Iwon - nie umiem robic multicytatow
Sprobowalam i nie wyszlo
andzia - alez to zaden wysilek myc pupe wacikiem :-) Wyjecie wacika z folii zajmuje tyle samo co wyjecie chusteczki z opakowania, dochodzi tylko ruch zanurzajacy reka w miseczce z woda (pod kran tez by mi sie nie chcialo)
My kupujemy takie duze, krowiaste, waciki, zeby mozna bylo ze 2-3 razy przejechac po pupie a nie wciaz chwytac za nowy wacik. I tak na jedna rzadsza kupe wyjda jakies 3-4 waciki (na sucha 1-2).
kasiekz - a czemu nie uzywasz juz olejku migdalowego? Ja do kapieli uzywam lnianego (substancja lecznicza w masci linomag jest wlasnie olej lniany, mega zdrowy olej, kupuje olej spozywczy, wychodzi wiec niedrogo) a do smarowania (jak czasem cos trzeba) z jojoby (hypoalergiczny, moze go uzywac absolutnie kazdy). Tak sie zastanawiam czy tych wszystkich emolientow nie da sie zastapic olejami roslinnymi? Emolienty to wszak tez oleje, tylko ze pochodne ropy naftowej. Roslinne sprawdzaja sie wysmienicie w zwyklej peielegnacji a czy w stanach zmian skory rowniez by daly rade? Pytam z ciekawosci, bo ja jeszcze nigdy nie uzywalam emolientow. Raz dostalismy jedno male opakowanie od pediatry ale nie bylo koniecznosci uzycia, bo nasze oleje tez sie sprawily
Jesli chodzi o UU to tak. Dzis mielismy ponad 30st i dziec zredukowal swe posilki o jakies 3/4 a z cycka doil z zapamietaniem. Mysle, ze to normalne. Piesa ma mniejszy apetyt, ja tez. Bejbiszonek rzuca sie tylko na lody - nie wiem na co mu to bardziej pomaga - na upal czy na dziaselka.
No i wlasnie,
Kasienka, bejbiszonek nam sie dzis po raz pierwszy spocil w aucie. No ale przy takiej zarze mysle, ze to nie uniknione, z nas tez plynelo. Pomyslalam sobie, ze moze wczesniej sie nie pocil, bo my mamy caly czas nawleczona bawelniana poszewke na fotelik (cos jakby przescieradlo na gumce tylko przez producenta skrojone na fotelik ).
My dzis sie tez kapalismy sie na balkonie :-) Jaka robicie temperature wody w takie upaly? ja dzis zrobilam na niecale 35 (czyli jak na basenie) i bylo przyjemnie orzezwiajaco ale wciaz cieplo
No i cos jeszcze mialam i zapomnialam
Zrobie Edyte jesli co
Edyta:
Aylin - znasz nazwe tego srodka antykomarowego na trawnik? Dzis nie wytrzymalismy nawet kwadransu w ogrodku. Rozstawilam taka muszelke plazowa (system pop-up, nie wiem, czy kojarzycie, byly niedawno w lidlu) i zawiesilam na niej moskietiere ale mozna sie bylo udusic w srodku (nietrafiona ta moskitiera, nie przepuszcza nie tylko komarow ale i powietrza). Bejbik oczywiscie szturmowal siatke, komary wykorzystywaly najmniejsza szczeline, nalot jak u Hitchkoka
Trzeba sie jakos ratowac...
A Twoje dziecie przestawilo sie tak samo z UU na butelke? Moj nie chce za nic butelki (probowalam podawac soczki, wode czy herbatki), uratowala nas slomka. Innego mleka niz mamine tez nie akceptuje. To cud, ze lody waniliowe mu podeszly. No i jogurt z owocow lesnych (slodzony syropem z agawy) Poza tym bojkot mleka krowiego, owczego i koziego
Kasiekz: jeszcze jak bylam w ciazy ogladalam/obmacywalam/wypytywalam o wszelkie mozliwe rodzaje pieluch - zwykle, jednorazowe ekologiczne, wielorazowe (kilka rodzai) i stwierdzilam, ze wszystkie sa takie same, jesli chodzi o niemowleca pupe. Takze ja nie pomoge. Ale jak znajdziesz alternatywe to chetnie sama sie dowiem :-) A nie boisz sie dawac Polki do piany? Moj piany na oczy jeszcze nie widzial ale wyobrazam sobie, ze zaraz cala by zjadl