reklama
laski pomocy te becikowe dla każdego dostawałyście na konto czy odbiór był osobisty i gdzie wtedy??
ja dostałam na konto,bo podawałam
a jeśli nie podawałaś numeru konta to odbior jest osobisty w kasie urzedu chyba
uff dzięki dziewczyny mam nadzieję że tak dostanę bo decyzja przyszła odnośnie tylko tego zależnego od dochodu i o zasiłku rodzinnym (o te dwa na raz składałam i numer konta był ale nie wiem czy oba razem rozpatrują )a tego drugiego nie i się zastanawiam co i jak bo wiem że niektórzy musieli odebrać osobiście a ja składałam w olsztynie;/
jak są babki w porządku i zobaczą ,ze masz konto wpisane powinny ci przelać tez na konto,ja nie wszedzie podawałam,a mimo wszytsko dostałam cala kase na konto tylko w ratach przez dwa dni szlo,bo sporo tego było
ja becikowe dostałam do domu:-)
jezeli chodzi o zajscie w kolejną ciaze to jest tak, tzn ja tak miałam. Byłam na wychowawczym i musiałam wrócić do pracy choć na 1 dzien ale faktycznie wróciłam na wiecej;-) byłam juz wtedy w ciazy po jakims czasie zaniosłam L4 i dostałam zaiłek chorobowy a potem macierzynski, jak zajdziez w ciąże na wychowawczym no nie dostaniesz zasiłku chorobowego a po porodzie dostaniesz zasiłek macierzynski ale o 2tyg krótszy niz Ci przysługuje, urlop wychowawczy na pierwsze dziecko przepada
jezeli chodzi o zajscie w kolejną ciaze to jest tak, tzn ja tak miałam. Byłam na wychowawczym i musiałam wrócić do pracy choć na 1 dzien ale faktycznie wróciłam na wiecej;-) byłam juz wtedy w ciazy po jakims czasie zaniosłam L4 i dostałam zaiłek chorobowy a potem macierzynski, jak zajdziez w ciąże na wychowawczym no nie dostaniesz zasiłku chorobowego a po porodzie dostaniesz zasiłek macierzynski ale o 2tyg krótszy niz Ci przysługuje, urlop wychowawczy na pierwsze dziecko przepada
anet15
Mama Malgosi i Karolinki
Daria,a czemu macierzynski wtedy jest krotszy?
izabela...
Fanka BB :)
dzięki za informacje :-)ja becikowe dostałam do domu:-)
a jeżeli podczas macierzyńskiego dostałam podwyżkę, zaszłam w ciąży na wychowawczym, wracam do pracy na minimum 1 dzień, to czy te podwyżki są już uwzględniane?
namieszałam trochę...
i przychylam się do pytania anet
U mnie becikowe wypłacają w opiece społecznej. Trzeba wypełnić wniosek i na tej podstawie dostaje się pieniądze.
Izabela ja będąc na macierzyńkm też dostałam podwyżkę i moja płacowa powiedziała mi, że jak wrócę do pracy to ona wtedy przy najbliższej wypłacie dopiero mi tę podwyżkę doliczy i jeszcze dostanę spłatę za ten okres od podwyżki do powrotu do pracy.
Ale z tego co kojarzę to jak zajdziesz w ciąże, wrócisz do pracy na chwile i pojdzisz na zwolnienie to wysokość wypłaty będą ci naliczać obliczając średnią za ostanie 6 m-cy. Ale to jest do sprawdzenia, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.
Izabela ja będąc na macierzyńkm też dostałam podwyżkę i moja płacowa powiedziała mi, że jak wrócę do pracy to ona wtedy przy najbliższej wypłacie dopiero mi tę podwyżkę doliczy i jeszcze dostanę spłatę za ten okres od podwyżki do powrotu do pracy.
Ale z tego co kojarzę to jak zajdziesz w ciąże, wrócisz do pracy na chwile i pojdzisz na zwolnienie to wysokość wypłaty będą ci naliczać obliczając średnią za ostanie 6 m-cy. Ale to jest do sprawdzenia, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.
Ostatnia edycja:
izabela...
Fanka BB :)
faktycznie, przecież ja tak miałam, ale chyba za okres 12 miesięcy...U mnie becikowe wypłacają w opiece społecznej. Trzeba wypełnić wniosek i na tej podstawie dostaje się pieniądze.
tylko mi chodzi o to, czy będąc w pracy tylko 1 dzień będą już naliczać tą podwyżkę, czy trzeba przepracować np. miesiąc by ją dostać?
reklama
chyba nie za okres 6 m-cy, tylko 12 - jesli pracowało się tyle, a jesli nei to za tyle miesięcy ile mamy przepracowanych.
Ja jeszcze wróce do wątku o urlopie wypoczynkowym za 2010r. - bo wiadomo że jeśli nie wybierzemy go przed pójściem na wychowawczy to na tym stracimy, ale nie wiedziałam dokładnie ile? dzwoniłam dziś do Inspekcji Pracy i jesli idziemy na wychowawczy np. 1 miesiąc - to dostajemy później 1/12 urlopu jaki nam się należy na cały rok, a jeśli na 2 miesiące - to 2/12 itd.
Ja jeszcze wróce do wątku o urlopie wypoczynkowym za 2010r. - bo wiadomo że jeśli nie wybierzemy go przed pójściem na wychowawczy to na tym stracimy, ale nie wiedziałam dokładnie ile? dzwoniłam dziś do Inspekcji Pracy i jesli idziemy na wychowawczy np. 1 miesiąc - to dostajemy później 1/12 urlopu jaki nam się należy na cały rok, a jeśli na 2 miesiące - to 2/12 itd.