reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Hanka je w ciągu dnia jeden obiadek 120 ml i czasami jeden deserek. I nie wygląda na zagłodzoną przy 8,5 kg wagi ;)

reklama
Skoro już zaczęłam drążyć temt to...
Aletko dlaczego dajesz od rana obiadek??? Jak rozumiem to obiadowe danie dajesz 2 razy dziennie tak?
szkrabikowski Ty już nie karmisz cycem wcale? Sorki, ale nie pamiętam... I jak zrobiłaś takie czary-mary, żeCi Tymek śpi w nocy bez jedzenia???

U nas wygląda to tak, że
7:45 cyc + 100 Bebiko
10:30 deser 130g+ sok 60ml
13:00 cyc
16:00 obiad 150g + 70 ml soku
19:00 cyc + 135 Bebiko
ale Mary waży 7 kg.

Jak się na to zapatrujecie?

Easy, a po kim Mary ma ważyć więcej, hę?  :p Tymka nie karmię już piersią od kilku tygodni, więc jest tak (przejrzyście tu napiszę):

ok. 6 - 220 ml Bebiko
ok. 10 - kaszka (130 ml)
ok. 14 - obiadek (125 g) i soczek albo herbatka (najczęściej ok. 100 ml)
ok. 16.30 - deserek (100 g musu owocowego) i jeśli Młody woła to jeszcze picie j.w.
ok. 18 - 220 ml Bebiko albo Bebiko 2R

I to wszystko. Nic nie robię. Śpi i tyle. Czasami zdarza się, że zapłacze w środku nocy, ale wystarczy, że podam smoczusia i śpi dalej ;) A z ilością jedzenia nic nie zrobię, bo Tymek mi zawsze pokazuje, że już nie chce. Przecież na siłę Mu żarła nie wcisnę 8)

No tak. Ale Mary nie pokazuje jak kończę słoik że nie chce. Czy to oznacza, że mam ją karmić dopóki nie zaciśnie zębów i nie odwróci głowy??? Bo pokazać, że chce więcej to ona jeszcze nie potrafi ;)
szkrabik a jak karmiłaś cycem to się budził w nocy? Czy ma to związek ze sztucznym karmieniem?

Tak, budził się. Noce zaczął przesypiać dokładnie wtedy kiedy Go odstawiłam. Hmmm a może spróbuj dać Mary więcej i zobaczyć co będzie? Bo tak to mi trudno coś doradzić. Każde dziecię jest inne.

Szkrabiku, Easy z pewnością nie głodzicie swoich maluchów!!!
Skąd Wam to do głowy przyszło?
Szymek jest małym żarłokiem i tyle, on mi pokazuje kiedy ma dość czyli odpycha łyżeczkę rączką i nie otwiera już buźki, a ja mu nie pcham, ale zauważyłam, że jak mu dam słoiczek 130-150gram to jest mu mało i woła o jeszcze. To znaczy pokrzykuje na mnie i nie wiem jak to opisać, ale tak oddycha szybciej i macha rączkami jak zabieram łyżeczkę.

U nas rozkład godzinowy wygląda tak:
ok. 6 cyc i śpimy dalej, albo już wstajemy zależnie od dnia
ok. 9 owoce 200 gram
ok.12 obiadek 200 gram + cyc, ale krótko bo tylko do popicia
ok.16 owoce 100 gram +cyc
ok.17 próba podania soczku lub herbatki, ale z reguły wypite 40 ml, reszta wylana na siebie  ;)
ok.18 owoce+kaszka 100-150 gram
na noc i ewentualnie w nocy cyc
Nocki przesypia i wtedy nie je, więc chyba dlatego je aż tyle w dzień.
Nie wiem, przecież każde dziecko jest inne i ma inny apetyt, potrzeby, przemianę materii itp...
Myślę, że nie ma co się sugerować ilościami zjadanymi przez inne dzieci tylko obserwować ile chce zjeść nasze dziecko i się dostosować.
Teraz to ja się zaczynam martwić czy go aby nie przekarmiam  ::)

reklama
Szkrabiku to się nie martwię ;)
Tym bardziej, że do tej pory Szymek jadł mniej, a dopiero od jakichś 3 dni domaga się więcej jedzenia. Nie zagęszczam mu już owoców ani zupek kleikiem, ale podaję takie półpłynne łyżeczką bo boję się że za mało wypija w ciągu dnia i żeby nie miał zatwardzeń.
Może w miejsce kleiku potrzebuje większą objętość jedzenia?
undecided0nl.gif

Do góry