reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Dla Hani Wszystkiego Najlepszego!!!

Mondzi daj spokój i nie przejmuj się tym płaczem. Szymek zapłacze czasem po obudzeniu jak mu się przyśni jakiś nieciekawy sen(to znaczy mnie się tak wydaje), a tak to jak się obudzi to bierze swojego misia i go tłamsi, gada do niego i potrafi tak długo, zanim zawoła któreś z nas.
Ale był czas, że często budził się z płaczem. Ja myślę, że tak jak ze wszystkim (prawie) u maluchów- że to przejściowe i minie.
Cieszę się że szarlotka smakowała ;)

Zawadko mam nadzieję, że uda Wam się dojść do ładu z tym żłobkiem. Trzymam za Was kciuki i życzę zdrówka.

My już po śniadanku, Szymek zarządził pobudkę o 6:30, ale gadał do siebie przez pół godziny zanim zechciało nam się wstać do niego.
Nawet ładnie zjadł śniadanie, to znaczy całą porcję, ale nie jest to jeszcze to co było do tej pory.
Teraz uskutecznia pełzanie po macie, a jak tylko widzi przechodzącego kota to dostaje takiego przyspieszenia, że kot ucieka w popłochu ;)

reklama
Wszystkiego dobrego dla Haneczki

Dziś o godz. 6.20 Hania stanęła sobie w łózeczku i po raz pierwszy powiedziała tata. Tak słodko, że tata ze wzruszenia się popłakał i powiedział, że wybacza wszystkie nieprzespane nocki :laugh: A mama odrobinę zazdrosna ;)

Czy to normalne ze moja Hania nadal ma tylko 2 ząbki? tak czytam że u Was tyle zębolków, że zaczynam się martwić.

Ja też chcę wiosnę, a u nas znowu śnieg pada :(

Najlepsze życzenia dla Hani

Evik gratuluje, a z tymi zabkami to normalne i nie ma sie czym przejmować.

A ja mam katar, starszny, kicham i z nosa mi sie leje, już nawet smak starciłam, byleby sie Gosia nie zaraziła bo kicham dookoła. Nie mam cierpliwości ani wystarczjąco dużo dobrych chęci żeby siedziec w pracy, wrrr.

Zawadko, chyba tak już jest, że jak dzieci ida do żłobka i do przedszkola to zaczynaja sie choroby i nic sie na to nie poradzi, ale trzymam kciuki żeby was omijały z daleka.

Evik a co powiesz na to, że Szymek nadal nie ma ani jednego ząbka? To podobno też normalne i jeszcze ma czas. ;) i o ile wiem nie jest jedyny.
Gratuluję "tata" i stania w łóżeczku.

MamoGosi zdrówka życzę.

Coraz więcej Czerwcątek kończy 9 miesięcy czyli zaczyna 10 miesiąc, a jest to pora kiedy ostrożnie można zacząć wprowadzać do diety gluten. Dlatego jak to ja przygotowałam kilka przepisów ;) Kto chce skorzysta, kto nie chce może pominąć ciąg dalszy tego posta ;)

DANIA OD 10 MIESIĄCA ŻYCIA(gluten, niejednorodna konsystencja)

1.DANIE INDYK Z KASZĄ
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.
4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postępowanie jak wyżej ;-)
9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- olej
Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

Miłego gotowania :)

Dla ślicznej Hani wszystkiego naj w dniu ukończnia 9 miesiąca życia!!!

Paula Brawo dla Szymka za pełzanie, Wiki też w końcu ruszyła, macha pupką prześmiesznie, byle do celu ;D
Przepisy super, zaraz skopijuę, dzięki! :)

Evik, ja nawet ostatnio słyszałam opinię, że jak nie ma ani jednego ząbka do półtora roku, to jeszcze jest ok, więc tym bardziej jest ok, jak Hania ma już 2 ząbale :)

dzień dobry

Wszystkiego Najlepszego Dla Słodziutkiej Hani!!!!!!!!!! W Dniu Jej 9-miesięcznicy!!!!

Hmm odnośnie ząbków.MOja Karola jeszcze nie ma żadnego.....i jeszcze się nie martwię(hmm)
Evik nie martw się dwoma (bo ja tak mogę powiedzieć ;) )

Paula przepisy świetne .Już nie mogę sie doczekać kiedy mojej będę mogła przyrządzać takie " dorosłe" potrawy ;)
Też sobie je skopiuję.Dziękuję :)

Minko gratuluję! Widzę, że Wiki i Szymek "idą łeb w łeb" :) Właśnie to machanie dupką na obie strony mnie rozśmiesza i masz rację im szybciej tym lepiej ;D

Coletta doczekasz się, do 23 marca wcale nie zostało tak dużo czasu ;)

Cieszę się że entuzjastycznie przyjmujecie nową porcję przepisów. :)
Mam nadzieję, że Wasze maluszki równie entuzjastycznie przyjmą nowe smaki i że makaron, kasza czy szynka im nie zaszkodzą.

Aletko no tak, ale Wy jesteście starsi od nas, więc nic dziwnego, że podajesz już np. makaron, kluseczki czy szynkę.
Ja na razie dawałam schab. Ryż i kaszę jemy od dawna (ale kaszę jaglaną, kukurydzianą). Teraz za kilka dni będziemy też próbować z jęczmienną i gryczaną.
Myślę też nad deserkami. Jak wymyślę coś ciekawego to Wam wkleję.
Na razie po głowie krążą mi różne kombinacje owocowo- grysikowe, płatki owsiane na mleczku itp. Chlebek z dżemikiem owocowym, szyneczką drobiową, naleśniki z owocami, pierożki. Normalnie czekam na ten 10 miesiąc bo daje dużo nowych możliwości.

reklama
Dzięki, to już się nie martwię niewielkim uzębieniem  :laugh:

I tak sobie myślę, że dałam wczoraj Hani krupnik własnej roboty i wcinała aż miło. A tam był gluten  :(

Do góry