reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

z Wikipedii:
Nadczynność tarczycy

Objawy chorobowe

Osobny artykuł: Objawy tarczycowe.
Są różnorakie i mogą przyjmować poniższą postać jako izolowany objaw, bądź grupa objawów:

• wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
  • zwiększona potliwość
  • nietolerancja gorąca
  • kołatania serca i tachykardia
  • duszność
  • uczucie osłabienia (często uczucie zmęczenia podczas chodzenia po schodach)
  • ogólna niechęć do wysiłków fizycznych i intelektualnych
  • utrata masy ciała
  • paradoksalne w stosunku do spadku masy ciała zwiększenie apetytu
  • drżenie rąk
  • wytrzeszcz oczu
  • ciepła i wilgotna skóra
  • nieregularne miesiączkowanie
  • bezsenność
  • zahamowanie wzrostu
  • u dzieci – przyspieszenie wzrostu

nie dalej jak wczoraj czytałam w necie o problemach z tarczycą... wychodzi mi, że mam większość objawów zarówno nadczynności, jak i niedoczynności;-) sprawdzałam w książeczkach ciążowych, w 2009 TSH wynosiło 2,8, a w 2011 już 3,8 - ale nie wiem jaki wniosek z tego wyciągnąć i czy w ogóle jakiś można na podstawie wyłącznie badania TSH... czas się chyba udać do lekarza - tylko znów pytanie: jakiej specjalności - endokrynologa? ginekologa?

reklama
andariel - idzie się do lekarza ogólego ten daje skierowanie do laboratorium, z wynikami wracasz do ogólego i jak wyniki tsh beda zle to ogólny da skierowanie do endokrynologa, a co do tsh to norma to przedział - 0,27 do 4.20 a w ciąży zależy od trymestru w 1ym- 0,33-4,59, w 2gim 0,35-4,10 a w 3cim - 0,21-3,15

andariel bierzesz pod uwagę wyniki z ciąży a one w tej chwili mogą być całkiem inne. Ja miałam niedoczynność tarczycy indukowaną ciążą, w tej chwili wszystko wróciło do normy. Byłam z tym u endokrynologa, babka zrobiła mi usg szyi:) I dostałam jod w tabletkach, 10zł na dwa mesiące leczenia więc nie było źle.

Agata
No własnie ja M. bym dała tez na wszelki wypadek.
A dziecia po diagnozie, no i psu podaje na wszelki co 3 m.
Ale dentysta czy ortodonta? Moze ma krzywy bo nie moge oduczyc jej ssania kciuka - nigdy nie chciała smoczka.

A lekarka dzisiaj - była akurat ta najbardziej sensowna - mowi, ze warto sprawdzic, a jak M. miał w sanepidzie to by wykryli. Wystawiła skierowanie i de do laboratorium zapytac co i jak, a tam uwaga na pasozyty refuntuja, na owsiki 10 zł a na landbie (czy jakos tak) 30 zł. Na owsiki dostałam takie cos specjalnego z instrukcja, na pasozyty kał 3 razy do badania, a na te landbie raz.
Jutro ide rano do lekarki (sama) niech zmieni skierowanie - najpierw zrobie owsiki i pasozyty, a potem ewentualnie te za 30 zł, jeszcze dzzisiaj neurolog prywatnie z dwójka czyli wydatek 180 zł.

A M. wymyslił sobie e-papierosa i twierdzi, ze dzieki temu koszty mniejsze i łatwiej rzucic. Ktos wie cos na ten temat, bo rodzaji tego tyle ile komórek w komisie?

Buziaki dla wszystkich chorych.

Krupnik na obiad.

A ja czytam i nie mam jak odpisać wszystkim, chyba jak A wróci z pracy to zasiądę. Maja wyspała się na spacerze i ani myśli spać, mam tak jak Andariel, łazi wszędzie na azymut, nie zważa na przeszkody, tylko próbuje taranować, do tego wstaje wszędzie gdzie da się wspiąć...a później znienacka się puszcza i leci do tyłu...normalnie czołg mam, dziewczyny cieszcie się, że macie jeszcze stacjonarne maluchy, bo później to jest masakra, wieczorem padam na pyszczek...I jeszcze ulewa co chwila dynią z marchewką, więc latam z mydełkiem i zapieram, bo nawet dywan obrywa.
Nie mogę skupić myśli, żeby Wam po kolei odpisać teraz, a nie chcę pierdół od niechcenia pisać...

MAMUSIU do lekarza szybko bo czas na leki.

ANDARIEL do internisty, czyli do lekarza pierwszego konfliktu i tak jak pisze MAMUSIA; mam nadzieje że jesteś zdrowa

TRASIU jak Marysia??

IRONIA coś mało aktywna dzisiaj jesteś.

AESTIMA gdzie jesteś?

U mnie Antoś ma 39,8 i brak mi pomysłu dlaczego; jedyne co mi do głowy przychodzi to zęby; zobaczymy....

Dzisiaj dowiedziałam się ,że w lutym będzie wydana książka "kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych", dla mnie dobrze, bo ja jednak wolę książki papierowe ewentualnie w czasie jazdy samochodem audiobooki; e-booki to jednak nie dla mnie, pewnie, że fajnie bo można ją mieć w kilka minut ale jednak papier to papier. Książka, wygodny fotel, herbatka z konfiturą z płatków róży i trwaj chwilo jak najdłużej...

MAMUSIU a może wrzucisz na kulinarny przepisy z dań rocznicowych??

MGORDON co u Ciebie, jak Amelka??

gordon - sprawdz na e-dymek.pl danwo sie juz tym zajmowalam ale wiem ze mieli fajne oferty :) na ich fb tez troche informacji dla laików...

agatka - choram :( zapalenie gardła mam... teraz na nos mi się rzuciło... więc siedze i probiouje sie bawic z beniem ale taka zmeczona jestem ze zasypiam na dywanie..

eh moj maz...spieszyl sie i zostawil ladowarke w kontakcie...a beni oczywiscie do paszczy... dobrze ze tam nie ma za duzego natezenia bo by mi sie syn naładował :confused2:

A M. wymyslił sobie e-papierosa i twierdzi, ze dzieki temu koszty mniejsze i łatwiej rzucic. Ktos wie cos na ten temat, bo rodzaji tego tyle ile komórek w komisie?
moja teściowa tego cudu używa od paru m-cy i twierdzi, że jest ciut taniej, choć o rzucaniu na razie nie mówi... ale nie wiem jaki ma, podejrzewam, że jakiś tańszy;
ps. chyba o lamblie chodzi;-)

reklama
Agata, sprzątam, bo koleżanka ma wpaść a tu SAJGON! I dziecko moje cały dzień jęczy... Zaraz uduszę;-) A Michał dopiero o 20 będzie...

Do góry