reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy jestem w ciąży?

Mała Mi - kochana dasz rade, dziecko niestety troszkę przyspieszy dorastanie, ale z tymi testami na ojcostwo to nie głupi pomysł. Skoro chłopak umywa ręce, to po testach od razu staraj sie o alimenty. A w UK sa zasiłki na dzieci, być może jako samotna matka tez coś bedziesz mogła uzyskać. Nie martw się na zapas. Najpierw wizyta (w srodę), a potem pomyslisz co dalej. Jakby co - to zawsze postaramy się pomóc choćby rada czy pomysłem.

reklama
katrina115 , może masz rację te testy to nie jest głupi pomysł, tym bardziej że wyniku jestem pewna i nie mam nawet cienia wątpliwości kto jest ojcem. Mój eks twierdzi, że on nikomu nie ufa i nawet jakbyśmy byli ze soba 15 lat to on chciałby takie testy, żeby mieć wszystko na papierku... szkoda, że jak szedł ze mną do łóżka nie chciał badań na AIDS, byłoby śmieszniej... No ale nie o tym ten temat...

Tak, mniej więcej orientuję sie co do benefitów i pomocy dla samotnych matek w UK. Więc o to chyba nie mam się co martwić. Kurcze to jest tak, nie boję się, że nie dam rady finansowo, a boję się raczej o to, że zostanę sama, że po prostu to wszystko mnie przerośnie. Nie zrozumcie mnie źle, naprawdę kocham dzieci, wszystkie, ale ze swoim wolałabym poczekac. Hmm.. jestem prawie, że pewna że jednak dzidziuś się już na dobre ugościł w brzuszku więc nie ma chyba co płakać nad rozlanym mlekiem. . .

Mala Mi - bardzo istotne, że jesteś w stanie sobie finansowo poradzić. Z resztą na pewno dasz sobie świetnie rade. Będą trudne momenty, ale My kobiety sobie potrafimy poradzić w każdej sytuacji. Teraz jesteś pewnie trochę przybita, albo przerażona, ale przyjedzie taki moment, jak juz w pełni zaakceptujesz swój stan, że będziesz się cieszyć z tego. Nie ma nic cudowniejszego niz uśmiech takiej małej kruszynki.

Kłaczek najwidoczniej nie jestem normalną kobietą ;-)

Oj, laska... ;-) Wywalilas posta jakiego nie powstydzilby sie szanujacy sie troll. :-p A teraz lookaj.
- 3 testy raczej sie nie myla, z reszta jesli test sie myli to raczej nie wykazuje ciazy niz ja "zmysla".
- Calkiem spory odsetek niewiast miewa cos na ksztalt okresu w pierwszych miesiacach ciazy i to w terminie spodziewanej miesiaczki, ale zwykle takie "podrobki" sa mniej obfite, trwaja krocej bo w tym przypadku macica nie zluszcza sie jak zwykle.
- W UK (Anglia przynajmniej) ciazy nie prowadzi gin - powinnas udac sie do GP i zglosic ciaze, przewaznie odfajkowuje to pielegniarka, ona tez skieruje Cie do wlasciwego Midwife Team. Najczesciej pielegniarka zglasza poloznym kolejna ciezarna, a one przysylaja list z podanym terminem pierwszego spotkania. I tu by sie trzeba streszczac bo miedzy 12 a 14 tygodniem powinnas miec zrobiony pierwszy scan, potem nie mozna juz wykonac NT.

Mala Mi bierz kwas foliowy tak na wszelki wypadek. zanim nie potwierdzisz u ginekologa.Wszystkie objawy wskazują że zostaniesz mamą.:-)Zobaczysz to wspaniałe uczucie niczego się nie bój jakoś się ułoży

Jesli to faktycznie ciaza - a wyglada ze tak - to musztarda po obiedzie. Kwas foliowy wazny jest w pierwszych tygodniach, kiedy formuje sie cewa nerwowa. W UK zaleca sie zazywanie go przez pierwsze 12 tygodni ciazy, potem sie odstawia. Rowniez w Pl zaleca sie przyjmowanie kwasu foliowego w okresie staran i w pierwszych tygodniach ciazy. Faktem jest, ze lata swietlne temu kobiety zaczynaly go przyjmowac po pierwszej wizycie u ginekologa.

katrina115 ja nie mogę powiedzieć, że się nie ciesze. Kurcze sama nie wiem co gadam, z jednej strony się ciesze, a z drugiej się boję bo wiem, że nie jestem na to gotowa. Takie dziwne uczucie. . .

Kłaczek U GP byłam dzisiaj, a wizytę w Midwife Team mam na środę(termin dostałam od ręki i nie musiałam czekać na żaden list) mało tego kazano mi iść do ginekologa. Wizyta również na środę. Hmm... test nie zmyśla ciąży? ja jestem innego zdania, zdania które wyrobiłam sobie na przykładzie koleżanki, której wyszły 2 testy pozytywne, a ciąży nie ma i nie było :-)

Albo byla biochemiczna. :-p Spokojnie. Byc moze termin dostalas od reki, bo po prostu ciaza jest juz dosc zaawansowana. Normalnie, jesli zglaszasz ciaze w 5-6 tygodniu, to na termin czekasz bo pierwsze spotkanie z polozna ma miejsce kolo 9 tygodnia. Jestes ciut przeterminowana jak na poczatek procedury, wiec sie pospieszyli.:tak: Troche dziwne ze kieruja Cie do gina... Zazwyczaj przez cala ciaze gina sie tu nie oglada, chyba ze podejrzewaja jakies nieprawidlowosci, jest sie w jakiejs grupie ryzyka itp.
Spokojnie, wyglada na to ze ogarniasz calosc imprezy i idzie na prosta. :-)

reklama
No i siedzi bobas ;-)

Kłaczek do ginekologa skierowali mnie dlatego że jak sama wspomniałaś jestem troszkę '' przeterminowana '' i stwierdzili że to rutynowa kontrola ginekologiczna...

Do góry