reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Formalności.

reklama
Dziewczyny a ja mam pytanie odnosnie urlopu macierzynskiego i wychowawczego. Rozumiem ze na macierzynskim przez 22 tygodnie (20 tyg + 2 ekstra) wyplacany jest zasilek w wysokosci miesiecznego wynagrodzenia (to co teraz dostajemy z zusu) tak?
A jak to sie ma jesli chodzi o wychowawczy? Czy mamy prawo do jakiegokolweik zasilku? (Nie mowie tu o tym gdzie przysluguje 40zl na dziecko) :-)

Misiaka z tego co wiem zasiłek przysługuje ale dostaniesz go gdy dochód męża (bo twój jest wtedy odliczany) nie przekroczy jakiejś tam kwoty bodajże 504 zł/os, jeśli dostaniesz rodzinne to i wychowawcze także.

Tak, tylko ten zasiłek jest śmiechu warty, bo wynosi bodajże 400 czy 500zł.:szok:. Mnie to całkowicie uniemożliwia pozostanie z dzieckiem w domu, a szkoda...:-(

Angelus ano śmieszna kwota - niestety :/
Ale np ja odliczając nianię i przedszkole poszłabym spowrotem do pracy za 100 zł, więc mi lepiej siedziec w domu ale też nie wiadomo czy byśmy się załapali bo wtedy mąż by jechał nadgodziny żeby jakoś było i koło sie zamyka :/

te 400 zł dostaje sie podajże przez 2 lata maks w przypadku gdy dochód tak jak napisano nie przekracza te 504 zł na os ale ja sie nad tym mocno zastanawiam
Dlaczego ?
wracając do pracy na cały etat nie mam z kim zostawić dziecka
jesli bym wrocila na na pol etatu i wziela kogos dorywczo to moze bym jeszcze musiala doplacic
więc jesli mam pracowac dajmy na to za 100-200 zł gdzie nie ma mnie przy dziecku gdzie prace mam stresująca bo z kasą i zawsze ryzyko pomylki jest to chyba bym wybrala te 400 zł

A czy któraś z was może się orientuje jak to jest z kasą z opieki, bo wiem że becikowe przysługuje, ale jest jeszcze coś takiego jak kasa na wyprawkę, jakieś 500zl dodatkowo, słyszałyście coś o tym?

reklama
Do góry