reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

potrzebny jest oryginalny akt urodzenia z zagranicy, taki sam przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego bądź tłumaczenie potwierdzone przez ambasadę, kasa, akt małżeństwa lub akty urodzenia rodziców (różnie w różnych urzędach - trzeba dzwonić). Jeżeli w zagranicznym akcie urodzenia nie ma wszystkich informacji które potrzebne są w polskim, trzeba mieć zgodę tatusia o rozszerzenie czy też uzupełnienie aktu urodzenia o potrzebne dane (najlepiej być obydwoje). Do tego znaczki skarbowe, 50 zł lub chyba 85 jeśli uzupełnianie danych jest konieczne.
W Warszawie na Bemowie załatwia się to całkiem przyjemnie.
Co do odbioru to wyślą mi to pocztą (czeka się 6 tygodni), ale musiałam się o to wyprosić.

reklama
kluseczko Wy juz macie paszport dla malej no nie ??
Dlugo czekaliscie?? byly jakies problemy??
Mi co drugi znajomy mowi ze nie dostaniemy paszportu brytyjskiego i ze wszyscy polacy staraja sie zawsze o polski w ambasadzie. No i normalnie zglupialam bo tu irlandczycy znow mowia ze sie nalezy.

Martusiu my juz paszport mamy:tak: i dostalismy po 3 tyg ale mozna bylo i po 10 dniach jak pokazesz bilet. Nikt nam nie robil zadnych problemow;-)Takze polecam:-D

Martusiu my juz paszport mamy:tak: i dostalismy po 3 tyg ale mozna bylo i po 10 dniach jak pokazesz bilet. Nikt nam nie robil zadnych problemow;-)Takze polecam:-D

My dziś składaliśmy wniosek o paszport w ambasadzie a raczej w konsulacie. Obyło sie baz najmniejszych prablemow. Mialam 2 zdjecia robione w domu i oba byly dobre. Co potrzebne:
-1 zdjecie
-akt urodzenia (tylko przy 1szym paszporcie, pozniej PESEL)
- oba dowody wraz z rodzicami :-)
- 16e.

No i równo za 2 tyg mam go odebrać.:tak::tak::tak:

Fajnie ze juz macie paszport i to bez problemow :tak::-)
A jeszcze, ze tak zapytam czy wazne jest jak dlugo sie mieszka za granica i czy potrzebna jest rezydentura ??
My mieszkamy dwa lata i rezydenta jeszcze nie mamy. Bedziemy sie starac jak Alanek bedzie mial swoj paszport.

My dziś składaliśmy wniosek o paszport w ambasadzie a raczej w konsulacie. Obyło sie baz najmniejszych prablemow. Mialam 2 zdjecia robione w domu i oba byly dobre. Co potrzebne:
-1 zdjecie
-akt urodzenia (tylko przy 1szym paszporcie, pozniej PESEL)
- oba dowody wraz z rodzicami :-)
- 16e.

No i równo za 2 tyg mam go odebrać.:tak::tak::tak:
kamireszel czyli staracie sie o polski paszport a nie o irlandzki tak ??

Dziewczyny powiedzcie jeszcze czy zalatwiacie dzieciom pesel ??
i ajk to robicie ??

U nas PESEL odbiera sie w Urzedzie Miasta po 3 tygodniach od zarejestrowania dziecka w Urzędzie Stanu Cywilengo (USC sam przesyła UM taką informację o urodzeniu dziecka i automatycznie nadaja numer PESEL) :-)

Witajcie kochane!!!
u nas nocka super, choć Ania nie za bardzo chciała spać pod wieczór.Ale jak usnęła spała do 8 :-D:-D Julka marudna, idą jej ząbki, ale całe nocki przesypia. Teraz obie sobie smacznie śpią. Ania pewnie lada chwila wstanie, bo śpi od 10, a Julka usnęła po 11.

Zapowiadali na dzisiaj upały... hmmm niby ciepło jest i to bardzo, ale pochurnawo coś i pewnie coś lunie po południu.

Mevuniu, Gosiu, witajcie z powrotem.

U nas wniosek o pesel idzie, jak rejestrujemy dziecko. A odbiór po miesiącu. Tylo że mój A poszedł na farta po 2 tyg, a tu peselek już był :-D:-D A jaki ma łatwiutki ;-)

życzę Wam udanego dnia kochaniutkie

witam

Oliwka spi po 1,5 godzinnych probach uspania.niby jej sie spac chcialo a zasnac nie mogla.tez u mnie pogoda taka sobie niby cieplo a pochmurnie.
u nas na pesel tak kolo 2 tygodni sie czeka wlasnie musze sie przejsc i zobaczyc moze juz jest.
przedwczoraj byla u mnie polozna na szczescie sympatyczna babeczka i zdziwilo mnie ze jeszcze nas odwiedzi.moja siostra rodzila 2 razy a polozna u niej byla tylko po jednym razie.

My wlasnie pracujemy nad nasza coreczka...
Niestety od kilku dni dopadly nas kolki tak wiec wyczytayalismy co sie dalo i stramy sie wprowadzic w zycie, zeby dzis sie juz nie powtorzylo no i jak na razie przytulanie przy kazdym przebudzeniu daje rade Mala od rana jest spokojna i spi sobie, a jak sie budzi to sie tulimy i ponownie spi i oby tak do wieczora - z przerwami na jedzonko oczywiscie :)
Poza tym dzis mamy odwiedziny Dziadka :)

reklama
Do góry