reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Witam ;)
Nie nadrobiłam jeszcze wszystkiego ale nadrobie ;)
Dzisuaj w sumie cały dzionek byłam u Wanesi chrzestnej,Waneska się wybawiła i Robert też.Jak juz miałam wychodzić ok 19 bo Robert po siódmej chodzi spać,to Waneska poprosiła czy może zostać.Zgodziłam się,wykapałm ja jeszcze u cioci umyłam włoski ubrałam w piżamkę i było ok.Jak zaczęłam wychodzic juz zRobertem podbiegła z płaczem że jednak chce do domu.No i nic musiałam rozebrać wymęczonego Roberta i suszyc jej włoski i odczekać z godzinkę żeby wyjśc.Takze byłam w domku ok 21 a planowałam o 18 takze troszkę się wkurzyłam.No ale nic najważniejsze że Robert podczas butli zasnął a Waneska leży w łózku.
A musze się wam pochwalic Robert ślicznie dzisiaj zaczął raczkoawać do przodu,ładnie na kolankach.I tak śmiesznie podnosi tyłek jakby chciał wstać :laugh: myslę że za jakiś miesiąc zacznie chodzić.Takze do klubu żółwika się chyba nie nadajemy ;D no chyba że z braku zząbków to oczywiście :D
Frotko ślicznie dziękuję bardzo,bardzo mocno :-*

A teraz ide ogarnac chate troche,niewiem nie było nas a taki bałagan ::) chyba uwierze w krasnoludki ;)
Acha jeszcze jedno jutro idziemy z Robercikiem na szczepienie,z Wanesią na bilans 4-latka,i ide do lekarza wreszcie z plecami i muszę iść do skórnego bo coś brzydkiego wyszło mi na łokciu :(.Takze mąż na jutro wziął sobie wolne ale supeer chociaz z tym ;D

reklama
No to Asiu gratuluje!!

I tym akcentem koncze na dzis mowiac dobranoc ;D

( a pustki tutaj,ze ho ho!!)

Nenyah myśmy smarowali Dentinoxem i zwykle pomagało, natomiast raz czy dwa się zdarzyło, że dopiero środek przeciwbólowy kończył godzinną histerię. Używaliśmy Apapu dla niemowląt, w kropelkach. Zakraplał się łatwo, Łukaszowi nie przeszkadzał i zazdiałał, z czego wynika, że jest ok ;)

A w kwestii kaszki to też się chętnie dowiem, bo na razie eksperymentujemy z BoboVitą na mleku 180ml, ale ja bym wolała w postaci łyżeczkowej, więc zastanawiam się nad przejściem na jaglaną albo zwyczajną kukurydzianą. A może macie jeszcze jakieś pomysły? Bo jęczmienna to pewnie nie? ;)

Nenyah, mojej koleżance pediatra radziła dawać chyba ibuprofen, tylko taki dla dzieci i na dodatek minimalną dawkę - coś w stylu że jeśli zwykle daje się np. 2,5ml to dawała 1ml... Chyba nie bardzo pomogłam... Acha. Mówiła jeszcze, żeby się nie oglądać tylko dawać, bo ból dla dzieciaczka jest spory przy wyrzynaniu ząbków. Kleiki daję tak jak Lila, nie będę się powtarzać.

Wszystkiego naj dla dzisiejszych solenizantów!

Wszystkiego naj naj dla małych jubilatów!

Nenyah my podajemy Panadol w syropie. Smarujemy też Bobdentem ale to chyba niewiele pomaga.
A kaszke dodajemy do mleka bo samego mleka mała nie chce już pić. Na około 120 ml wody 4 miarki mleka i około 2 miarek kleiku kukurydzianego (ostatnio cos w sklepach nie było kaszki więc kupiliśmy kleik ale to jest to samo ). Podajemy butlą.

Lileczko ja tez nie wiem co to za maile mozesz dostawać?

Witajcie o poranku, ale paskudna mgła, brrr.

Nenyah ja daje tak, jak dziewczyny kaszkę kukurydziana z nestle do zageszczania zupek lub czasami mleka, jeżeli mala je za duzo ryżowej. Co do środków przeciwbólowych przy ząbkowaniu, to można dziecku dać Vibrucol-który u nas nie zadziałał lub cos na bazie paracetamolu dla dzieci np. apap w syropie albo kupić w aptece paracetamol w czopkach i dac na noc- u nas to było najbardziej skuteczne.

Lila co studjujesz? Może w pracy magisterskiej napisz coś o funduszach strukturalnych albo o grantach europejskich dla jednostek samorzadowych lub innych administarcyjnych, które moga być przeznaczone właśnie na konkretne cele społeczne np. pomoc dla dzieci chorych albo na jakies badania naukowe w kierunku konkretnych chorób, zrób przegląd kto takie granty realizuje w Polsce i czy w dostepnych konkursach europejskich sa pieniądze i takie priorytety tematyczne na tego rodzaju badania. Możesz sobie coś na ten temat znaleźć na www.kpk.gov.pl lub http://www.cordis.lu/. Albo rozwiń swoja prace licencjacką, jeżeli masz jakieś dodatkowe materiły na ten temat.

reklama
Nenyah Ja daję Wiktorii od początku kaszke kukurydziana Bobovity, robie ja na gęsto na wieczór, na 150 ml wody daję 5 miarek Bebiko i do tego tak z 6-7 łyżeczek kaszki, ale dawałm też taką półpłynną, wtedy kaszki mniej tak o połowe. Takiej porcji na gęsto wychodzi mniej m więcej 180 ml, co od jakiegoś czasu w całości ląduje w brzuszku niuńki ;D, wcześniej robiłam o 1 miarkę Bebika mniej-120 ml wody, 4 miarki Bebiko i 45 łyżeczek kaszki. Ostatnio mąż kupił kleik kukurydziany Nestle i chyba to to samo co ta kaszka. A, no i czasem mieszam i daje tak pół kaszki a pół klieku ryzowego na odmianę :) Mała uwielbia te kaszki, zwłaszcza na gęsto.
Co do żabkowania, to my niedoświadczone, ale jak mi się wydaję, ze ja coś męczy w kwestii ząbków, to smaruje Bobodentem, a przeciwbólowe, to mamy Apap w syropie, sprawdzało sie przy podwyższonej temp. mam też Nurofen dla dzieci w syropie i myśle, że coś na bazie paracetamolu możesz odrobinke Natiemu dać, jesli uważasz, że ząbki bardzo mu dokuczaja, albo Viburcol, podobno też jest dobry.
Lileczko Ja bym tak jak dziewczyny radza, zablokowała ten adres maiowyl.

Do góry