reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

2010-01-01 07:00
Dłuższy urlop macierzyński

46336.jpg

fot: Dreamstime

20 tygodni urlopu macierzyńskiego zapewnia nowelizacja kodeksu pracy z 6 grudnia 2008 roku. Taki zakresu urlopu macierzyńskiego przysługuje mamom w razie urodzenia jednego dziecka.
Matki będą miały także prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego od 2010 roku. W przypadku urodzenia jednego dziecka w okresie od 1 stycznia 2010 roku do 31 grudnia 2011 r. będzie to do dwóch tygodni opieki więcej, od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 r. - do czterech tygodni, a od stycznia 2014 r. - do sześciu tygodni. O te dodatkowe wolne matka musi wystąpić do pracodawcy.http://prawo.money.pl/aktualnosci/w...dczeniem;o;opiece;lekarskiej,77,0,413261.html

reklama
A ja powiem Wam szczerze że kompletnie nie mam humoru...:-:)-:)-(

A co się stało?

Hej,
jak to mówią lepiej późno niż później, więc i ja chciała dołączyć do tego szacownego grona:tak:. Mamy termin prawie na sam koniec czerwca - 27. W domku już na zwolnieniu od 3 tygodni jestem - lekarz mnie wygonił - za duże ryzyko. Bo ja taka bardziej wiekowa jak na pierwsze dziecko jestem:-D i zaczynam mieć lekkie objawy hipochondrii. Póki co wszystko w porządku, wczoraj miałam kolejne badanie i czeka mnie za 3 tygodnie to najgorsze - genetyczne.

Witaj serdecznie w naszym gronie :-)

Czytałam już o tym wcześniej - "łapiemy "się na dłuższu urlop macierzyński plus jeszcze tydzień dla ojca:tak:. Choć i tak uważam że to mało. Zawsze ten okres z dzidzią w domu można wydłużyć urlopem wypoczynkowym, ale jego też jest ograniczona ilość w końcu.

I dobrze... Im dłużej z bobaskiem w domu, tym lepiej :rofl2:

Nie sądzę żeby pracodawca mógł odmówić tego dodatkowego urlopu,bo niby dlaczego skoro mamy takie prawo?:-p

Mi się tak dzisiaj strasznie nic nie chce, że z nudów gram sobie na kurniku w kości a do tego nie zrobiłam obiadu. Jak wróci mój mąż, muszę go obłaskawić o kebab:tak:

Ja z obiadem poszlałam i dodotkowo upiekłam dwie porcje ciasteczek dla chłopaków bo bardzo lubią ale posprzątać bałaganu przy tym zrobionego mi się jużnie chce:no: muszę się wziąć

Dodatkowego urlopu pracodawca nie może odmówić tak samo jak macierzyńskiego czy wychowawczego. Można z niego nie korzystać jeśli się nie chce. Tak samo można skrócić urlop macierzyński, nie ma obowiązku wykorzystywania go w całości.

asia15 - witamy w naszym gronie:-)
paula24211 - ja to Andrzejki spedze w łóżku:-(
agast22 - gratuluję super wieści, a fotka dzidziusia pierwsza klasa:tak::tak:

Hej,
jak to mówią lepiej późno niż później, więc i ja chciała dołączyć do tego szacownego grona:tak:. Mamy termin prawie na sam koniec czerwca - 27. W domku już na zwolnieniu od 3 tygodni jestem - lekarz mnie wygonił - za duże ryzyko. Bo ja taka bardziej wiekowa jak na pierwsze dziecko jestem:-D i zaczynam mieć lekkie objawy hipochondrii. Póki co wszystko w porządku, wczoraj miałam kolejne badanie i czeka mnie za 3 tygodnie to najgorsze - genetyczne.

Witamy:tak:i gratulujemy dzidziusia:-)

Hejo!
Ja mialam usg rano ale tak sie denerwowalam ze prawie cala noc nie spalam ze jak wrocilam z tego usg to padlam trupem.
Dzidzius jest sliczny, ma 6cm od glowy do pupy czyli jakies pewnie 9 cm razem z nogami :) Fikal tak ze szok, dobrze ze lekarz ma mozliwosc zrobienia stop klatki. Ja sie z tych nerwow i z wiolnego czasu tak oczytalam o tym badaniu ze takie fachowe pytania zadawalam ze doktorek sie mnie spytal czy jestem lekarzem hehe. Z pomiarow wyszlo ze jestesmy w najnizszej grupie ryzyka, wiec jestesmy bardzo szczesliwi. Zaraz Wam wkleje fotke dzidziusia i mojego brzuszka, ale to juz na innym watku :tak:

Wszystkim rownie szczesliwym jak ja gratuluje, a czekajacym na badannie mowie cierpliwosci :)

Nowe mamy serdecznie witam!

Gratuluję dużego bobaska i dobrych wieści :-D

Dodatkowego urlopu pracodawca nie może odmówić tak samo jak macierzyńskiego czy wychowawczego. Można z niego nie korzystać jeśli się nie chce. Tak samo można skrócić urlop macierzyński, nie ma obowiązku wykorzystywania go w całości.

A mnie się wydawało, że urlopu wychowawczego pracodawca może odmówić:eek:gdzieś tak wyczytałam, że macierzyński nam przysługuje, ale na wychowawczy pracodawca nie musi się zgodzić:sorry::eek:być może coś źle doczytałam:zawstydzona/y:

reklama
Hej dawno się już tu nie odzywałam, ale co tu się odzywać skoro dzień podobny do dnia :-)
W weekend pozwoliłam sobie na trochę wina i o dziwo nikt mnie za to nie zrugał :-) wręcz przeciwnie wszyscy mówili że kiedyś to lekarze nawet zalecali trochę wina na lepszą krwistość czy coś takiego. Tak czy siak miałam na początku wyrzuty że się napiłam ale już mi przeszły, zresztą w porównaniu z tym co inne kobiety piją to była kropla w morzu :-) i mam nadzieje że nie zaszkodziła :-)

Rozmawiałam wczoraj z moim lekarzem bo byłam jednak zdecydowana zrobić tą przezierność karkową a na następnej wizycie byłoby już zbyt późno. Jednak po tym co mi powiedział że m.in.: z wywiadu wynika że nie jestem w grupie ryzyka i że z tymi badaniami nieinwazyjnymi to zawsze jest tak że na dwoje babka wróżyła, bo przecież każde dziecko jest inne i często zdrowe dzieci mają wyniki ponad normę i na odwrót itp. że większą pewność dają tylko badania inwazyjne ale to też się wiąże z ryzykiem, małym bo małym ale zawsze. Więc ostatecznie zrezygnowałam po co się stresować, jeśli coś ze zdrowiem maluszka jest nie tak (odpukać w niemalowane) to na późniejszych usg na pewno wyjdzie.

Acha jeśli mój drugi trymestr ma wyglądać tak jak dzisiejszy dzień to ja jestem jak najbardziej za :-) od rana pełna energii nawet zaciągnęłam męża do małego przemeblowania kuchni :-) bo nagle przestało mi się podobać miejsce w którym stoi lodówka :-) Stwierdził że wolałby abym miała zachcianki żywieniowe a nie dotyczące przemeblowania :-) :-)

ale się rozpisałam... :-)

Ostatnia edycja:
Do góry