reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

No to i ja chyba kupie kaszke kukurydzianą i bede ja dodawała do jedzenia, tylko czy do tych kupnych obiadkow tez można?? Bo one sa dosc geste ::) Hmmm... No i u mnie skutek jest odwrotny. Odkad Hanka zaczela jesc wiecej kaszek to wolniej przybiera na wadze ::) Czy ktos mi wyjasni jak to sie dzieje??

reklama
No moze i tak, bo przeciez po skonczeniu 6 miesiecy dzieci wolniej przybierają...

A teraz z innej beczki. Nie wiem czy pamietacie ale przy cc mialam zle podane znieczulenie i potem bardzo bolala mnie glowa... No i teraz od kilku miesięcy ciągle mnie boli i to prawie codziennie :mad: Co prawda paracetamol pomaga, ale wkurza mnie juz zaczynanie dnia od tabletki. Jak myslicie czy te bóle moga miec związek z tym znieczuleniem przy porodzie??? Czy to tylko zbieg okoliczności?? Powinnam zadzwonic do szpitala i sie zapytac czy isc do internisty??

Hejka, ja tylko na moment,bo jedziemy zaraz do mojej siostry,ale jutro wracamy.
Sylwester u kuzyna Arka, jego rodzice maja duza chate,a to wlasnie tam bedzie, czyli oki. W ciazy jak bylam tez tam byl. Taka decyzja zapadla.

Agast - wspolczuje okresu :( W kupnych daniach juz jest kaszka kukurydziana czy kleik kukurydziana, w wsio ryba, to i tak to samo. A co do bolu glowy to spolczuje,dla mnie ten bol jest jednym z najgorszych,jak nie najgorszym. Nie wiem czy Ci prawde w szpitalu powiedza,moga sciemniac,by nie bylo ich winy. Idz do internisty, niech Ci powie czy to moze byc zwiazek z tamtym bolem. Jesli tak staraj sie o odszkodowanie!!
Szkrabiku - a dlaczego ja nie mam zdjec Tymusia, tez chcialabym zobaczyc jak urosl :( :)
Rito gratuluje zabka!!
Megan - no wreszcie jestes, gratki kolejnej dzidzi w rodzince!!
Aletko - no gratuluje!!!!!Wow!! A zdjecia ze slubu gdzies na plytach mam, a znalezc to dopiero szukania ... :/
Yariva - gratuluje dzielnego synka!!
Evik - zycze zdrowka Twojej Hani!!
Minko - jak dajesz ta kaszke kukutydziana?? Z mlekiem modyfikowanym?? I taka Wiki je??

No mykam!!

Witajcie!

Przeczytałam wszystko co napisałyście, ale nie pamiętam wszystkiego, a poza tym czuję się jakby mnie ktoś stłukł więc wybaczcie jeśli nie odniosę się do wszystkich postów.

Aletko jeśli teoria o rozwoju genetycznym się sprawdzi to Szymek wkrótce zacznie mówić bo ja zaczełam mówić w wieku 10 miesięcy, za to chodzić zaczełam późno bo po ukończeniu roku. Mężyk też był małą leniwą gadułą...
No i Szymon ma-ma, ba-ba, da-da powtarza już dobre 3 tygodnie. Czasem wymawia też inne słowa, ma bogatą intonację, woła, zadaje pytania. Czasem wygląda jakby coś nam tłumaczył. Dzisiaj przekonywał tatę, że "gęga-gęgo" cokolwiek to miało znaczyć ::)
Chyba rośnie mi mały intelektualista....za to w kwestii ruchowej mega-leń chociaż ostatnio nieco przyspieszył.
A jeśli o obroty chodzi to Szymek zaczął się obracać tuż przed ukończeniem 6 miesięcy, więc jak widać nie należy do "grona większości czerwcowych maluszków", więc w naszym przypadku sprawdza się link od Szkrabika.
Do mnie żaden filmik nie dotarł :(

Beatko ja kaszkę podaję wieczorem mleczno-ryżową(ona zawiera w składzie mleko modyfikowane, dodaję do niej wody) wymieszaną z przecierem owocowym, ale u nas nie było jak narazie problemów z zaparciami(tfu, tfu). Samych kaszek Szymek absolutnie nie toleruje. Kleiki dodaję do zupek i deserków żeby były bardziej kaloryczne.

Agast może Hania ma taką przemianę materii? Kupne obiadki faktycznie są dosyć gęste i ja ich nie zagęszczam bo nie widzę sensu, zresztą w ich składzie z reguły jest np. skrobia kukurydziana. A może spróbuj zmieszać np. mus owocowy skarby z ogrodu(przykładowo) z kaszką i podać jako taki deserek na noc?
Dlaczego chcesz Hani podawać więcej kaszek? Nie doczytałam chyba :-[ Bo ja podaję Szymkowi bo nie przybiera już na wadze w takim tempie jak do tej pory i potrzebuje coraz więcej jeść.
Co do znieczulenia to czytałam, że bóle głowy powinny ustąpić jak tylko ranka, którą zrobiono zakładając cewnik od znieczulenia się zagoi czyli w ciągu 2 tygodni. Sama nie miałam bóli głowy-widać dobrze mi go podano. Ja bym poszła do internisty bo może to wina np. zmęczenia, albo zdenerwowania?
Współczuję @. Mnie wrócił już 2 miesiące temu :(

Natko tak piesek Zebuloo dotarł do nas jakiś czas temu i nadaje się idealnie do maltretowania, choć muszę przyznać, że co jakiś czas nudzi się Szymkowi i wykorzystujemy go głównie jako towarzysza podróży samochodem.

Minko nic się nie martw, mnie już rehabilitantka wyleczyła z porównywania z innymi dziećmi i wytłumaczyła, że w wieku 1,5 roku czy 2 lat nie będzie żadnej różnicy między dziećmi, które zaczeły raczkować w wieku 7 miesięcy, a tymi które ruszyły w wieku 10, a my przynajmniej możemy się jeszcze nacieszyć chwilą gdy nie musimy mieć oczu dookoła głowy ;)

Evik współczuję nocki. Zdrówka dla Hani!

Rito gratuluję ząbalka!!!

Yariva mam nadzieję, że Kubuś zacznie przybierać. Trzymam kciuki!
A jeśli o cukry chodzi to sacharoza to zwykły cukier kryształ tak zwany cukier złożony (tak jak i skrobia), fruktoza to cukier zawarty w owocach, laktoza to cukier mleczny. Najkorzystniejsze są cukry proste czyli właśnie glukoza, fruktoza i laktoza i je można podawać maluszkom. Na ząbki niekorzystny wpływ ma niestety każdy cukier...

Mondzi współczuję serdecznie i przytulam. Na pocieszenie dodam, że u nas też nie ma równego traktowania. Dla mojej szwagierki wszystko(chociaż nie ma dzieci), a dla mężyka i dla mnie to już nic bo my sobie poradzimy, pomimo, że to Szymek jest pierwszym wnukiem.
Nie poddawaj się jednak i rozmawiaj. Nie duś tak w sobie i powiedz jak to widzisz bo widzę, że dręczysz siebie, a tak nie może być... Trzymaj się kochana!

Frotko mam pytanko do Ciebie bo wiem, że nie podajesz innego picia poza cycem. Czy Wojtuś nie ma problemów z kupkami? Bo ja podaję Szymkowi picie poza cycowe, ale on po prostu nie chce i kupki są dosyć twarde. Na szczęście nie ma problemów z ich zrobieniem, ale boję się, żeby nie miał zaparć. Jak to u Was wygląda?

Lila, Easy dajcie spokój kochane! Żadnym ekspertem nie jestem... :-[ tylko lubię gotować i póki co Szymkowi smakują moje potrawy. Cieszę, się jeśli mogę Wam pomóc swoją wiedzą, albo zainspirować.

Szkrabiku ;) Ja też poproszę o zdjęcia Tymka!

Megan cieszę się że się odezwałaś i gratulacje dla siostry. Mam nadzieję, że wkrótce wrócisz na łono forum. Czekam niecierpliwie.

Ależ tasiemca wyprodukowałam! Ciekawe czy komukolwiek będzie się chciało to wszystko przeczytać ::) ;)

Paulo- chce podawać więcej kaszek bo Hania za mało przybrała na wadze. W 10 tygodni tylko 700gr a dolna granica jest 350gr w 4 tygodnie :( No i ona zawsze jak je kasze to ma do niej dodawane pół słoiczka owoców, a na noc wypija 150ml modyfikowanego mleka Hipp + cyc, a i tak sie budzi po 3,4 godzinach ::)

Agast to już rozumiem. A Hania w nocy chce jeść czy się do Ciebie po prostu poprzytulać?
Szymek w ciągu 4 tygodni przytył 600 gram, ale to chyba normalne w tym wieku, że maluszki wolniej przybierają, bo do tej pory tył ok. 1 kg na miesiąc.
Czyżby Hani też nie smakowały same kaszki czy owoce dodajesz dla urozmaicenia?

Lila zapomniałam pogratulować wagi Mikiego :-[ No, no! niedługo pewnie przekroczy 10 kg. ;D

Paula- Hani smakuja same kaszki, ale za to nie lubi samych owoców  8) więc babcia jej dodaje do  kaszy i wilk syty i owca cała, hehe
No a Szymek super przybiera skoro w 4 tygodnie przytył 600gr!!!

Agast jak widać różne gusta mają nasze Maluszki, ale to super bo przynajmniej każde jest inne. No i najważniejsze, że sobie radzicie. :)
Szymkowi to chyba służy, że wolniej teraz przybiera bo się bardziej ruchliwy zrobił ;)
No i przyznam się szczerze, że mój kręgosłup mógłby tego wkrótce nie wytrzymać jakby tak Szymek dalej tył po 1 kg miesięcznie. ;)

Świeżynko, Wiolinko, Nenyah, Marry, Assiu-Martynko, Naya, Mad GDZIE SIĘ PODZIEWACIE???

Lileczko Ja robie tak, przed kąpiela przygotowuję sobie 100 ml Bebiko i dosypuje do niego 3-4 łyżeczki kaszki kukurydzianej i potrząsam, a potem po kapieli podaje łyżeczką, mimo, ze nie jet to takie na gęsto, raczej półpłynne i przez odpowiedni smoczek na pewno poleci, ale Wiki jak pamiętasz nie toleruje butelek :), w dzień płyny próbuję podawac niekapkiem i dzisiaj np wypiła 30 ml soczku z marchewki i to szybciutko, ale musiałam dac jej kilka łyzeczek żeby spróbowała co to, dopiero potem zaciągneła ;D
A tą kaszkę na noc, to zjada w różnych ilościach, raz 60 a raz 100 ml, potem i tak zawsze poprawia cycem ;D, ale na pewno dzięki kaszce jest dłużej syta i nie budzi sie juz koło 23 jak do niedawna, a koło 1-2.
Paula To samo mówi moja rehabilitantka, ze koło 1,5 roku wszystkie dzici beda mniej więcej na tym samym poziomiejesli chodzi o rozwój i twierdzi, ze Wiki rozija sie prawidłowo, więc ja się nie martwie, zwłaszcza, ze ja też do takich dzici należałam wg opowiadań mamy ;) Na razie ćwiczy podnoszenie pupki w górę i obroty wokół własnej oso, z obrotem na brzuch nie ma problemów, ale ciagle czekamy na obrót z brzucha na plecki, dzisiaj juz jej sie prawie udało, ale tylko dlatego, że pokazałam jej zabawkę w górze i ciekawość była tak silna, zew końcu sie jej udało przewrócić ;D
Szkrabiku Jesli mozna, to ja również poprosze o fotki Tymusia :)
Agast Mnie głowa nie boli po cc, radziłabym ci udac sie do lekarza.

reklama
Minko- Hania jak miała 3 miesiące to obracala sie z pleców na brzuch i z brzucha na plecy a teraz z brzucha na plecy jej sie odwidziało i trzeba jej pomagac ::)

Do góry