reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2009

Monia gratulacje :tak::-)
Mój K. mi kupił nosidełko i płaczek pół dnia w nim spędza :-D:-D, a ja mam wolne ręce i np wieszam pranie, albo jem wreszcie śniadanie ;-)
Piotruś uwielbia być w nosidełku ogląda sobie świat, albo śpi smacznie :-)

reklama
Witam

Moj maluch cos od wczoraj marudzi. Nic tylko na rekach by siedzial. Swiat z tej pozycji jest dla niego ciekawszy niz ten ktory widzi z wozka czy lozeczka ;-):tak:No i co zrobic nosimy :-) Do tego mniej spi w dzien niz wczesniej, a w nocy za to slicznie sypia :tak:wczoraj zjadl po 23 i spal do 5.30 :tak:a potem o 9 zrobil kolejna pobudke :-)

Sandrusia od paru dni sprzecza sie z nami o wszytsko. Wszystko wie lepiej i chce sama wszystko robic. A do tego zrobila sie z niej mala przekora :confused2::sorry:
Ach te dzieci :sorry::eek::-D

Wczoraj zrobilismy malemu zdjecie do paszportu. Nawet lanie sie ustawil i nie marudzil;-)jedynie co to ziewal :-D

Dzis jestem bardzo podekscytowana bo moja kolezanka urodzila synusia :tak:w 37tc silami natury dzis o 6 rano urodzil sie Antos z waga 2900gr i 49cm :tak: juz nie moge sie doczekac az ich zobacze no i jak bedziemy razem na spacerki z wozkami chodzily :-)

Co do PESELu to pamietam, ze jak sie Sandra rodzila to czekalam jakies 3-4tyg. Urodzila sie w innym miescie niz jestesmy zameldowane dlatego musialam PESEL wyrabiac osobiscie. A potem dopiero zameldowanie, a na koncu paszport. Troche to wszystko dlugo trwalo. Nie wiem czy sie ze wszytskim wyrobie bedac tydzien w PL :baffled: dlatego chcialabym wiedziec jak najlepeij sie za to zabrac czy wyrabiac PESEL i polski akt urodzenia tutaj czy poprosic zeby za mnie zrobil to moj tata.

Tak robimy PL paszport. Czemu Wy robicie irlandzki/angielski??? Co za roznica??? Cos tym zyskacie???
PESEL wyrobie w PL.
Kamireszel w sumie to nic mi to nie daje jedynie tyle, ze biuro paszportowe mam pod nosem krotko si eczeka na paszport, a do tego dostaje sie na dluzej niz na rok. Konsulat za to mam oddalony o jakies 1,5h w jedna strone, konsul jest raz w miesiacu, trzeba jechac dwa razy cala rodzina, a do tego sa tam straszne kolejki i wkurzeni ludzie. Dlatego chcialam paszport zalatwic na miejscu.

MARTUSIU- do tego Irlandzkiego niestety jedno z was musi mieszkac w Irlandii przez 3 czy 4 lata. My dla pewnosci robilismy to na Jacka bo on juz jest ponad 4. WIecej info masz na www.passport.ie
Kluseczka dzieki za stronke i za informacje. Mnie nie dotyczy bo ja w irlandii pn mieszkam ;-)
Wlasnie nigdzie nie moge znalesc informacji na temat brytyjskiego paszportu dla polsckiego dziecka. Jest tylko jak ubiegac sie o polski paszport w UK, albo stronki na temat irlandzkiego paszportu.
A kazdy mowi cos innego to juz zglupialam calkowicie.

Dziewczyny chcialam zapytac jeszcze o obywatelstwo. Jakie obywatelstwo maja dzieci urodzone za granicami karju ??
Tez slyszalam duzo wersji i nie wiem w co wierzyc :sorry:

Monika gratuluje wygranej :tak::-)

:-D:-Dhej wpadam sie tylko przywitac bo upal jak ...... djabli i muzg mi lasuje , jeszcze jakies bzdety powypisuje :)
niuniek marudzi z tego goraca , ciagle przesiadujemy w parku w cieniu bo to jedyne znosne miejsce

Ostatnia edycja:
Ja od wtorku z Piotrusiem i psem sama w domu bo K. w delegacji. Jestem wdzięczna mojemu synusiowi bo grzeczniusi bardzo nawet kolek nie ma. Bardzo mnie to cieszy. :tak::tak:
A ponieważ mamy jeszcze pieska to dziś o 6 rano mielismy spacerek.
Obiecałam sobie, że nie będę narzekać i narazie dotrzymuję obietnicy :rofl2:

Czesc

U nas skwar przeokrony:no:.
Nie ma tu nigdzie drzew wiec siedzimy w domu bo na spacerze bysmy sie roztopily.:-(
Dzis Gabi zrobila mamie prezent w nocy - spala od 21-4.30 a potem do 7.30.:tak:
Ale organizm sie przyzwyczaja niesamowicie - budzilam się zamiast niej w porach karmienia.;-)
W ciągu dnia za to śpi jak na lekarstwo..
Sab simplex nam chyba pomaga, prawie każda pieluszka jest z kupka i mała już się tak nie pręzy, myśle że dzięki temu przespała noc - bo do tej pory o 5 bardziej budziła ją kolka niż głod.

I zgadnijcie co - znów mi się popsuł cholerny samochód. Mam jakieś szczęscie.

a co to takiego bo my tez mamy problem z kupka a moj plantex przesta dziac niestety
Niemiecki odpowiednik Infacolu:
Infacol/SabSimplex/Lefax - to wszystko to simetikon, roznia sie stezeniem:
Infacol - 1ml / 40mg
SabSimplex - 1ml / 69,19mg
Lefax - 1m / 41mg

Niemieckie odpowiedniki niby lepsze...

reklama
Martusia dlaczego musicie jechać dwa razy na spotkanie z konsulem w sprawie paszportu? Z tego, co nam powiedzieli jedzie się raz złożyć wniosek + opłaconą kopertę zwrotną z Twoim adresem i czeka około 4 tygodni na przyjście paszportu:tak: My mamy umówione spotkanie na 4 sierpnia:-)

A z obywatelstwem z tego, co się orientuję, to jest różnie w zależności od kraju. Jedne kraje mają obywatelstwo krwi - czyli rodzice muszą być obywatelami kraju, żeby urodzone w nim dziecko miało obywatelstwo. Inne mają obywatelstwo ziemi, czyli wystarczy się tam urodzić i automatycznie dostaje się obywatelstwo. I na końcu są też kraje, w których obowiązuje i obywatelstwo krwi, i ziemi - tu zalicza się o ile mnie pamięć nie zawodzi Wielka Brytania. Tyle, że dziecko obcokrajowca nie dostaje tutejszego obywatelstwa automatycznie (jeśli rodzice nie są rezydentami), tylko bodajże po 3 latach mieszkania tu. Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałam i Ci to trochę rozjaśniłam;-)

Do góry