reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

reklama
uff dzięki dziewczyny mam nadzieję że tak dostanę bo decyzja przyszła odnośnie tylko tego zależnego od dochodu i o zasiłku rodzinnym (o te dwa na raz składałam i numer konta był ale nie wiem czy oba razem rozpatrują )a tego drugiego nie i się zastanawiam co i jak bo wiem że niektórzy musieli odebrać osobiście a ja składałam w olsztynie;/

jak są babki w porządku i zobaczą ,ze masz konto wpisane powinny ci przelać tez na konto,ja nie wszedzie podawałam,a mimo wszytsko dostałam cala kase na konto tylko w ratach przez dwa dni szlo,bo sporo tego było

ja becikowe dostałam do domu:-)
jezeli chodzi o zajscie w kolejną ciaze to jest tak, tzn ja tak miałam. Byłam na wychowawczym i musiałam wrócić do pracy choć na 1 dzien ale faktycznie wróciłam na wiecej;-) byłam juz wtedy w ciazy po jakims czasie zaniosłam L4 i dostałam zaiłek chorobowy a potem macierzynski, jak zajdziez w ciąże na wychowawczym no nie dostaniesz zasiłku chorobowego a po porodzie dostaniesz zasiłek macierzynski ale o 2tyg krótszy niz Ci przysługuje, urlop wychowawczy na pierwsze dziecko przepada

ja becikowe dostałam do domu:-)
jezeli chodzi o zajscie w kolejną ciaze to jest tak, tzn ja tak miałam. Byłam na wychowawczym i musiałam wrócić do pracy choć na 1 dzien ale faktycznie wróciłam na wiecej;-) byłam juz wtedy w ciazy po jakims czasie zaniosłam L4 i dostałam zaiłek chorobowy a potem macierzynski, jak zajdziez w ciąże na wychowawczym no nie dostaniesz zasiłku chorobowego a po porodzie dostaniesz zasiłek macierzynski ale o 2tyg krótszy niz Ci przysługuje, urlop wychowawczy na pierwsze dziecko przepada
dzięki za informacje :-)
a jeżeli podczas macierzyńskiego dostałam podwyżkę, zaszłam w ciąży na wychowawczym, wracam do pracy na minimum 1 dzień, to czy te podwyżki są już uwzględniane? :sorry2:
namieszałam trochę...
i przychylam się do pytania anet :tak:

U mnie becikowe wypłacają w opiece społecznej. Trzeba wypełnić wniosek i na tej podstawie dostaje się pieniądze.

Izabela ja będąc na macierzyńkm też dostałam podwyżkę i moja płacowa powiedziała mi, że jak wrócę do pracy to ona wtedy przy najbliższej wypłacie dopiero mi tę podwyżkę doliczy i jeszcze dostanę spłatę za ten okres od podwyżki do powrotu do pracy.
Ale z tego co kojarzę to jak zajdziesz w ciąże, wrócisz do pracy na chwile i pojdzisz na zwolnienie to wysokość wypłaty będą ci naliczać obliczając średnią za ostanie 6 m-cy. Ale to jest do sprawdzenia, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.

Ostatnia edycja:
U mnie becikowe wypłacają w opiece społecznej. Trzeba wypełnić wniosek i na tej podstawie dostaje się pieniądze.

Izabela ja będąc na macierzyńkm też dostałam podwyżkę i moja płacowa powiedziała mi, że jak wrócę do pracy to ona wtedy przy najbliższej wypłacie dopiero mi tę podwyżkę doliczy i jeszcze dostanę spłatę za ten okres od podwyżki do powrotu do pracy.
Ale z tego co kojarzę to jak zajdziesz w ciąże, wrócisz do pracy na chwile i pojdzisz na zwolnienie to wysokość wypłaty będą ci naliczać obliczając średnią za ostanie 6 m-cy. Ale to jest do sprawdzenia, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.
faktycznie, przecież ja tak miałam, ale chyba za okres 12 miesięcy...
tylko mi chodzi o to, czy będąc w pracy tylko 1 dzień będą już naliczać tą podwyżkę, czy trzeba przepracować np. miesiąc by ją dostać? :confused:

reklama
chyba nie za okres 6 m-cy, tylko 12 - jesli pracowało się tyle, a jesli nei to za tyle miesięcy ile mamy przepracowanych.

Ja jeszcze wróce do wątku o urlopie wypoczynkowym za 2010r. - bo wiadomo że jeśli nie wybierzemy go przed pójściem na wychowawczy to na tym stracimy, ale nie wiedziałam dokładnie ile? dzwoniłam dziś do Inspekcji Pracy i jesli idziemy na wychowawczy np. 1 miesiąc - to dostajemy później 1/12 urlopu jaki nam się należy na cały rok, a jeśli na 2 miesiące - to 2/12 itd.

Do góry