reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy wasze trzylatki śpią w dzień?

hmm wlasnie jak to jest. bo u nasz w przedszkolu do ktorego dopiero zaczela chodzic nie ma obowiazku lezakowania i dzieci same jak chca to sie moga polozyc. mi sie wydaje to super bo sama zle wspominam obowiazkowe spanie ale poki co mala wraca wyczerpana bo oczywiscie sama sie w ogole nie kladzie :)

reklama
u nas jest lezakowanie ale nie obowiązkowe jednak jak mała sie nie połozy to potem jest nie do życia.

i tu zgadzam sie z Głuszkiem jak mała polezaczkuje to popołudnie miłe, pójdze spac ok 20-21 a jak nie to popołudnie placzące marudzące i zasypia na wieczorynce.
Choc ostatnio miała taki kryzys ze jak poszla spac o 17:20 tak obudziłam ją dopiero o 6 do przedszkola.
U nas jutro zebranie.

Powolutku, dla niej wszystko jest nowe, i wydaje mi sie dobrym pomysłem ze nie zmusza sie dziecka za wszelka cene do spania poczekaj cierpliwie moze za tydzien bedzie juz wiecej dzieci przekonanych do lezaczkowania . jak mała zobaczy ze wiekszośc dzieci śpi to i ona sie bezstresowo połozy.
U nas tak praktykuja. Natala chodzi od lipca do przedszkola wiec wie o co chodzi. reszta nowej grupy która jest od 1-go własnie pierwszy tydzien miała taki ze dzieci nie przebierano tylko w ubrankach sie kładly i lezały w ciszy, te co zasneły to spały Nati spała, teraz beda przekonywac dzieci zeby w pizamiki sie przebierały ten tydzien ale nic na siłe.

witam! Moja Olcia spi w dzień - własnie ucina sobie drzemkę a zasnęła o 12.30 i pospi pewnie jeszcze godzinę. Z połozeniem spać nie mam problemu - zasypia chętnie i szybko - 2 przeczytane bajki i dziecka juz nie mam :)

w domu to tez mi ladnie spi. kolo 13 nawet czasem sama idzie i sie kladzie bo jest zmeczona. ale w przedszkolu jeszcze sie nie przestawila. co prawda nie maja lezakow i jak dzieci chca to sie klada na matach na podlodze. co mi sie w sumie dziwne wydaje.

jejku żeby mój synuś koło południa chciał spać:no: (troche ciszy by w domu było) ma 3 lata i 5 miesięcy i już od pół roku nie śpi a wieczorem mógłby siedzieć nawet do 12 w nocy i tak by sie chciał spać... Staram się go kłaść nie za późno żeby się nie przyzwyczaił więc tak koło 20- 21 chodzi do łóżka a zanim zaśnie to następna godzina...

reklama
beata, to cały rytuał wieczorny zacznij o 18.30-19 i o 20 będziesz mieć już ciszę. Ja sie cieszę, że moja Oluś śpi w dzień, bo ja wtedy w domu duzo zrobię, posprzątam, ugotuję, podłogi umyję a nawet okna :)

Do góry