reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

U nas nocka z pobudkami co 3 godziny, więc całkiem spoko. Dotychczas piła tylko z jednego cyca i było ok, ale teraz mam wrażenie, że jej zaczęło brakować i dostaje dwa i od razu nocka lepsza:-) No i w końcu udało mi się odkładać ją za każdym razem do łóżeczka, hehehe, pokonałam swojego nocnego lenia!!!
Ja od 6.00 na nogach, bo mieliśmy dziś wizytę u nefrologa w sprawie powiększonej miedniczki.
Najpierw nieźle się nawkurzałam, bo jak wyruszyliśmy (wizyta o 8:20), to był taki korek, że nie było szans na dojechanie, a bardzo mi zależało, bo terminy dość odległe do tego lekarza. Zadecydowałam, że zawrócimy i pojedziemy inną trasą i udało się!! byliśmy punktualnie:-):-)
Póki co nie mamy czym się martwić, ale oczywiście obserwować małą, no i co miesiąc robić badanie ogólne moczu i kontrolować na USG.

Tu od razu pytanie: jak to jest z tymi woreczkami na siusiu?? czy po zdjęciu muszę przelać siuśki do pojemnika, czy odnosi się w woreczku?? - zapomniałam dopytać lekarza.

Wracając z wizyty odwiozłam męża do pracy, bo już było późno i pierwszy raz musiałam jechać z małą sam na sam w aucie:tak: nie mam wyłączanej poduszki przedniej, więc zawsze miałam opory jeździć z nią sadzając samą z tyłu, ale nie było wyjścia i się przemogłam:-):-) nooooo i teraz już wiem, że nie ma problemu i mogę sobie z nią jeździć, a jak będziemy za jakiś czas kupować nowe auto, to na pewno z wyłączaną poduchą:tak: Musze sobie jedynie kupić teraz lusterko na tylne siedzenie, żebym mogła ją lepiej widzieć.

MsMickey - mało brakowało a byśmy zwaliły Ci się na głowę, bo byłam niedaleko i pomyślałam, że może wpadniemy w odwiedziny...:-D:-D ale było dość wcześnie i nie miałam odwagi:-D

Witam wieczorowa pora

U nas chyba sukces abowiem oduczylismy Aurelke smoczka :tak::-) i wkoncu nocki wrocily do normy. :rofl2: . W prawdzie calych nocek jeszcze nie przesypia nawet po kaszce ale i tak jestem szczescliwa :tak::tak:
Dziewczyny a powiedzcie ile teraz Wasze pociechy spia w ciagu dnia bo moja to w sumie 3h :dry: ma 2 drzemki po 1,5h albo 3 krotsze co w sumie daje 3h.

gratulacje z powodu pożegnania smoczka:-)
Moja śpi różnie w ciągu dnia, ale rzadko zdarzają jej się drzemki dłuższe niż 1,5 godziny. Ma ich czasem sporo, ale krótkie. Ostatnio zaczęła zasypiać mniej więcej ok.11 -12 i wtedy ten sen jest najdłuższy.

Noc przespana cała! Monika obudziła się dopiero o 7! Spaliśmy w salonie a Monika u siebie, byłam tak zmęczona, że to mąż rano usłyszał jak się obudziła i do niej poszedł. Ale jak nas tam nie było, to się nie budziła!!!

:-D:-D
Iwon - bardzo fajny płaszczyk, choć nie moje kolory:-)

A co do snów, to podobno maluchy śnią już w łonie matki:-)

reklama
Witam!

Zośce też się kilka razy zdarzyło, że nagle zaczynała płakać. Również obstawiam złe sny :sorry2:

Czy można mieć zastój w piersi mając mało pokarmu? Coś mnie lewy cyc pobolewa... :dry:

Muńka, mi w laboratorium powiedzieli że absolutnie nie wolno przelewać. Oderwać woreczek, zakleić i włożyć do normalnego pojemnika na mocz.

Maćku, pewnie że można. Ja ostatnio ubrałam sobie normalny stanik na jakies 2 godziny i zrobił mi się zastój. 3 dni z nim walczyłam.

młodak no właśnie jak bym dała butle o tej 1 to bym miała spokój, ale on nawet oczu nie otwarł więc nie był głodny a tak co godzinę wstawanie, smok, wstawanie, smok i tak w kółko. no, ale rano przynajmniej pospać dał bo jak dostał butle o 4 to spał do 8.

Kasienka_ ja też stwierdziłam, że spacerówka to dobra rzecz, mały wszystko widzi i spacery uwielbia, a jak fajnie mu się w niej śpi :-)

Kurde, ale mam dzisiaj humor, normalnie wisielczy. Wszystko mnie wkurza, a szczególnie ciśnienie mi podnosi widok teściowej. Wrrr !!!

Maćku - myślę, że może być zastój nawet wtedy, gdy ma się mało pokarmu, ale może też boleć od przewiania, bądź "przeziębienia piersi.

Munka trzeba było:-) na drugi raz daj znać i się zwalajcie :-):-):-)

oki:-D a jak tam Twoje mdłości???

zróbcie coś!! zaraz zjem całe opakowanie ciastek!!!

Ostatnia edycja:
A w ogóle to dziewczyny ze zespołu zrobiły mi niespodziankę. Przyszły w strojach na chrzest i maleńka dostała sliczny strój ludowy :) Krakowski
Oj to super prezent :)i fajie pewnie się Twoi goście prezentowali :)
witam wieczornie, u nas super dzien. poszlismy z malym do zoo, oczywiscie mial gleboko w powazaniu i wielblada wygladajacego poza ogrodzenie, i wrzeszczacego pawiana, ale za to rodzice bawili sie dobrze i wypoczeli :-D pierwszy raz bylismy w krakowskim zoo. a maly mial tak cudowny humor dzisiaj, jak wrocilismy to non stop sie usmiechal, zadnego wieczornego marudzenia, zeby tak zawsze bylo....
Oj ja już sobie wyobrażam te spacery po zoo w przyszłym roku :)

Śliczny :) musisz mężusia przekupić :D

I
A ja własnie wróciłam od koleżanki, obaliłyśmy pół litra zrobionego dzisiaj w Thermomixie ajerkoniaku, a jutro znów będę narzekać, że się nie wyspałam:-D:-D:-D
Moja kuzynka co trochę się chwali jakimiś likierami z thermomixa i pyta, a karmisz jeszcze :D

Ja pojechałam z małym do hurtowni dziecięcej po puzzle piankowe, ale wszystkie śmierdziały gumą :/ może ma któraś z Was nie śmierdzące ?? No i myślałam, ze nie wyjdę z tej hurtowni :D zawsze wszystko na allegro zamawiam, a tam tak pięknie kolorowo :D więc trochę z konta ubyło :D

Mdłości brak:-) testu nie robiłam na razie nie miałam czasu kupić nawet. Zobaczymy:-)
Za chwilę przyjeżdża koleżanka na naleśniki więc zakupiłam składniki na rozniaste nadzienia i bomby kaloryczne :p

PROSZĘ W TEJ CHWILI ODŁOŻYĆ TE CIASTKA! ALE JUŻ!
:mad:

Zadzialalo ?;-)

Aga ja mam puzzle - zamawialam na ebayu. Jak przyszly to smierdzialy koszmarnie, ale umylam je i wystawilam na korytarz. Wywietrzalo po dniu. Teraz juz nic nie smierdzi.

Mooni w takich chwilach ciesze sie, ze nie musze patrzec na tesciowa.

Mloda K najwazniejsze, ze znalazl ukojenie w ramionach mamy :) W nocy mi sie mlody jeszcze nie rozdarl (tfu, tfu) ale w dzien mu sie zdarza jak spi.

Iwon sliczny plaszczyk, kolor piekny. Sama bym sie chyba nie odwazyla, ja tylko czarne i czarne :confused2: No szary i bialy czasem tez. Musze chyba garderobe zmienic.

Sunsine gratuluje rozstania ze smokiem :D

Wiecej nie pamietam :zawstydzona/y: Aylin to Twoja malutka byla chrzczona? Gratuluje udanego dnia, prawdziwy aniolek z niej :)

Ja dzisiaj zasuwam od rana. Odkurzanie, mopowanie, wstawilam trzecie pranie (az wstyd, ze sie tyle nazbieralo) Mlody wczoraj nam troszke dal popalic, a jego tatus stanal na wysokosci zadania i dzielnie pomagal. Przeprosil za swoje zachowanie - ma szczescie :-p

Tomek zaczyna swirowac, jesli chodzi o zasypianie w dzien. Najlepiej na raczkach, ale ja sie dzielnie opieram. Przegladajac net w poszukiwaniu metod uczacych samodzielnego zasypiania znalazlam 3 czy 4. Chcialabym poznac Wasza opinie.
1. Tracy Hogg - Iwon ty stosujesz? Dziala?
2. Metoda Ferbera (3-5-7) zostawia sie dziecko w lozeczku i mimo histerii czy placzu wchodzi po danym czasie, zeby uspokoic, nie podnoszac z lozeczka. Stosuje ktos? Nie bylabym chyba w stanie zastosowac, nie znioslabym 3 minut placzu, a co dopiero 5 czy 7...
3 Metoda krzesla (malych kroczkow), czyli odkladamy dziecko do lozeczka i siadamy obok na krzesle - trzymamy za raczke i glaszczemy, dwa dni pozniej stawiamy krzeslo w odleglosci ok metra od lozeczka, za dwa dni w drzwiach, pozniej wychodzimy do przedpokoju. Osobiscie nie znam osoby, ktora by to stosowala, a Wy?

Moze znacie jakies inne metody? Jak Wasze dzieciaczki zasypiaja?

Edek: Noooo taaaak likiery, ciastka, nalesniki... a ja od dzis na diecie i mi slina cieknie :sorry2:

reklama
Niespodzianka - u nas usypianie wygląda trochę tak jak z tym krzesłem, ale nie głaszczemy, nie dotykamy młodego tylko siedzimy obok łóżeczka i czekamy aż królewicz zaśnie. Z reguły dzieje się to w ciągu 10 minut maks. Na początku byly problemy, kręcił się, czasami popłakiwał to wtedy go głaskałam po policzku lekko. Czasami trzeba było wziąć na chwilę na ręce i udało się. Wszystko małymi kroczkami u nas było, tak samo ze światłem, najpierw przy nocnej lampce, potem na lampkę nalożyłam torebkę aby było ciemniej. Po kilku wieczorach zaczęliśmy włączać taką lampkę z lawą. Daje takie czerwone, mocno przygaszone światło. Potem włączalismy tylko lamkę z monitora oddechu, a teraz już zupełnie po ciemku zasypia.

Do góry