W teorii tak, ale zdarza się że (niezgodnie z prawem, ofc) naciska się na ciężarną, żeby załatwiła sobie zwolnienie.To jest jego obowiązek. Nie łaska czy dobra wola.
reklama
Maris01
Fanka BB :)
Wolałabym mieć spokojna głowę że pracodawca będzie chciał mnie zatrudnićI uważasz, że to że to spoko?
Nie wolałabyś, żeby te pieniądze poszły na nie wiem służbę zdrowia, edukację itp.?
Lepiej jak trafiają w ręce korporacji czy jakiegoś Janusza?
Nie no fajne myślenie.
Kanelbulle
Jestem w 31 tc i nadal pracuje. Za dwa tygodnie zaczynam urlop. Mieszkam w Szwecji, pracuje w banku. Wiekszosc moich kolezanek pracuje do ok 35 tc, w roznych zawodach, nie tylko biurowych (pielegniarki, lekarki, nadzor nad produkcja).A w ktorym konkretnie państwie?
Ciezko to jednak porownywac bo sklada sie na to wiele czynnikow - na przyklad w Szwecji zwyczajnie nie ma L4 ciazowych platnych 100% Wszyscy pracodawcy dostosowali moim kolezankom ich stanowiska pracy (gdyby tego nie zrobili to zwiazki zawodowe by ich dojechaly). To tylko dwa przyklady z brzegu, nie jestem tez ekspertem od tutejszego prawa pracy.
Czyli tak, za granica jest inaczej ale nie mozna tego porównywac 1 do 1 z tym, jak jest w Polsce.
Przykro się to czyta. Ja nie chciałabym pracować dla kogoś, kto nie respektuje moich praw, nakłania do oszustwa i uciekałabym daleko od takiego pracodawcy.Wolałabym mieć spokojna głowę że pracodawca będzie chciał mnie zatrudnić
Maris01
Właśnie tam chronią jeszcze związki zawodowe a w Polsce co nas chroni? Nic. Wymuszę na pracodawcy wyplate wynagrodzenia a jak wrócę do pracy to spotka mnie wypowiedzenie... Pracodawcy nie chcą utrzymywać na darmo kobiet którym musi na darmo płacić i gdyby nie te zwolnienia to kobiety podejrzewam że do 40rż miałyby ogromny problem ze znalezieniem wogole pracyJestem w 31 tc i nadal pracuje. Za dwa tygodnie zaczynam urlop. Mieszkam w Szwecji, pracuje w banku. Wiekszosc moich kolezanek pracuje do ok 35 tc, w roznych zawodach, nie tylko biurowych (pielegniarki, lekarki, nadzor nad produkcja).
Ciezko to jednak porownywac bo sklada sie na to wiele czynnikow - na przyklad w Szwecji zwyczajnie nie ma L4 ciazowych platnych 100% Wszyscy pracodawcy dostosowali moim kolezankom ich stanowiska pracy (gdyby tego nie zrobili to zwiazki zawodowe by ich dojechaly). To tylko dwa przyklady z brzegu, nie jestem tez ekspertem od tutejszego prawa pracy.
Czyli tak, za granica jest inaczej ale nie mozna tego porównywac 1 do 1 z tym, jak jest w Polsce.
Maris01
Uważasz że w Polsce łatwo jest znaleźć takiego pracodawcę który będzie respektował wszystkie Twoje prawa? Dopóki nie muszą kasy za darmo płacić to każdy będzie ok, a oczekiwania są takie place Ci to masz pracować, pamiętam jak wchodziłam na rynek pracy to na rozmowach nawet padały pytania: czy w najbliższym czasie zamierza Pani zalozyc rodzinę? Kiedy planuję dzieci ?Przykro się to czyta. Ja nie chciałabym pracować dla kogoś, kto nie respektuje moich praw, nakłania do oszustwa i uciekałabym daleko od takiego pracodawcy.
Tak. W moim otoczeniu znam tylko jedną nieciekawą sytuację, gdy koleżanka była na stażu. Zaszła w ciąże i "doradzono" jej, żeby nie podpisywała normalnej umowy po stażu, bo po macierzyńskim nie będzie miała czego tam szukać, a jeśli teraz się rozstaną, to jej stanowisko będzie na nią czekać. I podziękowała im za współpracę, bo któżby po takich słowach chciał tam wracać.Uważasz że w Polsce łatwo jest znaleźć takiego pracodawcę który będzie respektował wszystkie Twoje prawa? Dopóki nie muszą kasy za darmo płacić to każdy będzie ok, a oczekiwania są takie place Ci to masz pracować, pamiętam jak wchodziłam na rynek pracy to na rozmowach nawet padały pytania: czy w najbliższym czasie zamierza Pani zalozyc rodzinę? Kiedy planuję dzieci ?
Madame JS
We Francji urlop macierzyński zaczyna się 6 tygodni przed porodem i większość moich koleżanek-nauczycielek pracowała do tego momentu. L4 można otrzymać, jeśli są wskazania, można o nie poprosić, ale nie jest 100% płatne. Do pracy po porodzie wraca się po 10 tygodniach. Oprócz osób niepracujących w ogóle i żyjących z zasiłków nie znam nikogo, kto przedłużałby sobie ten czas, chociaż jest to oczywiście możliwe. Do tego niepracujący mają nawet miejscami większe prawa np. w dostępie do żłobków, co jest teoretycznie bez sensu, bo nie zachęca do powrotu do pracy...A w ktorym konkretnie państwie?
Maris01
A w moim otoczeniu tak nie ma, nawet w obecnej pracy ( korporacja) po zatrudnieniu mi powiedzieli że nie lubią zatrudniać kobiet bo zaraz zachodzą w ciaze i tyle ich widzą ale ja już mam swój wiek więc myślą że to nie groziTak. W moim otoczeniu znam tylko jedną nieciekawą sytuację, gdy koleżanka była na stażu. Zaszła w ciąże i "doradzono" jej, żeby nie podpisywała normalnej umowy po stażu, bo po macierzyńskim nie będzie miała czego tam szukać, a jeśli teraz się rozstaną, to jej stanowisko będzie na nią czekać. I podziękowała im za współpracę, bo któżby po takich słowach chciał tam wracać.
reklama
aspekt
Korporacja powinna mieć politykę antymobbingową i te konkretne osoby, które Ci to powiedziały, powinny zostać zgłoszone - być może też pracodawca do PIP.A w moim otoczeniu tak nie ma, nawet w obecnej pracy ( korporacja) po zatrudnieniu mi powiedzieli że nie lubią zatrudniać kobiet bo zaraz zachodzą w ciaze i tyle ich widzą ale ja już mam swój wiek więc myślą że to nie grozi