reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności do załatwienia po urodzeniu dziecka:)

niewiem dziewczynki jak to jest z tym zaswiadczeniem bo ja akurat po slubie juz jestem ale zaczełam tentemat bo byłam w takiej sytyacji i wtedy własnie latałam z bolącym tyłkiem po urzedach,ciekawi mnie tylko czy to musi byc na jakims druku czy normalnie ,a i jeszcze jedno o ile wiem to trzeba miec do becikowego zaswiadczenie od gina ze od conajmniej 10 tyg ciązy było sie pod jego opieka

reklama
Z tego co się orientuje to do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
-dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
-skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę
urodzenia dziecka;
- pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego
z rodziców).
-zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży

Zmieniły sie nie dawno zasady i przez najbliższe 2 lata przejściowe nie trzeba dziewczyny miec zaświadczenia ze jest sie pod opieką lekarza od 10 tyg tylko ze chociaz jedna wizyta przypadła w ciąży. Pisali o Tym w gazetach.
A Pisalam wam juz kiedys ze jak złożyćie wniosek przed 10-tym danego mies. To kasa przyjdzie na konto na koniec tego mies a jak po 10-tym to na koniec nastepnego mies. Tak mi powiedziala kobita jak odbierałam dow os . Tylko ze nie wiem czy w lodzi tylko tak jest czy w całej polsce.

Czyli czy ja dobrze kumam, jak M uzna teraz dziecko to będzie chyba jakiś dokument i będzie mógł sam dziecko zarejestrować w USC i od razu w akcie urodzenia będzie miało jego nazwisko a jeśli po porodzie to będę musiała z nim mała i obolałym tyłkiem do 14 dni się dotelepać do USC do miasta gdzie urodzę zarejestrować małą a potem do USC w miejscu zamieszkania załatwić uznanie i potem co, znów do USC gdzie wydali akt urodzenia zmienić w nim nazwisko czy jak?:confused: czy bedzie miało dziecko naszmącone od małego że akt urodzenia na inne nazwisko a potem dokument o uznaniu?

Jedyneczko- w skrócie-do urzedu stanu cywilnego nie musisz brac dziecka. Wszystko trwa ok 30 min. Idziesz razem z m i tam m uznaje dziecko ty decydujesz o nazwisku i od ręki dostajesz akt urodzenia. Podczas jednej wizyty.

Tak, ale w szpitalu, jeżeli nie masz męża, to dziecko automatycznie dostaje Twoje nazwisko. Zmienia się je dopiero w USC.

A co do becikowego, to zasady sprawdźcie każda w swoim mieście. U mnie np trzeba przedstawić dowody osobiste obojga rodziców. Czas na złożenie dokumentów - 12 miesięcy. No i trzeba złożyć dwa różne podania - jedno na becikowe dla każdego, a drugie - z gminy.

tetina ja wiem że nie muszę brać dziecka ale nie będzie wyjścia :-) czyli chyba kumam, w USC gdzie się mała urodzi od razu przy zgłoszeniu narodzin idziemy oboje,M uznaje małą i dokument jest jeden? bo my w innym mieście mieszkamy niż rodzę i tu babka w USC pytała czy oboje jesteśmy tu zameldowani ale może myślała że też w tym mieście będę rodziła. Zobaczymy jak to będzie, jak się nie rozpakuję do wizyty w czwartek to wezmę zaświadeczenie od gina i załatwimy uznanie przed narodzinami a jak urodzę do czwartku to trudno, załatwimy po jakimś tygodniu choć mi się nie uśmiecha:-p

bety no własnie, bez uznania przed narodzinami akt ze szpitala będzie na moje nazwisko i to samo książeczka, no trudno, mogłam wczesniej się tym zainteresować to bysmy dawno załatwili:-p

Mruczka ja jednak nie będę musiała tego wypełniać, a le byłam w ZUS się pytać i jak dobrze kojarzę, to ten świstek akurat pracodawca wypełnia i przesyła do ZUS-jeśli duży zakład, jeśli mały, to chyba samemu się zanosi-wysyła do wypełnienia i samemu zanosi się wypełnione do ZUS, ale musisz to sprawdzić, może zadzwoń do kadrowej swojej albo na infolinię ZUS???

reklama
Dziewczyny z końcem lipca kończy mi się umowa o pracę i muszę wypełnić druk do zusu,żeby mi wyplacał zasiłek macierzyński. Tylko,że ja nic z tego druku nie kumam, które rubryki mam wypełnić itp. Czy któraś z was też to będzie wypełniać??
http://www.zus.pl/pliki/formularze/fill&print/z_3a.pdf

Ja bede wypelniac taki druk bo prowadze dzialalnosc gospodarcza tylko dopiero jak bede w PL czyli we wrzesniu ale najlepiej wypelnij to co wiesz czyli swoje dane reszte skladek powinien zus za ciebie wypelnic badz popros pracodawce powinien ci pomoc. Ja zapewne bede korzystac z pomocy swojej ksiegowej.

Do góry