reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Do kiedy pracowałyście w ciąży? Ciąża po poronieniu.

Ja mieszkam w UK, pracowałam do 38tc a cesarkę miałam w 39tc. Już w ostatnie dni mi się nudziło w domu, ale może dlatego że nie lubię oczekiwania, w pracy szybciej leciał czas.
Tutaj jest 9 miesięcy urlopu, zaczyna się nie od porodu a od dnia w którym się go zaczęło (czyli dla mnie 38tc), pierwsze 6 tygodni płatne 90% a reszta stawkę ustawową (nie jest to super dużo). Nie wiem jak tutaj wygląda chorobowe w ciąży, nie znam nikogo kto brał, ale pewnie też ustawowa stawka (śmiesznie niska).

reklama
A w ktorym konkretnie państwie?
Widzę że dziewczyny się już wypowiedziały ale np w Hiszpanii tak to wygląda. Zwolnienie lekarskie można dostać w przypadku ciąży zagrożonej ale nie jest ono 100 proc płatne. W innym przypadku można rozpocząć macierzyński wcześniej, którego mamy 16 tyg 🤡 więc no nadal narzekajcie sobie na te złe warunki w Polsce 🤡
A w moim otoczeniu tak nie ma, nawet w obecnej pracy ( korporacja) po zatrudnieniu mi powiedzieli że nie lubią zatrudniać kobiet bo zaraz zachodzą w ciaze i tyle ich widzą ale ja już mam swój wiek więc myślą że to nie grozi
No ale same sobie na to pracujecie właśnie takim zachowaniem 🤡
Jak rozumiem okres przed porodem, tak totalnie nie wyobrażam sobie zostawić 10tygodniowe dziecko na 8h dziennie w żłobku. I ja bym się zamęczyła i dzieciak.
Jakbyś nie miała lub nie znała innej opcji to byś zostawiła. W Hiszpanii do żłobka idą już często 4miesieczne dzieci… chyba że ktoś ma mamę/tesciowa do pomocy to można to przeciągnąć. Albo bezpłatny urlop wychowawczy też istnieje.
Mam nadzieję, ze kiedyś Wasze synowe, córki i wnuczki będą wiedziały, czemu w PL nie będzie 100% L4 ciązowego :) bo prędzej czy później nie będzie własnie przez to, jak naciągacie system.
O to to! Ciesze się że nie mam córki, a nawet jak kiedyś będę miała to mam nadzieję że nie wejdzie nigdy na Polski rynek pracy …

Ja mieszkam w UK, pracowałam do 38tc a cesarkę miałam w 39tc. Już w ostatnie dni mi się nudziło w domu, ale może dlatego że nie lubię oczekiwania, w pracy szybciej leciał czas.
Tutaj jest 9 miesięcy urlopu, zaczyna się nie od porodu a od dnia w którym się go zaczęło (czyli dla mnie 38tc), pierwsze 6 tygodni płatne 90% a reszta stawkę ustawową (nie jest to super dużo). Nie wiem jak tutaj wygląda chorobowe w ciąży, nie znam nikogo kto brał, ale pewnie też ustawowa stawka (śmiesznie niska).
Kiedyś znajoma mówiła że to 140 funtów tygodniowo, może tak być? Bo chyba nie miesięcznie 🫣🫣🫣

Kurcze powiem Wam że jak tak czytam o tych powrotach po 10 tygodniach (!) czy 4 miesiącach i oddaniu dzieci do żłobka tak wcześnie to normalnie mi smutno...
No jak nie masz wyjścia to oddajesz 🤷🏻‍♀️ ale są też inne rozwiązania, zależy od sytuacji. Nasz syn zaczyna od września żłobek a ma teraz 15 miesięcy, wróciłam do pracy jak miał 5 ale pracuje zdalnie plus mam do pomocy teściową.

Dlatego jak czytam jak to źle jest w tej Polsce z rocznym macierzyńskim czy z 800plus i innymi zasiłkami to się gotuje 🤡
Żeby nie było, ja nie narzekam. Nie wróciłabym do Polski (chyba że nie miałabym innej opcji) nawet jakby mi płacili 😁 ale jak komuś jest tam źle to przecież zawsze można się wyprowadzić 😁

A to klasyka jeżeli chodzi o zatrudnianie kobiet w wieku rozrodczym. Tyle, że niby kiedy te kobiety mają się starać o dziecko, bo według firm chyba przed menopauzą.
A wiecie co robi duza roznice na rynku pracy w Szwecji? To, ze wiekszosc ojcow dzieli sie z matkami urlopem rodzicielskim - bardzo czesto po rowno.
To sprawia, ze w oczach pracodawcy, kazdy w wieku rozrodczym moze “zniknac” na wiele miesiecy (podstawowy urlop to 15 miesiecy, z mozliwoscia przedluzenia i do podzialu).
Do tego jeszcze dni opieki nad dzieckiem (VAB) - do 12 roku zycia dziecka mamy 150 dni w roku, gdzie bez zwolnien lekarskich i tlumaczenia sie, po prostu zglaszamy nieobecnosc. Po rowno mamy jak i ojcowie ☺️
Wiem, ze w Polsce ojcowie od 2023 roku maja mozliwosc brania urlopu, ale czytalam, ze tylko ok 4% z tego skorzystalo.
Moze za kilka lat to sie zmieni i wtedy kobiety nie beda juz takimi “pewniakami” do “ucieczki na macierzynski” 😊

No jak nie masz wyjścia to oddajesz 🤷🏻‍♀️ ale są też inne rozwiązania, zależy od sytuacji. Nasz syn zaczyna od września żłobek a ma teraz 15 miesięcy, wróciłam do pracy jak miał 5 ale pracuje zdalnie plus mam do pomocy teściową.

Dlatego jak czytam jak to źle jest w tej Polsce z rocznym macierzyńskim czy z 800plus i innymi zasiłkami to się gotuje 🤡
Żeby nie było, ja nie narzekam. Nie wróciłabym do Polski (chyba że nie miałabym innej opcji) nawet jakby mi płacili 😁 ale jak komuś jest tam źle to przecież zawsze można się wyprowadzić 😁
Nie no ja generalnie nie narzekam i mimo tych wszystkich trudów,m.in. ekonomicznych wybieram mieszkanie w tym kraju. I doceniam tę możliwość bycia z dzieckiem ten rok co najmniej. No ale masz rację że są pewnie też inne rozwiązania (za szeroko pojętą zagranicą;) Mam nadzieję że to jest dostępne dla większej ilości kobiet nie jakoś wąsko.

A wiecie co robi duza roznice na rynku pracy w Szwecji? To, ze wiekszosc ojcow dzieli sie z matkami urlopem rodzicielskim - bardzo czesto po rowno.
To sprawia, ze w oczach pracodawcy, kazdy w wieku rozrodczym moze “zniknac” na wiele miesiecy (podstawowy urlop to 15 miesiecy, z mozliwoscia przedluzenia i do podzialu).
Do tego jeszcze dni opieki nad dzieckiem (VAB) - do 12 roku zycia dziecka mamy 150 dni w roku, gdzie bez zwolnien lekarskich i tlumaczenia sie, po prostu zglaszamy nieobecnosc. Po rowno mamy jak i ojcowie ☺️
Wiem, ze w Polsce ojcowie od 2023 roku maja mozliwosc brania urlopu, ale czytalam, ze tylko ok 4% z tego skorzystalo.
Moze za kilka lat to sie zmieni i wtedy kobiety nie beda juz takimi “pewniakami” do “ucieczki na macierzynski” 😊
O zapomniałam o tym wspomnieć. W Hiszpanii podział jest podobny. Tacierzyński jest dokładnie w takim wymiarze jak macierzyński. Jest tego mniej w porównaniu do Szwecji ale mężczyźni również “znikają “

O zapomniałam o tym wspomnieć. W Hiszpanii podział jest podobny. Tacierzyński jest dokładnie w takim wymiarze jak macierzyński. Jest tego mniej w porównaniu do Szwecji ale mężczyźni również “znikają “
U nas to powinni jakąś szeroko zakrojoną akcję społeczną (kilkuletnią;) zrobić bo coś czują że w oczach wielu mężczyzn to ,,nie męskie" jest ;))) Ostatnio mój kolega wspomniał że chce wybrać dwa tygodnie tacierzyńskiego to mój szef spojrzał na niego jak na wariata 🤦🤦🤦

reklama
U nas to powinni jakąś szeroko zakrojoną akcję społeczną (kilkuletnią;) zrobić bo coś czują że w oczach wielu mężczyzn to ,,nie męskie" jest ;))) Ostatnio mój kolega wspomniał E chce wybrać dwa tygodnie macierzyńskiego to mój szef spojrzał na niego jak na wariata 🤦🤦🤦
U mojego męza w pracy jest piwiedziane wprost, ze jak facet pojdzie na te 9 tygodni (chyba tyle jest?), to nie ma gdzie wracac.

Do góry