reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

Hej. Nadrabialm i nadrabialam,mimo,ze weekend przewaznie jest cichy to i tak jakos sie troche postow nazbieralo. Wczoraj u mnie bylo paskudnie,lalo prawie non stop,a dzis piekne bezchumrne niebo,ale co z tego jak ja nie dam rady sie podniesc:crazy: Zawsze tak mam,jak pogoda piekna to ja bez sil. Wstalam o 10, juz po 12,a od tamtej pory tylko Was nadrabialam,wstawilam i rozwiesilam pranie,zjadlam sniadanie i pozmywalam jeszcze po wczorajszej kolacji:crazy:A tyle mialam planow. Glowa boli,cisnienie chyba niskie. Mam troche dola,bo od poczatku ciazy juz przytlam 9kg! Kurde to przez to siedzenie w domu!:-(Co to bedzie w trzecim trymestrze,jak to wtedy sie tyje najwiecej...:-(Moja dzidzia bosko kopie. Jak ja juz bym chciala,zeby byl czerwiec.
Do ktorego tygodnia najlpeiej jest zrobic polowkowe? Mialam w 21tc,ale teraz chcialabym sie wybrac do polskiego gina,a slyszalam,ze po ktoryms tygodniu jakies pomiary juz nie sa wystarczajaco czytelne....??

reklama
cobra na życzenie Cię chwalę:tak:brawo za rozsądną decyzję i czekamy na relacje:-)

krakowianka gratuluję że udało Ci się namówić cobrę na wizytę u gina:tak::-D

Ja ograniczam dziś słodkie, bo jutro z rana pędzę na test obciążenia glukozą:szok::baffled:małżonek nie pomaga:no:rano wpadl do domu z torbą pełną pączków:angry::-pa prosiłam wczoraj żeby nie kusił...zapomniał:sorry2:

Czesc dziewczyny witam sie w ten pochmurny dzien u nas pada snieg z deszczem jest okropnie... ale mam nadzieje ze dzisiejsza wizyta sprawi ze bede sie usmiechac hehe:-):-):-):-)
ja własnie robie obiadek czekam na meżusia jak wroci z pracy i jedziemy wiec trzymajcie kciuki nie wiem kiedy Was doczytam:-:)-:)-:)-( ale obiecuje ze jak tylko wroce to postaram sie jeszcze dziisaj zdać relacje Wam jak tam czuje sie nasza mała....

Dziewczynom ktore tez maja dzisiaj wizyte zycze samych dobrych wieści:tak::tak::tak:
Buziaczki

Wiolunka witaj!! jestesmy dokładnie na tym sam etapie ciazy :-):-)

ale okropna pogoda! pada i wieje... ze spaceru nici! a tak pieknie było..

zgadza się ,konstytucja gwarantuje nam wybór tyle że ten zapis "szczepienie obowiązkowe" pokutuje. Możesz odmówić szczepienia ale na pewno taka adnotacja trafi do sanepidu a co dalej się dzieje,to nie wiem.Wiem,że straszą karami ale to chyba tylko pogłoski. Na pewno będzie to odnotowane że nie wyraziłaś zgody i znasz konsekwencje swojej decyzji. Jednak żaden sanepid nie przepuści Ci szczepienia p/gruźlicy. Możesz nie szczepić w szpitalu ale na pewno będziesz musiała zgłosić się do przychodni i zaszczepić( BCG nie zwiera rtęci).
Problem jest też w wzwB i ew szpital,np.zabieg operacyjny czy inne procedury naruszające ciągłość tkanek. Zawsze wymagane jest szczepienie p/żółtaczce inaczej nie chcą operować.
Jestem świadoma konsekwencji i gotowa na "wojnę" z sanepidem ;-) Karać już nie mogą na szczęście :-).

Co do szczepienia przeciwko gruźlicy BCG - ja po zaszczepieniu na gruźlicę w wieku ok 14 lat, będąc zdrową osobą na gruźlicę zachorowałam - na skutek właśnie szczepienia. W wielu krajach nie szczepi się w ogóle na gruźlicę. Jest dużo piśmiennictwa które wskazuje na wyjątkowo małą skuteczność szczepienia BCG. Nie widzę więc powodu aby na gruźlicę szczepić, tym bardziej noworodka. Krótko mówiąc - zaszczepią mi dziecko po moim trupie ;-)

Co do szczepienia WZW B - zakładam że moje dziecko przez długie lata i mam nadzieję że w ogóle nie będzie wymagało operacji itp. , a jeśli już będzie taka konieczność to wtedy można zaszczepić - jak już będzie duże i gotowe do obrony przed zawartością szczepionki. Swoją drogą jakby się w szpitalach zabrali za odpowiednie utrzymanie higieny, to byłby to najskuteczniejszy sposób na uniknięcie zakażenia :-)
W skład WZW B wchodzi między innymi - aluminium, thimerosal (związek rtęci), formaldehyd (składnik rakotwórczy)

Z przychodnią mam problem rozwiązany w inny sposób - nie zapiszę dziecka na NFZ, mam lekarza prywatnie. A nawet jakbym musiała zapisać do przychodni to można "załatwić" odroczenia szczepień.

I tak jeszcze na "prosty rozum", podstawowym warunkiem względnego bezpieczeństwa szczepienia jest to aby osoba szczepiona była w pełni zdrowa. I hmm zajrzenie w gardło i stwierdzenie braku gorączki - bo tak to zwykle wygląda u starszych dzieci - dla mnie nie jest wystarczające aby stwierdzić że dziecko jest zdrowe i może być szczepione. A jeśli chodzi o noworodki i niemowlęta, to pozostawiam bez komentarza sposób stwierdzenia zdrowia - powiem tylko, że z tego co się orientuję neurolog jest w stanie potwierdzić prawidłowy lub nie rozwój dziecka dopiero po 3 miesiącu życia...

Neti jesteś pewna że BCG nie zawiera rtęci lub innych substancji neurotoksycznych? a adjuwanty ? Nie udało mi się do tej pory znaleźć składu BCG :-(.

reklama
ja dzis wypróbowałam mój adapter do pasów w samochodzie i sprawdza sie rewelacyjnie, komfot jazdy jest wielki, nic nie uciska na brzuszek :-)

liliti super, że to napisałaś. ja właśnie nie mogę się doczekać aż mój przyjdzie pocztą, bo zakupiłam na allegro. nie byłam pewna czy to faktycznie coś daje, ale skoro piszesz, że się sprawdza to już się cieszę. a jakiej masz firmy? bo ja zamówiłam 'be safe'

Do góry