reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzierżoniów Bielawa i okolice

reklama
Kasia na doz kupowałam, taka spora buteleczka jak od syropu kosztowała 6,99. Moim zdaniem lepszy niż lewatywa :tak: :-) jeśli przed czwartkiem nic się nie wydarzy to w środę piję znowu, żeby uniknąć lewatywy w czwartek w szpitalu. Z sokiem pomarańczowym jest całkiem znośny do picia - ja wypiłam prawie 1/4 kubka oleju + dopełniłam kubek sokiem pomarańczowym. Wymieszałam i wypiłam od razu wszystko. Po 6-7 godzinach lecisz do kibelka i już.

http://www.doz.pl/apteka/p14793-Oleum_Ricini_plyn_Phytopharm_100_g

Ostatnia edycja:
u mnie ciężko jest stwierdzić faktyczny termin, z OM wychodził na 6 września, z 10 TC na 24 września, z 20 TC na 15 września....więc moja lekarka stwierdziła że nie będziemy czekały dłużej niż do 22 września. A wiadomo że wg USG nie określi się dokładnie terminu bo wystarczy pomiar o milimetr mniejszy lub większy i już wychodzi inny termin. A nie chciałabym przenosić tak jak Adka o 9 dni, tym bardziej że dziecko duże więc czekanie też nie jest za bardzo wskazane.

Ostatnia edycja:
dziewczyny,
właśnie oglądałam program w tv odnośnie szczepień, powikłań itd.
nie będę pisała o tym czy szczepić czy nie bo to kontrowersyjny temat:)
ale dowiedziałam się ciekawej rzeczy - za niezaszczepienie dziecka na szczepionki obowiązkowe grozi grzywna na podstawie któregoś artykułu. I wypowiadało się małżeństwo które dostało taka grzywnę i z wypłaty potrącono każdemu z rodziców po 750zł.

tak sobie podczytuje opowieści porodowe na wrześniówkach i tam dziewczyna napisała że urodziła o 23 a o 3 była już w domu:szok:
też tak bym chciała...

Ostatnia edycja:
od 2008 /poprawiłam datę bo faktycznie źle wpisałam że od 2010/ roku nie grozi żadna grzywna, podałam ustawę wcześniej i tam jest to napisane czarno na białym, jest dużo nieszczepiących rodziców / w przychodni mojego Adka ponad 20 matek/ i nikt nie zapłacił jeszcze żadnej grzywny - byłam dzisiaj u pediatry z Adkiem i pytałam jak ta sprawa wygląda. Szczepienia są obowiązkiem obywatelskim i to od rodziców dziecka zależy czy je spełnią czy nie. Lekarka stwierdziła, żeby się nie stresować szczepieniami bo można sobie wybrać i nikt nikogo nie zmusza. Czasy przymusu się skończyły.
do 2008 roku sanepid mógł nałożyć karę - teraz nie może... podałam nawet w tym wątku wyroki NSA które znoszą grzywny i sanepid przegrywa z rodzicami i sądach. A wiesz skad ta nagonka i straszenie?? Bo coraz więcej rodziców przestaje szczepić - zaczynają się otwierać oczy coraz większej liczbie matek i ojców. A nieszczepienie = brak zarobku KF. Stąd straszenie rodziców. Na szczęście nie każdy daje się zastraszyć.

wkleję coś z wątku o szczepieniach na tym forum

"Wpisał: Prof. Dorota Majewska
15.09.2011.

Szczepienia nie będą obowiązkowe !

Prof. Dorota Majewska

Szanowni Państwo,

Wygląda, ze solidarność oraz presja rodziców na MZ i Sanepid przyniosly pozytywny skutek. Możecie sobie pogratulować zwycięstwa. Juz nie mozna bedzie terroryzować w Polsce rodziców za wybór nieszczepienia ich dzieci. Nie mozna jednak spoczywać na laurach, bo jak wiemy z doswiadczen innych narodow, producenci szczepionek stale wymyslaja nowe formy nacisków na rodziców i politykow, zeby zwiększyć sprzedaż szczepionek (ten biznes przynosi im dziesiątki miliardów $ rocznie). Np. w Kalifornii producenci szczepionek przekupują legislatorów, zeby ustalili prawa, ktore de facto zniosa prawa rodzicielskie. Chodzi o to, zeby to nie rodzice, ale niedojrzałe 10-12 latki, ktore nie rozumieja zagrozen dla ich zycia i zdrowia ze strony szczepień, same decydowały w szkole pod nieobecność rodziców o tym, czy dac sie zaszczepić. To jest groźne zjawisko, które może zawitać i to Polski, wiec trzeba dzieci uświadamiać i ostrzegać.
"

wpisała Pani profesor, która nie namawia do nieszczepienia ale chce wprowadzenia zmian w kalendarzu szczepień.

Ostatnia edycja:
reklama
Reklamy z pustym łóżeczkiem też puszczają w TV a nie oznacza to że każda nieszczepiąca na dodatkowe szczepionki typu rotawirusy, matka jest zła. Żeby dziecko zmarło na biegunkę spowodowaną przez rotawirus to trzeba być mega nieodpowiedzialnym rodzicem...albo ślepym.
Ja wolę wierzyć profesorce, która zajmuje się tematem od wielu lat niż sponsorowanemu programowi w telewizji.

Do góry