reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

My lecielismy z Małą do Angoli na wesele jakos w 3 m-cu to wyrabialismy paszport taki na 5 lat. Mozna tez paszport tymczasowy, ale on musi byc przytwierdzony do paszportu lub dowodu konkretnego rodzica. A jak dziecko ma swoj paszport to moze podrózowac z kim kolwiek...oczywiscie dla mnie nierealne...ale jakby co, to mamy taką możliwosc...
No i w tym paszporcie na 5 lat-trzeba zmieniac zdjęcia - chyba co roku.
A o doowodach, ktorych piszecie to nie słyszałam...

Ostatnia edycja:
reklama
O, a mi powiedziano że paszporty wyrabia się tylko roczne? A o dowodzie dla dziecka nie słyszałam wcześniej. Szkoda że nie zdążymy załatwić tego jak będziemy w polsce, bo musielibyśmy zacząć od rejestrowania i nadania numeru pesel:no:

Odświeżam wątek bo przy okazji wyjazdów wakacyjnych myć może pojawią się wyjazdy za granicę. Trzeba wówczas pamiętać o odpowiednich dokumentach dla dziecka.

wydaje mi się ze w UE wystarczy dowód osobisty lub paszport dziecku. Czy orientujecie się jak to jest z tymi dowodami? Ja czytałam ze mają ważność 5 lat i koszt 30 zł a paszport 1 rok i 30 zł. Czyli wychodziłoby ze opłaca się wyrobić dowód. Co myślicie w tym temacie?

Jutro rano wam wszystko napisze o dowodach osobistych dla dzieci. Pracuje w urzędzie Miasta i Gminy więc będę miała informacje z pierwszej reki. dzisiaj nie dam rady bo babka od dowodów jest na jakimś szkoleniu. W każdym razie jutro po 8 rano zaraz zamelduje.

Melduję posłusznie jak sprawa się ma z dowodami osobistymi.

Więc aby wyrobić dowód osobisty dla malucha trzeba mięć 2 zdjęcia do dowodu (fotograf wie jakie powinny tam się znaleźć), potrzebni są oboje rodzice lub opiekunowie (jeśli jest jeden to jeden). Trzeba się udać oczywiście do Urzędu i wypełni wniosek. Dowód jest bezpłatny.

Generalnie jeśli jeździmy po Polsce to nie jest potrzebny, ale dla pewnosci trzeba wtedy wciąć akt urodzenia żeby nas nikt nie oskarżył o porwanie.

NA taki dowód można z dzieckiem podróżować po terytorium Unii.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Zdjęcie juz dzisiaj wykonaliśmy - w poniedziałek idziemy załatwiać resztę. Mam nadzieję, ze do 25 lipca nam wydadzą dowód.

Miranda w polskiej ambasadzie wydadza Ci paszport na rok dla malej.....u nas tez tak jest....wazny rok bo przez ten czas musisz dopelnic formalnosci osobiscie (razem) w Posce.....u nas mozna poprosic o nadanie pesel ale tylko wtedy gdy w imieniu i nazwisku nie ma polskich znakow:)ja osobiscie nie wyrabialam polskiego paszporu jeszcze bo mala ma irlandzki paszport:)

Aga_irlandia, to znaczy że następnego rocznego mi nie wydadzą jak nie załatwie formalności w Polsce? Nie chcieliśmy meldować małej w Polsce ani nadawać jej peselu, ale chyba inaczej się nie da, cholerka. U mnie wcale się nikt nie zabija żeby meldować Jagodę pod swoim dachem.

Miranda i tak zawsze melduja dziecko pod ostatnim meldunkiem matki:) ja nie mam juz meldunku( ani moje dzieci) bo zostalam wymeldowana w Polsce....
nie wiem dokladnie jak to jest z tym pierwszym paszportem czy po roku jak nie zalatwisz wystawia Ci nastepny......sprawdz w abasadzie u siebie tam beda miec napewno wiarygodniejsze informacje.....
a zeby paszport polski miec dziecko musi byc obywatelem Polski ,wiec tym samym musi miec umiejscowienie w tym kraju i pesel....my na razie nie bedziemy sie starac o polski paszport.....niestety za duzo zachodu z tym wszystkim....a irlandzi dostalismy na 3 lata od razu

Niestety w anglii urodzone dziecko ma obywatelstwo po rodzicach, więc angielskiego paszportu nie dostanie, dopiero po 5 latach mieszkania może ubiegać się o obywatelstwo. Więc czeka mnie przeprawa urzędowa w Polsce.

reklama
My wczoraj złożyliśmy wniosek o dowód dla małej. Śmieszne będzie miała zdjęcie w tym dowodzie :) Będzie ważny 5 lat i najprawdopodobniej wydadzą za ok 3 tyg.

Do góry