reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności.

reklama
Dziewczyny a ja mam pytanie odnosnie urlopu macierzynskiego i wychowawczego. Rozumiem ze na macierzynskim przez 22 tygodnie (20 tyg + 2 ekstra) wyplacany jest zasilek w wysokosci miesiecznego wynagrodzenia (to co teraz dostajemy z zusu) tak?
A jak to sie ma jesli chodzi o wychowawczy? Czy mamy prawo do jakiegokolweik zasilku? (Nie mowie tu o tym gdzie przysluguje 40zl na dziecko) :-)

Misiaka z tego co wiem zasiłek przysługuje ale dostaniesz go gdy dochód męża (bo twój jest wtedy odliczany) nie przekroczy jakiejś tam kwoty bodajże 504 zł/os, jeśli dostaniesz rodzinne to i wychowawcze także.

Tak, tylko ten zasiłek jest śmiechu warty, bo wynosi bodajże 400 czy 500zł.:szok:. Mnie to całkowicie uniemożliwia pozostanie z dzieckiem w domu, a szkoda...:-(

Angelus ano śmieszna kwota - niestety :/
Ale np ja odliczając nianię i przedszkole poszłabym spowrotem do pracy za 100 zł, więc mi lepiej siedziec w domu ale też nie wiadomo czy byśmy się załapali bo wtedy mąż by jechał nadgodziny żeby jakoś było i koło sie zamyka :/

te 400 zł dostaje sie podajże przez 2 lata maks w przypadku gdy dochód tak jak napisano nie przekracza te 504 zł na os ale ja sie nad tym mocno zastanawiam
Dlaczego ?
wracając do pracy na cały etat nie mam z kim zostawić dziecka
jesli bym wrocila na na pol etatu i wziela kogos dorywczo to moze bym jeszcze musiala doplacic
więc jesli mam pracowac dajmy na to za 100-200 zł gdzie nie ma mnie przy dziecku gdzie prace mam stresująca bo z kasą i zawsze ryzyko pomylki jest to chyba bym wybrala te 400 zł

A czy któraś z was może się orientuje jak to jest z kasą z opieki, bo wiem że becikowe przysługuje, ale jest jeszcze coś takiego jak kasa na wyprawkę, jakieś 500zl dodatkowo, słyszałyście coś o tym?

reklama
Do góry