reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

dzikie harce w brzuszku czyli o ruchach naszych maluchow

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
zauważyłam, że mój bejbiak wycisza się po usg.. i to na kilka dni.. wczoraj było badanie i wieczorem już nie szalał jak zwykle, dziś też puknął dosłownie kilka razy.. teraz trochę zaczyna ale to też nie jest nawet w połowie to, na co go stać..

reklama
Dziewczyny z tego co pamiętam z ostatniej ciąży to powinno sie od ok 26 tc liczyc ruchy dziecka, czyli:
powinny w ciągu doby byc trzy momenty aktywności i w każdym z nich minimum 10 ruchów maleństwa...
nie co godzinę bo czasami dziecko spi parę godzin...

jeśli coś pokręciłam to poprawcie ale raczej tak to było...

Dziewczyny z tego co pamiętam z ostatniej ciąży to powinno sie od ok 26 tc liczyc ruchy dziecka, czyli:
powinny w ciągu doby byc trzy momenty aktywności i w każdym z nich minimum 10 ruchów maleństwa...
nie co godzinę bo czasami dziecko spi parę godzin...

jeśli coś pokręciłam to poprawcie ale raczej tak to było...

a ja znowu pamiętam z mojej ostatniej ciąży, że wystarczy że w ciągu doby raz się tylko zliczy.. ale wtedy w ciągu jednej godziny musiałoby być 10 ruchów...

Ważne jest żeby wyczuwać Maleństwo w ciągu dnia. Wiadomo ono tez ma swoje pory czuwania, snu i aktywności. Niepokoić trzeba się zacząć jak dzidziuś cały dzień nie wykazał sie ani jednym ruchem. Ja wtedy bym już wybrała sie do szpitala.

mi lekarz powiedział, ze czym mocniej mały kopie, tym jest mu lepiej, że jakby były takie niemrawe ruchy i bardzo mało to trzeba zgłosić.
ja nie mam problemów, bo mój mał bardzo aktywny jest:tak:
i jeśli miałabym liczyć, to szybko bym się pogubiła ile tych ruchów jest:-D

ja szczerze mowiac nigdy nie liczylam.. bo kolezanki co liczyły popadały w paranoję... że o jeden ruch za mało.. itp... itd... tak jak piszecie.. jak sie rusza to ok.. wazne aby wiedziec, że tak małe dziecko potrzebuje naprawdę dużo snu...

Mój mały potrafi w ciągu półtorej minuty ponad 10 razy kopnąć,jeśli akurat ma chęć na gimnastykę:tak: Więc liczyć na razie nie będe bo jest baaardzo ruchliwe.;-)

U mnie mało ruchliwe baby, a na dodatek zaczynam mieć skurcze BH i tak mi brzucho się usztywnia na parę chwil, że masakra. Dzisiaj 3 razy tak miałam.

obudziłam się po 3 w nocy, bo mi się znów wypadek snił i mały też się obudził, ale tak mocno walił, że aż się wystraszyłam, :szok:albo główką, albo z barka, bo to było strasznie nisko i tak inaczej niż zwykle...

reklama
Ważne jest żeby wyczuwać Maleństwo w ciągu dnia. Wiadomo ono tez ma swoje pory czuwania, snu i aktywności. Niepokoić trzeba się zacząć jak dzidziuś cały dzień nie wykazał sie ani jednym ruchem. Ja wtedy bym już wybrała sie do szpitala.

Mój lekarz powiedział, że nawet dzien nic nie czucia to nic strasznego.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry