reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Dziewczyny nie mam nawet czasu was poczytać a zazwyczaj miałam go sporo:((((( Mój mały bardzo absorbujący się stał, strasznie marudzi.
Mam pytanie i proszę o odpowiedź dziewczyny karmiące piersią- jak często karmicie??Ja sobie dzis od popołudnia zapisuję i mi wychodzi co 1,5 godziny lub co godzinę, już nie mam siły. Jak zaczęłam karmić o 18:40 tak skończyłam o 19:30, szok, potem o 21 znowu cyc. A jak jest u was? Może popełniam jakiś błąd??

mi położna mówiła, i czytałąm też w książce, że karmienie nie powinno trwac dłużej niż 30-40 minut, fifi tak miał, że odstawiany od cyca ryczał, ale wtedy zaczęłam mu smoka dawać i pomogło

ogólnie ot fifi najada się w max 10+-15 minut, choć zdarza się, że po 5 min cycek pusty a synek zasypia i śpi kilka godzin
karmię go 5-6 razy na dobę: po kąpieli, potem 6-7 rano, potem 9, 12, 15-16, 18, czasem prześpi karmienie popołudniowe

przybiera na tym rytmie karmienia 200 g na tydz, więc jest ok, choć nam kazali za 2 tyg na ważenie przyjść, czy dobrze przybiera, bo była jakaś inna pani dr i stwierdziła, że mógłby więcej i że może będzie trzeba w nocy budzić, ale dopóki będzi eprzybierał 150 g na tydz (co wszyscy okraślają jako normę) to nie mam zamiaru i jego i siebie budzić

reklama
Dziewczyny nie mam nawet czasu was poczytać a zazwyczaj miałam go sporo:((((( Mój mały bardzo absorbujący się stał, strasznie marudzi.
Mam pytanie i proszę o odpowiedź dziewczyny karmiące piersią- jak często karmicie??Ja sobie dzis od popołudnia zapisuję i mi wychodzi co 1,5 godziny lub co godzinę, już nie mam siły. Jak zaczęłam karmić o 18:40 tak skończyłam o 19:30, szok, potem o 21 znowu cyc. A jak jest u was? Może popełniam jakiś błąd??
Ja małego karmie co 3-4 h od 4-5 rano do 23 potem młody robi sobie przerwe do 4-5 i od nowa Polska ludowa :tak:;-) Karmienie trwa jakies 10-15 min-np najpierw prawy cycuś,odbicie potem lewy i odbicie kolejne karmienie zaczynam od tej piersi którą kończyłam karmienie czyli w tym przypadku od lewej
Agast alez jestes spostrzegawcza ja nie zwrocilam uwagi ze to juz 2000 :)) a przyznam szczerze ze tez czekam na wrzesien... niby jest lepiej nie ma zwracania na siebie uwagi ale.... nie wiem czy wczesniej bylismy tacy polblazliwi i we wszystkim Olafa wyreczalismy ale teraz ja juz normalnie wysiadam. Od soboty ma wyznaczony czas na posilek nastawiam mu zegarek na pol godziny jak nie zje to nastepnym posilkiem jest kolejny posilek glowny... i co i nic dalej nie je . potrafil poltora parowki nieruszaja do tego chleba jesc 2 godz. Ja akurat staram sie podporzadkowac dzien pod rytm Eryka i nie ma mocnych o 11 musimy byc na dowrze czasem kosztuje to sporo nerwow. Przestalam za Olafa sprzatac pokoj, efekt taki ze od wczoraj wszystkie zabawki leza na podlodze nawet sobie sciezki do drzwi nie zostawil. Juz zastrzeglam ze ma czas do soboty ja nic nie rusze a w sobote posprzatam po swojemu czego nie bedzie na swoim miejscu wyrzucam chyba ze bede to chciala zostawic dla eryka to zchowam i wyjme dopiero dla niego. Na razie probuje wprowadzic jakis rygor ale poki co efektow brak

Mysle że póki co synus nie wie o co Ci chodzi i czego Ty od niego chcesz :baffled: mysli że to taka zabawa i nie bierze tego co mówisz na poważnie.
Co do sprzatania to za długi okres czasu mu dałaś dla malucha kilka dni to wieczność.
Ja robie tak ze wpadam do pokoju poczym nastawiam czasomierz i teraz zaraz ma byc posprzatane, co nie lezy na swoim miejscu laduje w worku na smieci-znaczy lądowało bo 2 piloty spowodowały że młoda sprzata zanim czasomierz zdazy zadzwonic :tak:

Kochane jaką temperaturę prawidłową mają niemowlęta??A od jakiej się zaczyna gorączka/?

Jak Filipek w czerwcu zalapał wirusa od siostry i pojechałam z nim na pogotowie to lekarka powiedziala mi że u takich maluchów nalezy podac lek przeciw goraczkowy jesli temperatura przekracza 38 st Celsjusza.
Dzieci mają taka sama ciepłote ciała jak my czyli 36,6-37 st

damismama2.jpg

Dobrej nocki życzy Damiś z mamusią :)

Ewela ja jestem z tych twardych w sobote poleca jak nic :) bardziej mnie martwi ze jedzenie go nie wzrusza patrze na inne dzieciaki na placu zabaw i nawet dziewczynki sa ciezzsze nie ma sie biedak z kim hustac :))
Moja Paulina miała taki okres że nie chciała jeść i u mnie pomogło
po 1 przez jak nie zjadła tego co dostała na talerzu to dostała tylko picie i nic ale to absolutnie nic do jedzienia-przegłodziła sie jej dupka przez 3 dni i w końcu zaczeła jesć
a po 2 skonczyło się jedzenie przed tv i to chyba była najwieksza motywacja-jak zjesz to pójd
ziesz na bajke jak nie to bedziesz głodna a na dodatek nie bedzie ogladania tv

mi położna mówiła, i czytałąm też w książce, że karmienie nie powinno trwac dłużej niż 30-40 minut, fifi tak miał, że odstawiany od cyca ryczał, ale wtedy zaczęłam mu smoka dawać i pomogło

ogólnie ot fifi najada się w max 10+-15 minut, choć zdarza się, że po 5 min cycek pusty a synek zasypia i śpi kilka godzin
karmię go 5-6 razy na dobę: po kąpieli, potem 6-7 rano, potem 9, 12, 15-16, 18, czasem prześpi karmienie popołudniowe

przybiera na tym rytmie karmienia 200 g na tydz, więc jest ok, choć nam kazali za 2 tyg na ważenie przyjść, czy dobrze przybiera, bo była jakaś inna pani dr i stwierdziła, że mógłby więcej i że może będzie trzeba w nocy budzić, ale dopóki będzi eprzybierał 150 g na tydz (co wszyscy okraślają jako normę) to nie mam zamiaru i jego i siebie budzić
Niech ta pani sama się budzi w nocy na jedzenie zwłaszcza jak sie jaj dobrze śpi i nie czuje głodu:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:-Boże jak mnie takie farmazony wnerwiaja.:angry:
Nawet jesli Fifi nie bedzie przybierał ksiazkowo to cos się stanie???
Przeciez je nie jest głodny, rosnie, spi we własnym tempie a nie według jakiejs ksiazki,tabelki czy wykresu

Ja czekam aż sam puści cyca, czasem zasypia, to go wybudzam żeby dalej jadł, może mam za mało pokarmu???
Erykowi może wystarcza tyle karmień, jakby był głodny z pewnością domagałby się jedzonka

reklama
Do góry