reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2025

U mnie w zeszłym tygodniu po stosunku, już myślałam, że to koniec serio... Ale też właśnie biorę acard i luteinę więc nie dość, że krew rozrzedzona to jeszcze tkanki bardziej tkliwie i wysuszone, teraz mąż ma zakaz zbliżania się 🙈 wcześniej miałam mikro plamienie po cytologii około 2 dni
my nie współżyjemy bo mam zakaz do 12 tyg a i tak plamie

reklama
nie, normalnie na umowę o pracę, w tabeli były podane kwoty za każdy okres l4, jeżeli l4 było na 2 tyg, to kwota była wyliczona za 2 tyg. Nie było tak że kilka l4 np w miesiącu, ale podali cała kwotę za miesiąc, tylko odpowiednio do każdego l4 wyliczone
Ja normalnie przez zakład dostaje wypłatę nawet jak już jestem przejęta przez ZUS ale u mnie to jest korporacja więc dlatego może taka różnica.

Hej, nie stresuj się na zapas☺️ Idziesz do lekarza, którego znasz czy to Twoja pierwsza wizyta u niego?
W razie gdyby okazał się mało pomocny czy nieempatyczny, można szukać innego. To ważne, żebyśmy się czuły zaopiekowane przez specjalistę. Będzie dobrze💪

Myślę też, że na podstawie doświadczeń Dziewczyn tu można sobie stworzyć na kartce czy w notatkach w telefonie listę pytań czy wątpliwości i po prostu je przeczytać lekarzowi – wtedy się na pewno nie zapomni😉
Tak idę do lekarza co znam. Długo się staraliśmy więc nam pomagał itp. Ale boję się że nie usłyszę serduszka ze tam nic nie ma 😥 Ale nie ma co się nakręcać i panikować wiem. Będzie dobrze

Tak idę do lekarza co znam. Długo się staraliśmy więc nam pomagał itp. Ale boję się że nie usłyszę serduszka ze tam nic nie ma 😥 Ale nie ma co się nakręcać i panikować wiem. Będzie dobrze
Ja mam pierwszą wizytę w czwartek dopiero i też się stresuję czy zobaczę rozwijający się zarodek, widmo złych wieści krąży nade mną 🫤 To normalne, że się stresujemy. Ale przynajmniej w kwestii lekarza możesz być raczej spokojna, jeśli już miałaś z nim do czynienia i był pomocny☺️

Trzymam kciuki, by wszystko było dobrze🤞 I oczywiście czekam na wieści po wizycie☺️

Jeśli zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób to pracodawca wypłaca chorobowe nie ZUS . Pracodawca to sobie w składkach rozlicza z ZUSem. Jeśli jest poniżej 20 osób to po 33 dniach przejmuje zasiłek ZUS. I wypłaca wg chorobowych tak jak Sok z żuka pisala.

reklama
Ja normalnie przez zakład dostaje wypłatę nawet jak już jestem przejęta przez ZUS ale u mnie to jest korporacja więc dlatego może taka różnica.

Bo to zależy ile jest zatrudnionych pracowników.
Jak powyżej 20 to nadal płaci pracodawca i on się rozlicza co miesiąc z ZUS
Jak poniżej to płaci ZUS - nie ma jednej daty, ZUS płaci za każde zwolnienie, ma 30 dni na rozpatrzenie więc jak przykładowo ma się zwolnienie 15.10-25.10 to ZUS zapłaci pewnie w połowie/pod koniec listopada. Jeżeli wiemy, że nasze zwolnienia/macierzyński będzie wypłacał ZUS to najlepiej mieć stały dostęp do konta ZUS i aplikację bo tam będą wszystkie daty kiedy będzie przelew - nie ja, ale osoba z mojej rodziny zwykle czekała 1.5 miesiąca od wystawienia zwolnienia na kasę

Do góry