reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Formalności.

Rzadko sie trafiają miłe babki a zwłaszcza w ZUSie. Przez tyle lat może 2 razy trafiłam na miłą babke która z uśmiechem i cierpliwością wytłumaczyła mi co i jak. A i jak pojechałam do Ostrowa Wlkp do skarbówki to obsłużył mnie baaaaaaaardzo fajny facet. Także dagna sie nie złość bo ty jesteś jednym z tych urzędników którzy są do ludzi a człowiek automatycznie szufladkuje cały urząd przez jednego pracownika z miną jakby siedział tam za kare.

reklama
Zaraz mnie :wściekła/y::wściekła/y:
okazuje sie , że to zaświadczenie to przedostatnie zwolnienie , w którym brakowało adresu tylko nie wiem czyjego dopiero jak podejde do pracy to sie dowiem i zus odrzucil to zwolnienie bo musi byc wypisane nowe
no i teraz pytanie co z kasą :wściekła/y::wściekła/y:
aha doczytałam , że nie wyplaca kasy do czasu dostarczenia nowego

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, współczuję Wam! Ja na szczęście mam wypłacane pieniądze przez zakład pracy i zawsze w jednym terminie. Tak bym chyba oszalała!!!

ja z Zusem wogole nie moge dojsc do ladu, wyplacaja na 2 tury, tak jakos dziela i nigdy nie wiem ile kaski dostane, czasami az mnie nosi
ostatnio pani mnie poinformowala ze zmieniaja system wyplat i przelew bedzie raz w miesiacu co mnie cieszy bo przynajmniej bede wiedziala jak mam kasa rozporzadzac

Tak się ostatnio zastanawiam co przysługuje matce która jest w trudnej sytuacji finansowej po urodzeniu dziecka. Jak narazie wiem tylko o becikowym i o zasiłku rodzinnym. Nie wiecie czy mogłabym ubiegać się o coś jeszcze??

witam mausie mam pytanie mam zatrudnienie od 15 kwietnia do 14 lipca według tego co czytałam to pracodawca nie może mnie zwolnić normalnie będzie mi przysługiwał macieżyński i chorobowe a umowę muszą mi przedłużyć.Czy to napewno prawda czy coś pokręciłam? wiem tyle, że muszę złożyć zaświadczenie od lekarza że jestem w ciązy a czy mogę z tym zaświadczeniem zaraz przynieść zwolnienie lekarsie bym chciała już od 17 pójść na zwolnienie jak myślicie kochane mogę tak zrobić?

lilula jak to była umowa o pracę na 3 miesiące to nie wiem czy pracodawca musi Ci ją przedłużać... może powinnaś poszperać troszeczkę na forum prawniczym

lilula - nie jestem pewna, wydaje mi się, że jak umowa jest na czas określony, nie krótszy niż 3 miesiące to zostaje przedłużona automatycznie do dnia porodu. A zasiłek macierzyński wypłaca ZUS. Ale głowy nie dam uciąć. Najlepiej byłoby zapytac się inspekcji pracy.

reklama
Dziewczyny pytanko odnośnie tych pieniązków z ZUS,
czy jeśli przynosic będzie mi listonosz i np nie zastanie mnie w domu to powinien zostawić zawiadomienie, żeby odebrać na poczcie czy nie? Czy trzeba osobiście od listonosza i przyjdzie w inny dzień?

Do góry