buziak
Fanka BB :)
aaa nioo doszłam już do tego bo pod zdjęciem masz z image....
teraz zrób tak jak ja
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
aaa nioo doszłam już do tego bo pod zdjęciem masz z image....
dziewczyny mam pytanko do mam po raz któryś;-)
od kiedy czuje sie czkawke ??? wiem, ze wyrodna matka jestem, ale tak bardzo bym chciała ją poczuć a nie pamiętam
4miesiąc - 13,14,15,16tydz
Czwarty miesiąc to czas wielkiej aktywności malucha, a między 13. a 17. tygodniem ciąży ćwiczy najintensywniej. Nie pozostaje spokojny dłużej niż 13 minut! Jest na tyle mały, że może swobodnie fikać koziołki i poruszać rękami i nogami. Ta gimnastyka wzmacnia mięśnie, doskonali koordynacje i kondycję. Pływając odbija się o ściany macicy - a wody płodowe doskonale amortyzują i zapobiegają urazom przy tych wyczynach. Bada rączkami otoczenie - gładzi ściany worka owodniowego, chwyta pępowinę. Poznaje własne ciało - łapie ręką drugą rękę lub nogę, dotyka twarzy, ssie kciuk. Robi miny, otwiera usta i połyka płyn owodniowy. Czasem miewa czkawkę i ziewa.
5miesiac - 17,18,19,20tydz
W tym miesiącu maleństwo odkrywa bogaty świat dźwięków. Słyszy odgłosy dobiegające z ciała mamy, ale także jej głos. Docierają też do niego dźwięki ze świata zewnętrznego, uczy się je rozpoznawać i odróżnia przyjemne od niemiłych. Na te głośne i ostre reaguje przyspieszonym biciem serca i drżeniem całego ciała. Przyjemne natomiast sprawiają mu radość. Najmilsze są te o niskich częstotliwościach - jak gra na flecie, fagocie, wiolonczeli i kontrabasie. Wszystkie bodźce dźwiękowe stymulują rozwój ośrodków słuchowych w jego mózgu.
Na główce zaczynają rosnąć włosy, są już brwi i białe rzęsy. Maluszek potrafi poruszać gałkami ocznymi.
rozbroiło mnie to:-)