reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Aletko, Paula, dzięki za odpowiedź w sprawie pasty. Mamy taką, ale nigdzie nie znalazłam od jakiego wieku można ją stosować.

Przepraszam, że tak tylko na chwilkę :(

reklama
Eviku, Aletka dobrze napisała, jesli zajdziesz w ciążę, to nawet jesli pracodawca zlikwiduje forme, bo zwolnić cię nie może, to do porodu bedziesz otrzymywała zas. chorobowy lub, jesli nie będziesz na zwolnieniu zasiłek w wysokoście zasiłku macierzyńskiego aż do porodu a po porodzie zasiłek macierzyński, a po zakonczeniu zas. macierzyńskiego otrzymałabyś zasiłek dla osób bezrobotnych, jeśli pracowałaś co najmniej rok na pełnym etacie, to tak w skrócie. No i ten zas. mozesz otrzymywac przez pół roku jesli straciłabyć zatrudnienie z powodu likw. firmy, bo jeśli za por. stron, to tylko przez 3 miesiące.
Mondzi Póki co, to u nas było tylko oswajanie z wodą, bo to pierwsze zajęcia, o dalszych naukach powiem ci w póxniejszym terminie ;)

Evik pisze:
Mam jeszcze pytanie. Na razie hipotetyczne. Gdybym zaszła w ciążę, do dnia porodu nie można mnie zwolnić. A co potem? w dzień porodu mogę dostać wypowiedzenie. Kto płaci mi macierzyński (zus?) czy po macierzyńskim mogłabym zarejestrować sie w urzędzie pracy jako bezrobotna i dostawać zasilek? (jak długo?)
hmmm
nie pytana , nie wolana , ale odpowiem :p
Evik - z tego co sie orientuje to nie mozna dac wypowiedzenia w okresie urlopu macierzynskiego , natomiast w okresie urlopu wychowawczego tak. Pracodawca musiudzielic na zyczenie pracownika (tzn.wniosek)urlopu wychowawczego , jednak nie musi pozwolic ci na jego "ukonczenie" (max trwa on 3 lata).Tzn ze moze dac ci wypowiedzenie w trakcie trwania twojego urlopu wychowawczego .Jesli tak sie stanie to musisz sie zarejestrowac jako bezrobotna i wtedy pozostaly czas urlopu wychow.przepada. Zasilek dla bezrobotnych bedziesz dostwawc przez okres 6 m-cy.
to chyba tyle ::)
Całuski dla wszystkich maluszków  :-* i oczywiscie mam  :laugh:

Elo!

Nie piesałam wczoraj bo humor miałam skwaszony. Przez moją mame oczywiście :( Nadrobiłam co naprodukowałyście ale mam mętlik ::) Zaraz postaram się poodpisywać.

Evik- mam nadzieje ze decyzja odnośnie pracy męża okaże się trafiona i bedzie Wam sie lepiej zyło. :) Jesli chodzi zaś o Zusy i inne takie to pojęcia nie mam więc nie pomogę. A decyzji o drugim bobasku gratuluję i podziwiam.

Mondzi- uzywamy od poczatku Nenedent w szerokiej tubie. Teraz mam zamiar kupić Colgate powyżej 1 roku, ona jest z fluorem ale z taka dawka ze nawet jak dziecko połyka to to nie szkodz. Podobno ;) Pieluch basenowych nie używałam. No i miłego pakowania zycze.

Lila- szczepiłam na Hib.

Na razie tyle bom w pracy ::)

Nie palenia dzień 7 ;D

Evik, gratuluję podjęcia decyzji i życzę powodzenia w staraniach :)

Minko, ekspresowo zaczynasz! Powodzenia!

Agast, a ten kiepski humor nie ma przypadkiem związku z niepalenia dniem siódmym? :p Nadal trzymam kciuki, abyś wytrwała.

Biesy, co ja tu czytam o możliwości wypowiedzenia umowy o pracę w trakcie trwania urlopu wychowawczego? Nic nie wiem na ten temat. Oświeć mnie pliz, bo ja jestem nerwus i zaraz zacznę panikować :-[ Dotyczy to normalnej sytuacji w firmie czy np jej rozwiązania? Z tego, co wiem, mój szef nie chce mi zrobić takiego świństwa, ale ja z tych, co wolą wiedzieć ;)

Biesy przepraszam, że Cię nie wymieniłam  :-[
To wcale nie znaczy, że nie pamiętam.
Oczywiście, że pamiętam! Tym bardziej, że nasi synkowie to imiennicy!
Pisz co u Was!

Aletko dzięki za info o Nayi i Wiolince.  :)

Frotko- może i po części tak ale mojoa mama przechodzi klimakterium ze wszystkimi możliwymiobjawami, więc sama rozumiesz ::)

reklama
Aletko- różnie z tym bywa niestety. Czasem przeprosi a czasem nie. Powoli przestaje mi juz na tym zależeć, niestety. Najgorsze ze moja mama uważa ze to ja jestem zła i okropna >:D
A wszystko zaczęło sie od tego ze jak byliśmy na imieninach u ciotki w niedziele to moja mama robiła z Hanki normalnie małpę w zoo i przez bite 2 godziny cały czas było:"pokaż ząbki", " zrób papa", "daj babci buzi", "a gdzie masz uszko" itp. Nosz kur...a mać to jest dziecko a nie małpa. Powiedziałam mojej mamie ze mi sie takie zachowanie nie podoba, a ta mi ze ja jestem nienormalna, ze wytrzymać sie ze mną nie da i ze ona podziwia Marcina ze jeszcze mnie w dupe nie kopnął :o

Do góry