reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

macie może linka do przepisów o przerwach na karmineie? bo ja bede pracować 4h i wiem że koleżance sie kadrowa czepiała że pół godziny sie należy jak jest powyżej 4h a mi sie wydaje ze tak nei jest tam napisane tylko że od 4...ale nie moge teraz tego znaleźć
a zaświadczenie chyba może byc i od pediatry?

reklama
Przerwy na karmienie piersią

Zgodnie z art. 187 kodeksu pracy pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
Pracownicy, której czas pracy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jedna przerwa na karmienie. Pracownicy zatrudnionej w wymiarze czasu pracy krótszym niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują.

Przerwy są udzielane na wniosek pracownicy, zawierający oświadczenie, że karmi ona dziecko piersią. Przerwy udzielane są przez cały okres karmienia piersią. Przepisy nie ograniczają okresu, przez który przysługuje przerwa na karmienie.
Nie istnieją szczególne wymagania, co do tego, jak pracownica ma udowodnić fakt karmienia dziecka. Wydaje się jednak, że na wniosek pracodawcy, pracownica ma obowiązek udokumentować ten fakt zaświadczeniem lekarskim. Nie ma jednak przepisów określających tryb wydawania takiego zaświadczenia oraz określających, jaki lekarz może je wystawić, dlatego powinno wystarczyć zaświadczenie od lekarza rodzinnego (pierwszego kontaktu) lub opiekującego się dzieckiem.
Przerwy na karmienie piersią wliczane są do czasu pracy. Za czas ich trwania pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia obliczanego jak wynagrodzenie za urlop (§ 5 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 29 maja 1996 r. w sprawie sposobu ustalania wynagrodzenia w okresie niewykonywania pracy oraz wynagrodzenia stanowiącego podstawę obliczania odszkodowań, odpraw, dodatków wyrównawczych do wynagrodzenia oraz innych należności przewidzianych w Kodeksie pracy, Dz. U. Nr 62, poz. 289).

Tutaj znajdziecie więcej ciekawych informacji:

Uprawnienia pracownic karmiących i pracowników wychowujących małe dzieci,

Ostatnia edycja:
dziewczyny :-) a gdzie jest konkretnie napisane ze kobieta jest pod ochrona i nie mozna jej zwolnic z pracy przez rok od zakonczenia urlopu wychowawczego???

kolezanka mi o tym mowila ale ja znalazlam tylko atr 186 par. 1 a tam pisza ze jest rok ochrony dla pracownika ktory w ramach wychowawczego ma zmniejszony wymiar godzin/czas pracy...

helpniecie???

ja chce napisac wniosek o wychowawczy i wolalabym wiedziec czego sie potem spodziewac...

hmmm...

czyli mozna zrobic tak: isc na wychowawczy i jeszcze bedac na tym urlopie napisac o zmniejszenie wymiaru czasu pracy i juz mam ochronke tak???

Po skończonym urlopie gdy idziesz do pracy piszesz o zmniejszenie i masz ochronę.
Nie wiem dokładnie ile przed przyjściem do pracy trzeba zmniejszyć wymiar czasu pracy
30 dni cy 14 . Trzeba by pogadać z kadrowa :-)

reklama
deli :-) dzieki za info :-)

taka opcja mi pasi :-) swojej kadrowej pytac nie bede :-p po co ma wiedziec jaka zasadzke szykuje :-D:tak:;-):-)

Do góry