reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po ciąży.

Dzień dobry ☺️,

Zastanawiam się, czy któraś z Was lub Waszych bliskich/znajomych zaszła w ciążę zaraz po urodzeniu dziecka (karmiąc piersią) i nie mając miesiączki? Pół roku po porodzie lub trochę więcej.. Jeśli znacie takie przypadki, to czy wszystko z Dzieciątkiem było dobrze? I czy nadal dziecko piło mleko z piersi czy jednak było odstawione? Dziękuję serdecznie 🤗🌹❤️. Pozdrawiam wszystkie Kobietki!
Ja znam, odstawiła od piersi, z tego co pamietam starszak przestał akceptować smak mleka po zajściu w ciążę i w taki sposób w ogóle się dowiedziała, że jest w kolejnej kilka miesięcy po porodzie 😅

reklama
Ogólnie w ciąży jest spadek produkcji mleka, a w pewnym momencie całkowity zanik. U dziecka poniżej 12 miesiąca życia należy wówczas wprowadzić mleko modyfikowane. Dziecko 8 czy 9 miesięczne nie może zostać po prostu bez mleka.
Ponadto dużo dzieci wtedy się odstawia, bo mleko zmienia smak i im nie pasuje albo bo po prostu nie ma już mleka. Szczególnie odstawiają się wtedy małe dzieci, czyli takie poniżej roku, półtora.
Dzieci starsze, które są już mega rozumne, czasem akceptują taki stan rzeczy i ssą na sucho, bo lubią po prostu tą czynność i bliskość mamy.

Ja zaszłam w ciążę równo jak synek skończył 2 latka. Jak zaczęło być przez to mało mleka, to mi mówił, że nie ma, nie ma i bardzo to przeżywał. Mówiłam mu, że może jeszcze mleczko będzie i może pociumkać, jak chce. Polubił to i ssał całkowicie na sucho przez jakiś czas, gdy mleko zupełnie zanikło. Teraz jestem w 24tc i zaczęło się produkować mleko przedporodowe, takie coś przed siarą. Jest tego malutko, ale coś tam jest. Synek zaakceptował jego smak. Dalej ssie pierś. Ma 2 i pół roku.

Przyjaciółka natomiast zaszła w ciążę, jak jej syn miał mniej niż rok, mleko jak zaczęło zmieniać smak i się kończyć, to bardzo to przeżywał, płakał non stop, nie byli w stanie go spokojnie usypiać, nie rozumiał, co się dzieje. Bardzo to przeżył i przyjaciółka oraz jej mąż też.

Ja mam 5 dzieci , zaszłam 5 razy w ciążę karmiąc piersią :) jedną poroniłam. Odstawiałam dzieci zawsze max do połowy ciąży żeby później nie było zazdrości. Nie chciałam tandemu :)

Ogólnie w ciąży jest spadek produkcji mleka, a w pewnym momencie całkowity zanik. U dziecka poniżej 12 miesiąca życia należy wówczas wprowadzić mleko modyfikowane. Dziecko 8 czy 9 miesięczne nie może zostać po prostu bez mleka.
Ponadto dużo dzieci wtedy się odstawia, bo mleko zmienia smak i im nie pasuje albo bo po prostu nie ma już mleka. Szczególnie odstawiają się wtedy małe dzieci, czyli takie poniżej roku, półtora.
Dzieci starsze, które są już mega rozumne, czasem akceptują taki stan rzeczy i ssą na sucho, bo lubią po prostu tą czynność i bliskość mamy.

Ja zaszłam w ciążę równo jak synek skończył 2 latka. Jak zaczęło być przez to mało mleka, to mi mówił, że nie ma, nie ma i bardzo to przeżywał. Mówiłam mu, że może jeszcze mleczko będzie i może pociumkać, jak chce. Polubił to i ssał całkowicie na sucho przez jakiś czas, gdy mleko zupełnie zanikło. Teraz jestem w 24tc i zaczęło się produkować mleko przedporodowe, takie coś przed siarą. Jest tego malutko, ale coś tam jest. Synek zaakceptował jego smak. Dalej ssie pierś. Ma 2 i pół roku.

Przyjaciółka natomiast zaszła w ciążę, jak jej syn miał mniej niż rok, mleko jak zaczęło zmieniać smak i się kończyć, to bardzo to przeżywał, płakał non stop, nie byli w stanie go spokojnie usypiać, nie rozumiał, co się dzieje. Bardzo to przeżył i przyjaciółka oraz jej mąż też.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź 🤗🌹

Karmiłam w 2 ciążach 😉 jakoś do około 5/6 miesiąca, bo potem mleko zanikało albo dziecko się odstawiało i ja też już miałam dosyć 😉
Mój lekarz mówi, że nie ma żadnych przeciwwskazań, ma pacjentki, które potem karmią jednocześnie noworodka + starsze rodzeństwo 😉

Dziękuję serdecznie za odpowiedź 🤗🌹

reklama
Dzień dobry ☺️,

Zastanawiam się, czy któraś z Was lub Waszych bliskich/znajomych zaszła w ciążę zaraz po urodzeniu dziecka (karmiąc piersią) i nie mając miesiączki? Pół roku po porodzie lub trochę więcej.. Jeśli znacie takie przypadki, to czy wszystko z Dzieciątkiem było dobrze? I czy nadal dziecko piło mleko z piersi czy jednak było odstawione? Dziękuję serdecznie 🤗🌹❤️. Pozdrawiam wszystkie Kobietki!
Tak, moja bliska koleżanka 3-4 miesiące po porodzie zaszła w kolejna ciążę (wpadka ) , nie miała jeszcze okresu, karmiła piersią. Syn mając 7 Msc sam odrzucił pierś. Córka urodziła się całkowicie zdrowa, bez żadnych problemów. Jedynie na początku ciąży musiała uważać, żeby dużo nie dźwigać itp bo macica po poprzedniej ciąży jeszcze nie skurczyła się do końca i nie wróciła do swoich rozmiarów.
Ale wiem, że dla koleżanki był to stres na początku czy wszystko będzie dobrze i czy utrzyma tą ciążę.

Ostatnia edycja:
Do góry