tortille przygotowanym farszem. Zwiń je i miejsce złączenia połącz wykałaczką.
4.Ułóż tortille na natłuszczonej (masłem) blasze do pieczenia. Posyp serem i sproszkowaną papryką. Piecz ok. 7 – 10 min. Wyjmij wykałaczki.
5.Podawać z sosem : jogurt naturalny (bakoma) połączony z majonezem


Sałatka:
Kapusta pekińska posiekana + śmietana z jogurtem naturalnym + szczypiorek. Wszystko wymieszać.


SMACZNEGO!
 
szczerze to nie wiem które sa najlepsze, nei znam się , kupiłąm pierwszą lepszą, ważne tylko żeby skropić wodą przed zawinięciem farszu bedzie bardziej giętka :tak: Ale jedzonko pierwsza klasa
 
ja zapomnialam kupic chleb :angry:
bylam pewna, ze mam jeszcze w zamrazalniku i sie zdziwilam :eek:
na szczescie zapas miesa i ziemniakow kupilam :-p

ale buritos na pewno zrobimy kiedys :tak:
moj maz bardzo lubi takie dania :-)
 
a moze cos wiosennego… PYCHA!!!


1 kalafior ugotowany na pol-miekko (ja wolę raczej twardawy)
4 jajka ugotowane na twardo
duzo swiezego koperku
majonez (lub majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, najlepiej bakoma)

Ugotowany kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki, jajko drobno pokroic, koperek posiekac. Wymieszac wszytsko razem z majonezem, doprawic sola i pieprzem. Smakuje super z chrupkim pieczywem.
SMACZNEGO :)
 
reklama
Wątek upadł. Od czerwca nikt nic nie gotował?:-D


Mam przepis na pyszną (wg mnie) sałatkę śledziową, wcale nie czuć, że to śledzie. Jest ktoś zainteresowany?

A wy macie jakieś nowe przepisy na fajne sałatki, ostatnio mnie jakoś na nie naszło.
 
Do góry