reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta matki karmiącej i wszystko co chciałybyście wiedzieć o karmieniu piersią!

Jakie leki można brać żeby nie zaszkodzić dziecku??

Gorączka/ból
1. Ibuprofen (1200 mg/dobę) - lek przeciwbólowy, PRZECIWZAPALNY!!!, przeciwgorączkowy
2. Paracetamol (3000 mg/dobę) - przeciwgorączkowo i przeciwbólowa, ale UWAGA nie jest przeciwzapalny
3. Kodeina - jako wzmocnienie przeciwbólowe powyższych (doraźnie)
4. Ketonal - przeciwbólowo, przeciwzapalnie - jeśli inne leki nie pomagają, można brać Ketoprofenum ale kuracja nie powinna trwać zbyt długo i należy starać się przyjmować jak najmniejszą dawkę.

Katar
1. Pseudoefydryana - działa pobudzająco(może także tak działać na dziecko), ma działanie delikatnie spowalniające laktację, można stosować w unormowanej laktacji nie zaleca się w pierwszych 6 tyg.życia dzicka
2. Oxymetazolini hydrochloridum (Nasivin soft, Acatar)
3. Xylometazolini hydrochloridum (Otrivin, Sudafed HA) - działanie miejscowe

Ból gardła
1. Benzalkonii chloridum (Septoplete,Cholisept)
2. Cholinex
3. Tymsal
4. Syrop z prawoślazu
5. Tymianek podbiał
6. Herbitusin
7. Natursept
8. Gardimax
9. Neo-Angin
10. Hascosept
11. Glosal
12. Tantum Verde
13. Orofar
14. Strepsils

Kaszel
1. Syrop z prawoślazu
2. ACC - wykrztuśne
3. Mucosolvan - wykrztuśne
4. Sinupred - wykrztuśne
5. Berodual (recepta) - nebulizacja
6. Budezonit (recepta) - nebulizacja
7. Kodeina alternatywne metody:

1. propolis - na wodę lub cukier (odczekać aby odparował alkohol)
2. pyłek pszczeli lub obnóża - łyżkę stołową zalać 1/2 szklanki cieplej wody i dodać łyżeczkę miodu do smaku zostawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej 12 godzin, wypić -stosować 2x dziennie
3. bardzo gęsty napar z lipy kilka torebek zalać wrzątkiem i odstawić
4. syrop z cebuli - 2 duże cebule poszatkować i zasypać cukrem, zostawić aż puści sok
5. Syrop z buraka. Wydrążyć burak, zasypać cukrem i zapiec.
6. Syrop z mniszka, z czarnego bzu lub sosny

Źródła:
http://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm
http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php
medycyna tradycyjna
**********************************************************************************************************

Niniejszy tekst ma charakter informacyjny i nie zastąpi indywidualnej konsultacji z lekarzem pediatrą, internistą i doradcą laktacyjnym, decyzję o podjęciu dalszych kroków mama musi podjąć sama na podstawie uzyskanej wiedzy.

reklama
Dziewczyny a. jak jest z piciem rumianku podczas. karmienia? Bo na opakowaniu jest info ze nie mozna a w necie polecaja na kolki i inne bole brzuszka. Czlowiek moze zwariowac od tych informacji.

dziewczyny pijecie kawę? jeśli tak to jaką? sypaną / rozpuszczalną? ile razy w tygodniu?

ja do tej pory piłam tylko zbożówkę z mlekiem, potem piłam rozpuszczalną (1 płaską łyżeczkę) z mlekiem, małej nic nie było. Kilka dni temu po raz pierwszy skusiłam się na prawdziwą kawę parzoną w kafeterce, dolałam jeszcze wody i mleka by była słabsza. Kawę piłam o godz 14, zaraz o karmieniu, kolejne karmienie było po 3 godzinach. Wieczorem Kali nie mogła zasnąć, kręciła się, wypluwała smoczka, płakała. Wcześniej zjadła z 2 cyców więc głodna na pewno była. Czy to możliwe, że była taka marudnia i nie mogła zasnąć po tej mojej kawie? :confused::confused::confused:

Karola wydaje mi sie ze kawa powinna juz przestac dzialac po 3h, ale to chyba indywidualna sprawa, zalezy jaka masz przemiane materii.

ja kawe pije 1-2 w tygodniu i nie zauwazylam reakcji Zolki.

reklama
Ja od porodu stwierdziłam że z wielu rzeczy mogę zrezygnować ale mie z kawy. Pije po dwie trzy dziennie z ekspresu ze świeżo mielonej kawy. Jedna rano druga do południa i czasem jeszcze po południu. Melania od urodzenia jest mega pobudzona popoludniu i też miałam kawowe podejrzenia, nawet na kilka dni faktycznie odstawilam kawę jak nam się ekspres zepsuł ale nie było różnicy.

Do góry