reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

DUŻE RODZINY 3+ część 2

Hej. Jestem Karina. Mam trójkę ,12 letniego syna, 10 letnią córkę i prawie 3 letniego brzdąca właśnie się dowiedziałam o czwartej ciąży :) Cieszę się i mam obawy jednocześnie. Jest tu gdzieś wątek dla czwórkowych mam? Pozdrawiam
Witam, wsrod nas sa czworkowe mamy ;) gratuluje kolejnego dzidziusia. Zycze wszystkiego dobrego zdrowego bobaska i lekkiego rozwiazania ;)

reklama
Hej, ja mam dwie corki 4 lata i syna 2 lata. Zgrzyty sa w roznej konfiguracji corka corka corka syn tak bylo jest i bedzie. Rodzenstwo niezaleznie od wieku/etapu bedzie sie klocic i bedzie rywalizowac miedzy soba o wszystko. To zupelnie normalne. Trzeba tlumaczyc i na pewno nie naduzywac zwrotu "on/ona jest mlodsza/mlodszy daj mu/jej spokoj daj mu/jej sie bawic itd " wowczas dziecko starsze bedzie czulo sie co raz bardziej odsuniete i zazdrosc bedzie rosla. Cierpliwosci zycze ;)

Ale się posypało teraz nowych mam. Witamy! 😀

Hej. Jestem tutaj nowa 🙂 czy są tutaj może mamy trójki dzieci (lub więcej) z małą różnicą wieku? U mnie syn lat 3, córka 16 miesięcy i aktualnie 27 tydzień. Między synem a córka i między córką a najmłodszym bobasem będzie taka sama różnica. 20 miesięcy. Była to nasza świadoma decyzja.
Jestem ciekawa jak Wy sobie radzicie. Czy jest dużo trudniej z trójką niż z dwójką?
U mnie syn 6 lat, córka 5 lat i córka 2 lata 😁 jest wesoło, ale dla mnie najtrudniejszy czas był jak się urodziła druga córka, bo rok po roku. Z trzecią już było łatwiej.

No właśnie córką nie bardzo chce się bawić z maluchem. Zabiera mu zabawki i bardzo często wpada w płacz jak ten tylko jej dotknie.... mam nadzieję że w miarę jak będą starsi ta relacja będzie lepszą. Pani z przedszkola córki mówiła mi że mała lubi zwracać na siebie uwagę i że jak urodzi się najmłodsza to będzie ciekawie. Nie wiem co zrobić żeby nie czuła się zazdrosna [emoji853]
Poświęcać starszemu duuuuużo uwagi, kiedy tylko się da to spędzać czas we dwoje. U nas na szczęście nie było nigdy zazdrości.

I tak jak Natalka pisze, nigdy nie mówiłam, że ma coś zrobić, bo ona jest młodsza. Nie kazałam też ustępować czy się dzielić.

Ja mam bliźniaczki aktualnie 4l i do kompletu 2latke. Witamy wszystkie nowe mamy[emoji3526]

Ostatnia edycja:
Hej. Jestem Karina. Mam trójkę ,12 letniego syna, 10 letnią córkę i prawie 3 letniego brzdąca właśnie się dowiedziałam o czwartej ciąży :) Cieszę się i mam obawy jednocześnie. Jest tu gdzieś wątek dla czwórkowych mam? Pozdrawiam
Z takim rozstrzałem wiekowym nie będzie źle. Starszaki napewno chętnie pomogą...
Mój najmłodszy nadal nie przestpiał nocy A co Da ma leki nocne tak Ze ja nadal nie przesypiam nocy. Mam nadzieję że do porodu się to zmieni ( wrzesień) i to drugie dziecko w pandemi [emoji3061]
Wiem dobrze o czym mówisz... Nie spałam ponad 3.5 roku ciurkiem wiecwj jak 4h... Bliźniaczki do 2rż wstawały co 3h w nocy, miały 2l jak urodziła się młodsza równo 2tyg później zaczęły przesypiać noce... Ale cóż... Był już zmiennik na etacie nocnym. Teraz najmłodsza ma 2 lata od grudnia przesypia noce, no nie wszystkie ale czasem daje się wyspać. Lekko nie jest... Ale nikt nie mówił że będzie.

No właśnie córką nie bardzo chce się bawić z maluchem. Zabiera mu zabawki i bardzo często wpada w płacz jak ten tylko jej dotknie.... mam nadzieję że w miarę jak będą starsi ta relacja będzie lepszą. Pani z przedszkola córki mówiła mi że mała lubi zwracać na siebie uwagę i że jak urodzi się najmłodsza to będzie ciekawie. Nie wiem co zrobić żeby nie czuła się zazdrosna [emoji853]
Tego chyba niestety nie da się uniknąć. Zazdrość zawsze będzie. W niniejszym lub większym stopniu.

Ja się łudzę, że ten najgorszy moment już mamy za sobą. W końcu jedno rodzeństwo starszak ma. Więc teoretycznie się już, że uwaga mamy podzielona jest na dwoje.

Ale się posypało teraz nowych mam. Witamy! 😀

U mnie syn 6 lat, córka 5 lat i córka 2 lata 😁 jest wesoło, ale dla mnie najtrudniejszy czas był jak się urodziła druga córka, bo rok po roku. Z trzecią już było łatwiej.
Ja się chyba najbardziej boje nocek. Niestety mija dwójka nie akceptuje taty nocą. Oboje tylko mama mama mama. Już teraz bywało ciężko, a jak będzie trzecie to jak ja to ogarnę?

reklama
Tego chyba niestety nie da się uniknąć. Zazdrość zawsze będzie. W niniejszym lub większym stopniu.

Ja się łudzę, że ten najgorszy moment już mamy za sobą. W końcu jedno rodzeństwo starszak ma. Więc teoretycznie się już, że uwaga mamy podzielona jest na dwoje.
U nas w sumie problemu zazdrością o bobasa nie było. Bliźniaczki miały 2 lata, od zawsze były we 2 i nigdy nie miały 100% uwagi rodzica. Bobas ich nie interesował jako kompan do zabawy, niestety tak jest do dziś. Panny bawią się same, a mała jest ciągle gdzieś z boku i ta zazdrość się właśnie pojawia, ale o te relacje bliźniaczek.

Do góry