reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2025

chyba się przede do biura rachunkowego i zapytam, czy w ogóle te pół roku dużego ZUSu coś da
ja jestem księgowa też na własnej działalności 😃 też jestem na malym ZUSie i nie przechodzę na duży . Różnica w składkach to 1200 zł to szczerze wolę sobie to odłożyć do kieszeni niż płacić bo podejrzewam że wyjdzie korzystniej, a druga sprawa że ZUS napewno będzie Cię kontrolował jeśli pół roku przed macierzyńskim podniesiesz sobie składki i mogą się czepiać.

reklama
@Sok z żuka teraz doczytałam że kończy Ci się ulga no to w sumie ZUS nie ma się o co czepiać, trzeba by usiąść i przeliczyć czy te wyższe składki się opylaja ale na moje oko to tak jak pisałam lepiej sobie to odłożyć do kieszeni

@Sok z żuka teraz doczytałam że kończy Ci się ulga no to w sumie ZUS nie ma się o co czepiać, trzeba by usiąść i przeliczyć czy te wyższe składki się opylaja ale na moje oko to tak jak pisałam lepiej sobie to odłożyć do kieszeni
tu chodzi o macierzyński żeby był wyższy. Bo teraz na tym małym zusie dostasiemy 1000zl, tyle ile kosiniakowego 🥴 nie dość że płacisz co miesiąc, to należy Ci się tyle co bezrobotnej, która nie płaci nic, mogliby dołożyć po prostu te 1000zl 🙈

Jakbym o sobie czytała, tylko u mnie odwrotnie, bo ja byłam nakręcona na syna, a wyszła córka. Chyba ze 3 dni jak głupia przepłakałam jak się dowiedziałam. 😂
A teraz nie wyobrażam sobie siebie jako mamy chłopaka i liczę na córkę. 🙉🙈
Ja bardzo chciałam mieć pierwszego syna i tak też się stało. Teraz jest mi na prawdę obojętne, ci będzie, byle zdrowe.

Ja bym chciała iść dość szybko, bo po prenatalnych, a to dlatego, że pracuje w szpitalu i mam kontakt z różnymi patogenami, stresem itp.
Jedyne czego się boję to reakcji współpracowników, bo to akurat okres świąteczny. Ale przecież ja i dziecko jesteśmy w tym momencie najważniejsi...
Ja też raczej po prenatalnych.

No lista życzeń się nie spełniła 😁 nie no najważniejsze żeby dzieciątko zdrowe było reszta jest nie ważna! Ja w poniedziałek mam wizytę i się stresuje moja babcia była z bliźniąt 🙈🤦 w rodzinie brak ... Skłaniałbym się do jednej osóbki ale co ma być to będzie 😁
Haha ja też pytałam położnej, czy jest tylko 1 dziecko 😃

Miałam dwudniową przerwę od wpisów i musiałam dzisiaj nadrobić 10 stron. Szalone jesteście! Ale dobrze, że jesteście. Jakoś raźniej jak każda się wypowie, opowie. Ja już stresuje się jutrzejszą wizytą. Będzie 8+2. Serduszko było przy poprzedniej wizycie :) oby teraz szybciutko biło. Dobrego dnia Laski 😍

Ja bym chciała iść dość szybko, bo po prenatalnych, a to dlatego, że pracuje w szpitalu i mam kontakt z różnymi patogenami, stresem itp.
Jedyne czego się boję to reakcji współpracowników, bo to akurat okres świąteczny. Ale przecież ja i dziecko jesteśmy w tym momencie najważniejsi...
Też pracuję w szpitalu i od pierwszej wizyty jestem na zwolnieniu- zbyt dużo czynników szkodliwych, w pierwszej ciąży też od razu na zwolnienie, u Nas tak się praktykuje, na szczęście zespół jak się dowiedział to tak się cieszył, że aż łzy wzruszenia były 😅 także, o tyle łatwiej, że przełożeni i współpracownicy się cieszą 🙂
W tej sytuacji nie patrz na innych, tylko na swoje dobro i komfort.

tu chodzi o macierzyński żeby był wyższy. Bo teraz na tym małym zusie dostasiemy 1000zl, tyle ile kosiniakowego 🥴 nie dość że płacisz co miesiąc, to należy Ci się tyle co bezrobotnej, która nie płaci nic, mogliby dołożyć po prostu te 1000zl 🙈
tak ja wiem trzeba by poprostu przeliczyć czy w ciągu macierzyńskiego dostaniesz więcej niż zapłacisz w wyższych składkach bo jeśli nie to to się nie opłaca. Sama jestem w podobnej sytuacji więc policze to. Bo średnia liczy się z ostatnich 12m . Więc może się okazać że zapłacisz w sumie 9600 zł więcej a dostaniesz w macierzyńskim na przykład 5000 tys więcej, także lepiej wtedy płacić mały ZUS i odkładać pieniądze.

reklama
A z innej beczki, dziewczyny wiecie czy jest refundowany ten pakiet pierwszych badań w ciąży? Toksoplazmoza różyczka HPV itd. Będę prowadzic ciążę prywatnie, ale myślę czy nie iść do gina na NFZ właśnie po to żeby mi wypisał skierowanie na te pierwsze badania z krwi.

Do góry