reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

reklama
szukam jakiś zdjęć ale nie mam bo komp zepsuty a laptop z którego pisze nie mój :-(
mam płyty ale w aucie na dworze i nie chce mi się wychodzić po nie :cool:

Ostatnia edycja:
no to juz nie dzis,nie mam sumienia Cie ganiac po dworze:happy2:

kurcze, moja ziaba aktywnie kopała jakis czas a teraz leeeeedwie czaaaaasem....:sorry: czyzby leniwe geny ojca zdominowały moje?:eek:

hmmmm ja jeszcze nie czuje kopania ale może nie wiem że to właśnie kopanie :-D

nioo udało mi się też wkleić zdjęcia :-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dziewczyny mam pytanko do mam po raz któryś;-)

od kiedy czuje sie czkawke ??? wiem, ze wyrodna matka jestem, ale tak bardzo bym chciała ją poczuć :happy2: a nie pamiętam:no:

4miesiąc - 13,14,15,16tydz

Czwarty miesiąc to czas wielkiej aktywności malucha, a między 13. a 17. tygodniem ciąży ćwiczy najintensywniej. Nie pozostaje spokojny dłużej niż 13 minut! Jest na tyle mały, że może swobodnie fikać koziołki i poruszać rękami i nogami. Ta gimnastyka wzmacnia mięśnie, doskonali koordynacje i kondycję. Pływając odbija się o ściany macicy - a wody płodowe doskonale amortyzują i zapobiegają urazom przy tych wyczynach. Bada rączkami otoczenie - gładzi ściany worka owodniowego, chwyta pępowinę. Poznaje własne ciało - łapie ręką drugą rękę lub nogę, dotyka twarzy, ssie kciuk. Robi miny, otwiera usta i połyka płyn owodniowy. Czasem miewa czkawkę i ziewa.

5miesiac - 17,18,19,20tydz
W tym miesiącu maleństwo odkrywa bogaty świat dźwięków. Słyszy odgłosy dobiegające z ciała mamy, ale także jej głos. Docierają też do niego dźwięki ze świata zewnętrznego, uczy się je rozpoznawać i odróżnia przyjemne od niemiłych. Na te głośne i ostre reaguje przyspieszonym biciem serca i drżeniem całego ciała. Przyjemne natomiast sprawiają mu radość. Najmilsze są te o niskich częstotliwościach - jak gra na flecie, fagocie, wiolonczeli i kontrabasie. Wszystkie bodźce dźwiękowe stymulują rozwój ośrodków słuchowych w jego mózgu.
Na główce zaczynają rosnąć włosy, są już brwi i białe rzęsy. Maluszek potrafi poruszać gałkami ocznymi.

rozbroiło mnie to:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ktos gdzies pytal o miesniaki...moge znalezc kto i gdzie. Wiec moja mama miala miesniaka ktorego ginekolozka uznala ze trzeba zostawic gdyz w okresie menopauzy z braku hormonow sam sie zasuszy i zniknie. Mysle ze twoj miesniak rosnie bo masz wiecej niz zwykle hormonow (aby utrzymac ciaze). Po ciazy przestanie rosnac w takim tepie. Moze jednak warto pomyslec o usunieciu go w przyszlosci bo bedziesz miala mocniejsze miesiaczki przez niego.
ps mojej mamie po menopauzie miesniak znikl

Wrocilismy, zyjemy. poczytam co u Was jak sie ogarniemy.
a tak w skrocie to mama wreszcie wie o ciazy i mnie nie zabila chociaz juz jeczec zaczela co to bedzie. W Moj byl ze mna. swieta spedzone imprezowo rozjazdowo. nie mam mocy...:/

buziak no bo nie ma usun w tym przypadku, trzeba wejsc w swoje wiadomości, u gory kolo Twojego profilu i kliknać w jakiekolwiek podziekowanie i wszystkie znikną, moze ktoras lepiej Ci to wytlumaczy:tak: nie umiem lepiej, sorry:zawstydzona/y:

A tak w ogole witam :-)

U nas jakos dzisiaj minal dzien, kupilismy Kubie nowe lozko, rozlozylismy je (No coz w swieta;)) ale radość dziecka ogromna:tak::-) nic, tylko siedzi na łóżku w swoim pokoju:-D

Kamila ja o dziwo tez nie jadlam duzo (nie biorąc wigili pod uwage);-)

reklama
4miesiąc - 13,14,15,16tydz

Czwarty miesiąc to czas wielkiej aktywności malucha, a między 13. a 17. tygodniem ciąży ćwiczy najintensywniej. Nie pozostaje spokojny dłużej niż 13 minut! Jest na tyle mały, że może swobodnie fikać koziołki i poruszać rękami i nogami. Ta gimnastyka wzmacnia mięśnie, doskonali koordynacje i kondycję. Pływając odbija się o ściany macicy - a wody płodowe doskonale amortyzują i zapobiegają urazom przy tych wyczynach. Bada rączkami otoczenie - gładzi ściany worka owodniowego, chwyta pępowinę. Poznaje własne ciało - łapie ręką drugą rękę lub nogę, dotyka twarzy, ssie kciuk. Robi miny, otwiera usta i połyka płyn owodniowy. Czasem miewa czkawkę i ziewa.

5miesiac - 17,18,19,20tydz
W tym miesiącu maleństwo odkrywa bogaty świat dźwięków. Słyszy odgłosy dobiegające z ciała mamy, ale także jej głos. Docierają też do niego dźwięki ze świata zewnętrznego, uczy się je rozpoznawać i odróżnia przyjemne od niemiłych. Na te głośne i ostre reaguje przyspieszonym biciem serca i drżeniem całego ciała. Przyjemne natomiast sprawiają mu radość. Najmilsze są te o niskich częstotliwościach - jak gra na flecie, fagocie, wiolonczeli i kontrabasie. Wszystkie bodźce dźwiękowe stymulują rozwój ośrodków słuchowych w jego mózgu.
Na główce zaczynają rosnąć włosy, są już brwi i białe rzęsy. Maluszek potrafi poruszać gałkami ocznymi.

rozbroiło mnie to:-)

Dziękuje za ten post bo aż sie wzruszyłam czytając go Dobrego wieczorka wszystkim :-);-)

Do góry