reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Wojtuś bardzo dziękuje za wsparcie w obliczu czekającego go wstrząsu... A poważnie, to on się właśnie obudził i dokazuje, gaworzy sobie na łóżku i bida mała jeszcze nie wie, że się przeprowadza :( A ja wiem i przeżywam. Z tej okazji nawet od kilku dni go nie odkładam do łóżeczka po karmieniu, chcę się nim nacieszyć. Ale bedzie ciężko...

Lileczko, alez Ci zazdroszczę, że masz sadystę za sobą. Ja też muszę, chociaż staram sie o tym nie pamiętać.

Juciu, cieszę się bardzo, że z dzidzią ok i czekamy na kolejne usg, może się ujawni???
 
reklama
Nenyah, Jucia dzięki za info o kołdrach!!! IKEA odpada własnie ze względu na wymiary. A w JYSKu muszę się rozejrzeć ;-)
Lila, nie ważne czy pomogłas... ważne, że się starałaś! A tak duż kołdra to by mi się przydała.. i owszem. Bo teraz ja z Mary pod kołdrą, a Rafał pod śpiworkiem hehehe...
Frotko pisz jak przenosiny!!! My na wiosnę remoncik pokoju Mary i przenosiny!

Maryśka zasnęła własnie na drzemkę, to ja idę się rozejrzeć po nowym forum...
 
Pitku mały WSZYSTKIEGO NAJ!!!

Aletko, no mi najbardziej odpowiadałby ten drugi wymiar, ale wiązałoby się to z wymianą pościeli (poszewek)... Muszę się zastanowić.
 
Aletko mam pomysł w jaki sposób mogłybyśmy się dalej bawić w zgadywanie kto jest na zdjątku nie na tapecie co prawda bo się nie da, ale mogłabyś wklejać do swojego postu zdjątko i my zgadywałybyśmy na tej samej zasadzie jak do tej pory.
Co Wy na to?
 
Witam!
Wszystkiego naj dla Piotrusia :)

Kiedyś pisałyście o problemach z wypadaniem włosów... Nie wiem, czy sobie z tym poradziłyście (100 stron zaległości), ale mnie pomogły witaminki Vitapils. To sa specjalne witaminki na wypadanie włosków. Stosuje się przez miesiąc, później miesiąc przerwy i znowu miesiąc brania. Polecam :)

Ja też poproszę o przepisy! :)
 
Aletko to pozostaje zaczekać co reszta Dziewczyn sądzi na ten temat  :)

To ja może wkleję tutaj na forum swoje przepisy. Jak ktoś będzie chciał to sobie skopiuje.  :)

Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć
przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać,
podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.BROKUŁY

-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i
dodać kleik ryżowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz
z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym
ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę
lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować,
dodać kaszkę, wymieszać.

6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by
zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania(ale nie z
ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania
odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania,
dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
5)ZUPKA Z CUKINII
Ugotować na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodać kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotować Az napecznieje.W innym garnczku ugotować piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie
zmiksować
warzywka i włożyć do sloiczka czesc zupki a do pozostałej czesci dodać
miesko i zmiksować i tym sposobem są 2 rodzaje zupek za jednym
razem,miesna i bezmiesna.
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje
słodkawego
smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)

Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina,
ewentualnie cielęcina)
1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką
pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z
gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać
i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru
jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie
wymieszać.
5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do
smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą.
Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy
do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

6.JAGNIĘCINA Z  KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), por z
pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy
pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną
Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem
jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać
i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

Miłego gotowania! : )
 
reklama
Cześć ;)

Witam nowoprzybyłe mamusie! Shirleykę zapewniam, że nie przeszkadza mi pisanie o pannach, z którymi się mieszka, bo przecież wiem jakie są panny - i wpółczuję tym, którzy trafią w ich łapki...  ;D Piotrusiowi Emiliany życzę wszystkiego co najlepsze, a PauliC dziękuję za normalne, nieskomplikowane przepisy. Już sobie skopiowałam :)

Obiadek prawie gotowy, więc zmykam. Miłego popołudnia  8)

Ach i zapomniałam spytać: Lila, co to za cudo, w którym Miki siedzi?
 
Do góry