Olkaa93
Fanka BB :)
ja jestem księgowa też na własnej działalnościchyba się przede do biura rachunkowego i zapytam, czy w ogóle te pół roku dużego ZUSu coś da

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ja jestem księgowa też na własnej działalnościchyba się przede do biura rachunkowego i zapytam, czy w ogóle te pół roku dużego ZUSu coś da
tu chodzi o macierzyński żeby był wyższy. Bo teraz na tym małym zusie dostasiemy 1000zl, tyle ile kosiniakowego@Sok z żuka teraz doczytałam że kończy Ci się ulga no to w sumie ZUS nie ma się o co czepiać, trzeba by usiąść i przeliczyć czy te wyższe składki się opylaja ale na moje oko to tak jak pisałam lepiej sobie to odłożyć do kieszeni
Ja bardzo chciałam mieć pierwszego syna i tak też się stało. Teraz jest mi na prawdę obojętne, ci będzie, byle zdrowe.Jakbym o sobie czytała, tylko u mnie odwrotnie, bo ja byłam nakręcona na syna, a wyszła córka. Chyba ze 3 dni jak głupia przepłakałam jak się dowiedziałam.
A teraz nie wyobrażam sobie siebie jako mamy chłopaka i liczę na córkę.![]()
Ja też raczej po prenatalnych.Ja bym chciała iść dość szybko, bo po prenatalnych, a to dlatego, że pracuje w szpitalu i mam kontakt z różnymi patogenami, stresem itp.
Jedyne czego się boję to reakcji współpracowników, bo to akurat okres świąteczny. Ale przecież ja i dziecko jesteśmy w tym momencie najważniejsi...
Haha ja też pytałam położnej, czy jest tylko 1 dzieckoNo lista życzeń się nie spełniłanie no najważniejsze żeby dzieciątko zdrowe było reszta jest nie ważna! Ja w poniedziałek mam wizytę i się stresuje moja babcia była z bliźniąt
w rodzinie brak ... Skłaniałbym się do jednej osóbki ale co ma być to będzie
![]()
Też pracuję w szpitalu i od pierwszej wizyty jestem na zwolnieniu- zbyt dużo czynników szkodliwych, w pierwszej ciąży też od razu na zwolnienie, u Nas tak się praktykuje, na szczęście zespół jak się dowiedział to tak się cieszył, że aż łzy wzruszenia byłyJa bym chciała iść dość szybko, bo po prenatalnych, a to dlatego, że pracuje w szpitalu i mam kontakt z różnymi patogenami, stresem itp.
Jedyne czego się boję to reakcji współpracowników, bo to akurat okres świąteczny. Ale przecież ja i dziecko jesteśmy w tym momencie najważniejsi...
tak ja wiem trzeba by poprostu przeliczyć czy w ciągu macierzyńskiego dostaniesz więcej niż zapłacisz w wyższych składkach bo jeśli nie to to się nie opłaca. Sama jestem w podobnej sytuacji więc policze to. Bo średnia liczy się z ostatnich 12m . Więc może się okazać że zapłacisz w sumie 9600 zł więcej a dostaniesz w macierzyńskim na przykład 5000 tys więcej, także lepiej wtedy płacić mały ZUS i odkładać pieniądze.tu chodzi o macierzyński żeby był wyższy. Bo teraz na tym małym zusie dostasiemy 1000zl, tyle ile kosiniakowegonie dość że płacisz co miesiąc, to należy Ci się tyle co bezrobotnej, która nie płaci nic, mogliby dołożyć po prostu te 1000zl
![]()