reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dźwięk bicia serca

Marinaxxx

Zaciekawiona BB
Czesc, kiedy po raz pierwszy lekarz włączył Wam dźwięk bicia serca ?
U mnie było to w 6 tygodniu, a czytałam że do 10 tygodnia nie powinno się.

Czy u Was też tak szybko lekarz włączył dźwięk bicia serduszka i czy spowodowało to jakieś wady serca u Waszych maleństw ?

reklama
Już jest taki temat: Słuchanie serca 6 tydzień ciąży, założony przez Donka1987, wpisz w lupke, tam dziewczyny się wypowiedziały, nie miało to wpływu na rozwój dziecka.

Czesc, kiedy po raz pierwszy lekarz włączył Wam dźwięk bicia serca ?
U mnie było to w 6 tygodniu, a czytałam że do 10 tygodnia nie powinno się.

Czy u Was też tak szybko lekarz włączył dźwięk bicia serduszka i czy spowodowało to jakieś wady serca u Waszych maleństw ?
Na pewno przed 10. Serce zdrowe :)

Moj lekarz tez mówił że w 6 się nie powinno słuchać, ja kolo 9tc usłyszałam, ale znam osoby co wcześniej, I nic się nie stało

A tak z ciekawości - w jaki sposób miałoby to zaszkodzić dziecku? 🧐
Gdy byłam w 9 tc na USG u innej lekarki to ona powiedziała że serduszka nie będziemy włączać co by niepotrzebnie nie nagrzewać go, więc sama już nie wiem. U nas w 20 tygodniu wykazało wadę serduszka i nie mam pojęcia skąd mogła powstać..

Gdy byłam w 9 tc na USG u innej lekarki to ona powiedziała że serduszka nie będziemy włączać co by niepotrzebnie nie nagrzewać go, więc sama już nie wiem. U nas w 20 tygodniu wykazało wadę serduszka i nie mam pojęcia skąd mogła powstać..
Ale w jaki sposób efekt dopplera, który jest wykorzystywany by usłyszeć dźwięk serca miałby nagrzać serce?
Pytam, bo sama jestem lekarzem i serio - nie znajduje odpowiedzi na to pytanie, mimo, ze znam podstawy fizyki i biofizyki. Nie znajduje również żadnej literatury medycznej, która by tłumaczyła to zjawisko.

reklama
Ale w jaki sposób efekt dopplera, który jest wykorzystywany by usłyszeć dźwięk serca miałby nagrzać serce?
Pytam, bo sama jestem lekarzem i serio - nie znajduje odpowiedzi na to pytanie, mimo, ze znam podstawy fizyki i biofizyki. Nie znajduje również żadnej literatury medycznej, która by tłumaczyła to zjawisko.
Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Wiem, że zarodek wtedy miał 6 mm. Tylko dlaczego inna lekarka powiedziała mi, że jest jeszcze za szybko (9 tydzień ciąży) 🤔

Do góry