reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Witam was dziewczyny
U mnie narazie spokojnie.Staram sie uczyc i siedze przy notatkach, synek jednak za bardzo mi nie pozwala:-(Ale szczerze mowiac juz mam dosyc i czekam do srody zeby juz bylo po wszystkim:wściekła/y:Teraz dodatkowo siedze i sie denerwuje bo rano jak bylam w toalecie i sie podcieralam mialam krew:szok::no::wściekła/y:Niby nie bylo duzo jakby zabarwione ale jedank spanikowalam.Poszlam do lekarza i powiedzial mi tylko ze jak cos bedzie sie dzialo to mam do szpitala jechac:-(Najgorsze ze maz nie zalatwil dziesiaj wolnego w pracy a ja siedzie z 2 dzieci :-(Jak narazie nic sie nie dzieje i czysto na papierze, ale boje sie bo dopiero za tydzien pierwsze usg:-(Juz nie wiem co robic a najgorsze jest to myslenie:-:)-(

Mam nadzieję, ze to nic poważnego, najważniejsze, ze już nie krwawisz, dbaj o siebie, napewno wszystko będzie dobrze

reklama
cześć ciężaróweczki!

o jak mnie dawno nie było...muszę poczytać zaległości. Na razie chciałam się przywitać. Ostatnie dwa tygodnie to jakiś koszmar- ciągłe nudności i tak złe samopoczucie, że kompa nie miałam siły otworzyć. W poniedziałek była na wizycie. Kropek urósł i miał 18, 40 CRL jupiii;-) serducho bije i wszystko jest dobrze. Gdybym jeszcze tylko ja się lepiej poczuła to byłaby już wspaniale:tak:
Jak tylko dojdę do tego jak- to wkleję zdjęcie z usg fasolki.
Pozdrawiam

Gratuluję wspaniałych wieści:tak::-)

Jeśli chodzi o zwolnienie, to narazie nie zamierzam iść, ale pod koniec pewnie tak. Sama nie wiem jak to jest. U nas w firmie mniej niż 20 osób więc pewnie ZUS mi będzie płacił??? To już sobie wyobrażam te opóźnienia:eek:i z macierzyńskim pewnie to samo:crazy::eek: A do tego ja krótko pracuję, więc jeszcze pr\ewnie jakieś kontrole mi się na głowę zwalą:shocked2::eek:

cześć dziewczyny, dawno mnie nie bylo na forum ale to przez natlok spraw, za dwa tyg ślub;-) bylam dzis na usg, zaczął sie 11 tydzień, maluszek ma 4,5cm i szaleje w swoim domku strasznie, wiercil sie i wiercił ;-) jestem po badaniach na choroby zakaxne i wszystko ok, 16.12 ide na usg szczegółowe z przeziernoscia. jesli chodzi o mdlosci to mam je juz za soba, tylko po wstaniu z lozka wymiotuje ale potem jest ok i mam wilczy apetyt.pozdrawiam wszystkie czerwcowki.

Super. Cieszę się że wszystko ok:tak:

Witam was dziewczyny
U mnie narazie spokojnie.Staram sie uczyc i siedze przy notatkach, synek jednak za bardzo mi nie pozwala:-(Ale szczerze mowiac juz mam dosyc i czekam do srody zeby juz bylo po wszystkim:wściekła/y:Teraz dodatkowo siedze i sie denerwuje bo rano jak bylam w toalecie i sie podcieralam mialam krew:szok::no::wściekła/y:Niby nie bylo duzo jakby zabarwione ale jedank spanikowalam.Poszlam do lekarza i powiedzial mi tylko ze jak cos bedzie sie dzialo to mam do szpitala jechac:-(Najgorsze ze maz nie zalatwil dziesiaj wolnego w pracy a ja siedzie z 2 dzieci :-(Jak narazie nic sie nie dzieje i czysto na papierze, ale boje sie bo dopiero za tydzien pierwsze usg:-(Juz nie wiem co robic a najgorsze jest to myslenie:-:)-(

Odpoczywaj kochana. Skoro lekarz nic nie stwierdził, to mam nadzieje że to nic groźnego;-)Trzymam kciuki

Właśnie tak czytam i czytam o tym chorobowym i masakra.
Bo nie wiem jak to będzie u mnie policzone, w okresie od połowy lipca do początku września byłam na macierzyńskim. Pracuję na umowę o pracę od lutego, wcześniej miałam umowę zlecenie ze studentem.
I teraz nie mam pojęcia czy mi wezmą do wyliczania średniej też to macierzyńskie?
Bo jak nie, to będzie kiszka....

Co do kontroli to spokojnie, w razie czego ja jestem zapewne pierwsza na liście, bo znowu na zwolnieniu 100%, a ledwo skończony macierzyński, a po drugie mieszkam od ZUS jakieś 3minuty, więc jak nie będzie im się chciało nigdzie dalej iść a będą musieli wyrobić normę, to pewnie najpierw do mnie przylecą.:crazy:

Kama spokojnie na pewno wszystko jest w porządku.
Tylko najgorsze że musisz tyle czekać na pierwsze USG:eek:

hefi -ja mam czasem takie ostre kłucie tak mniejwięcej w okolicach jajników przeważnie w nocy albo rano ale to szybko przechodzi myśle że to macica się rozciąga i to od tego.

Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego:
- przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł,
- wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku,
-stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego,
- z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 19 proc.

trochę to skomplikowane, ale może cos pomoże:-):-D
zdec- ale w Twoim przypadku to ja nie wiem jak to policzyć:-(bo to strasznie skomplikowane;-)

zdec pewna nie jestem:no:ale macierzyński chyba jest wliczany do stażu pracy. Ja pytałam niedawno o wychowawczy, czy się załapię, bo trzeba przepracować pół roku:eek: i babka mi mówiła, że do stażu pracy liczy się cały ten okres przez który był oplacany ZUS i nie jest ważne czy w tym czasie byłam na urlopie czy normalnie pracowałam. Zapytalam wtedy czy po urodzeniu dziecka macierzyński też będzie mi się do stażu liczył i powiedziała że tak, bo ciągle będę pozostawac w zatrudnieniu. Chyba że ją źle zrozumiaam:eek:ale mam nadzieję że nie:sorry:

Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego:
- przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł,
- wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku,
-stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego,
- z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 19 proc.

trochę to skomplikowane, ale może cos pomoże:-):-D
zdec- ale w Twoim przypadku to ja nie wiem jak to policzyć:-(bo to strasznie skomplikowane;-)

Coś próbuję liczyć i powiedz mi jeszcze jak to jest jak jest dzielone tzn. np zwolnienie jest od 24.
To liczy się tak że najpierw to zwykłe wynagrodzenie dzieli się przez liczbę dni w miesiącu, czy liczbę pracujących dni.
Bo kurcze jak liczbę pracujących to wychodzi to strasznie niekorzystnie.:-(

To ja już sobie nie policzę, bo ja mam podstawę i premię, różną w każdym miesiącu ...

kłucia miałam ale nie bardzo silne, tak troszkę, i nie wiązały się z żadnymi innymi objawami czy dolegliwościami,
teraz czasem lekko poboli brzuch ...

aha, zapomniałam, że wczoraj wieczorkiem coś mnie łaskotało w brzuszku, tak na wysokości dzidzi ... chyba mam to samo co która z Was, nie pamiętam która o tym pisała ... czyli mój dzidziuś musiał wyjątkowo wariować !!!
ale to było super! ja chcę jeszcze!!!

reklama
Cześc dziewczyny
nie mam dla Was dzisiaj dużo czasu, bo przyjechała moja mamcia i razem siedzimy i gadamy... A za chwilę jadę z mężusiem na 2012- mam nadzieję, że wrócę pełna wrażeń- oby nie za mocno ;-)
Mama mikołaja- fajny ten Twój Mikołaj :-) Na pewno baaardzo święty Mikolaj ;-)
koriander- ja mam jutro urodzinki, zrobisz mi tort??? ;-)
liliti- gratuluję udanej wizyty, fajnie, że z maluchem wszystko ok
Kama83- tylko się nie denerwuj, leż jak najwięcej i uważaj, żeby nic nie dźwigać i będzie wszystko dobrze!

Miłego dnia wszystkim i udanych dzisiejszych wizyt!

Dobra, uciekam, muszę sobie jeszcze twarz namalować :-D

Do góry