reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jestem w ciąży?

Witajcie:) Jestem tu nowa. Mam wiele pytań. Mam nadzieję, że pomożecie. Sprawa jest taka, że mam podejrzenie o ciąże. Z tym, że mało jest wątków na ten temat co bym chciała i dlatego postanowiłam się zalogować na forum. Kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia 2 dni przed owulacją. Z tego co wyczytałam plemniki mogą poczekać kilka dni na owulację i wtedy może dojść do zapłodnienia. Chciałabym wiedzieć co Wy o tym sądzicie i czy jest możliwe, że będę w ciąży. To dopiero początki, dlatego nie wiem czy cokolwiek możecie mi powiedzieć. Co do objawów coś tam czuje, aczkolwiek nie wiem czy są to zmiany owulacyjne czy ciążowe.. Pozdrawiam i liczę na pomoc!

reklama
Witajcie:) Jestem tu nowa. Mam wiele pytań. Mam nadzieję, że pomożecie. Sprawa jest taka, że mam podejrzenie o ciąże. Z tym, że mało jest wątków na ten temat co bym chciała i dlatego postanowiłam się zalogować na forum. Kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia 2 dni przed owulacją. Z tego co wyczytałam plemniki mogą poczekać kilka dni na owulację i wtedy może dojść do zapłodnienia. Chciałabym wiedzieć co Wy o tym sądzicie i czy jest możliwe, że będę w ciąży. To dopiero początki, dlatego nie wiem czy cokolwiek możecie mi powiedzieć. Co do objawów coś tam czuje, aczkolwiek nie wiem czy są to zmiany owulacyjne czy ciążowe.. Pozdrawiam i liczę na pomoc!

Olka żadna z Nas nie jest ew. plemnikiem wędrującym do Twojego jajeczka (przenośnia) więc żadna nie da Ci gwarancji czy jesteś w ciąży czy nie, teoretycznie istnieje możliwość że doszło do zapłodnienia, a praktycznie to najlepiej gdybyś w dniu spodziewanej miesiączki zrobiła test ciążowy, a jeśli chciałabyś wiedzie coś wcześniej to przejdź się do najbliższego laboratorium i poproś o badanie Beta HCG kosztuje ok 30zł i da Ci 100% gwarancję co do Twojego stanu.

Dzięki za odpowiedź. Do okresu jeszcze ponad 2 tygodnie wiec chyba nie wytrzymam. A test z tego co wiem mogę zrobić po 6 dniach najwcześniej aczkolwiek jest małe prawdopodobieństwo, że wyjdzie prawidłowy wynik. No nic chyba muszę czekać póki co... I jeszcze jedno pytanie. Czy mogę już zacząć brać kwas foliowy?? Bo wiem, że trzeba jak najszybciej.

Olka, kwas foliowy mozesz brac niezaleznie od tego czy jestes w ciazy czy nie jestes - nie zaszkodzi, Twoj organizm go przyjmie z wdziecznoscia. Zdecydowanie mozesz zaczac brac, poza kilkoma PLN na Folik nic nie ryzykujesz, a skoro poruszasz juz temat kwasu foliowego, to warto go brac jesli w ogole pojawia sie mozliwosc zaciazenia, czyli jesli uprawiasz seks. Bo strzezonego... W organizmie kobiety to on sie i tak przydaje, a w razie czego chroni przed naprawde paskudnymi wadami.

Test po 6 dniach wykrywa, owszem, ale ciążę. Czyli jest tak: dzień owu, nastąpiło zapłodnienie, po około 6 do 10 dni nawet jest zagnieżdżenie i wtedy dopiero wytwarza się hormon gonadotropina kosmówkowa, czyli właśnie HCG wykrywane przez testy i badane na teście z krwi. I beta już może wyjść, choć słaba. I do tego czasu trzeba dodać te 6 dni testu, czyli wychodzi akurat czas @.
A objawy przed @, nie ma czegoś takiego. To znaczy są, ale identyczne z objawami na @ właśnie, więc objawów przed okresem nie szukaj, bo albo sobie wmówisz, albo inaczej zinterpretujesz.

No to w takim razie będę musiała poczekać prawie te 3 tygodnie i wtedy się okaże czy przyjdzie @ czy też nie.

Kłaczek o kwasie foliowym również wiem tyle, że mogę go brać niezależnie od tego czy jestem/będę w tej ciąży czy też nie. Więc polecę dziś kupić tabletki. Orientujecie sie ile kosztuja? Słyszałam ze 250tab ok. 17 zł.

Silmiriel jeśli chodzi o te objawy to przecież w trakcie owulacji też coś się dzieje. Wiem, że to za wcześnie, ale pobolewaja mnie jajniki, cały czas chodzę głodna - wcześniej mi się to nie zdarzało, no i mam objawy grypowe. Staram się sobie nic nie wmawiać, bo jestem realistką.

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli nie macie nic przeciwko będę relacjonować czy coś się dzieje:)

Olka, nie pamietam ceny... za 30tbl. Foliku placilam w PL chyba cos 5,70? Bo tu to wiem - funta za 30tbl. ;-)Dawno to bylo bo ponad rok temu, z reszta opcja ktora podajesz jest zdecydowanie korzystniejsza. Jakikolwiek kupisz w dawce 0,4mg/tabletke bedzie ok, nie musi byc akurat Folik. Z reszta wygooglalam ze Folik kosztuje ponad 8zl za 30tbl. Faktycznie jest na necie w op. po 250tbl. i w dawce po 0,4mg - biorac 1tbl./dobe, masz zapas na rok.;-)
Na objawy ciazy to raczej trzeba chwile poczekac... Bedziesz wiedziec cos na pewno, jak zrobisz test i to najlepiej po terminie miesiaczki i z porannego siku. Zrobiony w terminie miesiaczki nie zawsze wykazuje ciaze.

Zobaczę dziś w aptece jaki będzie najkorzystniejszy ten folik:) Już bym bardzo chciała znać odpowiedź, ale wiem, że niestety muszę czekać. W razie czego będę na siebie uważać. Muszę poczytać czego nie mogę jeść a co należy:p Jak myślicie? warto już tak na zapas postępować?? Ogólnie to nie mam z kim pogadać, bo powiedziałam tylko mamie, ale ona nie chce słuchać o tym, że mogę być w ciąży, no i chłopakowi, ale on uważa, że sobie coś wmawiam;] chyba nie jest przygotowany na to, że może być tatą. W sumie młodzi jesteśmy, ale ja już od dłuższego czasu czuję taki instynkt macierzyński:)

aha i jeszcze jedno. Jestem przeziębiona, mogę normalnie brak leki?

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry