reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności.

Rzadko sie trafiają miłe babki a zwłaszcza w ZUSie. Przez tyle lat może 2 razy trafiłam na miłą babke która z uśmiechem i cierpliwością wytłumaczyła mi co i jak. A i jak pojechałam do Ostrowa Wlkp do skarbówki to obsłużył mnie baaaaaaaardzo fajny facet. Także dagna sie nie złość bo ty jesteś jednym z tych urzędników którzy są do ludzi a człowiek automatycznie szufladkuje cały urząd przez jednego pracownika z miną jakby siedział tam za kare.

reklama
Zaraz mnie :wściekła/y::wściekła/y:
okazuje sie , że to zaświadczenie to przedostatnie zwolnienie , w którym brakowało adresu tylko nie wiem czyjego dopiero jak podejde do pracy to sie dowiem i zus odrzucil to zwolnienie bo musi byc wypisane nowe
no i teraz pytanie co z kasą :wściekła/y::wściekła/y:
aha doczytałam , że nie wyplaca kasy do czasu dostarczenia nowego

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, współczuję Wam! Ja na szczęście mam wypłacane pieniądze przez zakład pracy i zawsze w jednym terminie. Tak bym chyba oszalała!!!

ja z Zusem wogole nie moge dojsc do ladu, wyplacaja na 2 tury, tak jakos dziela i nigdy nie wiem ile kaski dostane, czasami az mnie nosi
ostatnio pani mnie poinformowala ze zmieniaja system wyplat i przelew bedzie raz w miesiacu co mnie cieszy bo przynajmniej bede wiedziala jak mam kasa rozporzadzac

Tak się ostatnio zastanawiam co przysługuje matce która jest w trudnej sytuacji finansowej po urodzeniu dziecka. Jak narazie wiem tylko o becikowym i o zasiłku rodzinnym. Nie wiecie czy mogłabym ubiegać się o coś jeszcze??

witam mausie mam pytanie mam zatrudnienie od 15 kwietnia do 14 lipca według tego co czytałam to pracodawca nie może mnie zwolnić normalnie będzie mi przysługiwał macieżyński i chorobowe a umowę muszą mi przedłużyć.Czy to napewno prawda czy coś pokręciłam? wiem tyle, że muszę złożyć zaświadczenie od lekarza że jestem w ciązy a czy mogę z tym zaświadczeniem zaraz przynieść zwolnienie lekarsie bym chciała już od 17 pójść na zwolnienie jak myślicie kochane mogę tak zrobić?

lilula jak to była umowa o pracę na 3 miesiące to nie wiem czy pracodawca musi Ci ją przedłużać... może powinnaś poszperać troszeczkę na forum prawniczym

lilula - nie jestem pewna, wydaje mi się, że jak umowa jest na czas określony, nie krótszy niż 3 miesiące to zostaje przedłużona automatycznie do dnia porodu. A zasiłek macierzyński wypłaca ZUS. Ale głowy nie dam uciąć. Najlepiej byłoby zapytac się inspekcji pracy.

reklama
Dziewczyny pytanko odnośnie tych pieniązków z ZUS,
czy jeśli przynosic będzie mi listonosz i np nie zastanie mnie w domu to powinien zostawić zawiadomienie, żeby odebrać na poczcie czy nie? Czy trzeba osobiście od listonosza i przyjdzie w inny dzień?

Do góry