reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

Czyli jak w sumie wstępnie radzicie to rozegrać? Bo roznie dobrze biore pod uwage, ze sklep zamykają na czas flai, gdyby takowa powtórzyć sie miala z zeszłego roku i albo postojowe się dostaje, albo bezpłatny tego nie wiem, bo nie pytałam. Tyle to moje analizy sa co gdyby tak sie stało. Bo jak rzeczywiście by zamknęli, mi umowa konczy sie w grudniu ro pewnie nikt jej nie wydłuży, czyli zostaje na lodzie. Tez jest prawdopodobna taka opcja
Na lodzie nie zostaniesz mnie chciał zwolnić w 12 tygodniu bo twierdził że nie potrzebna mu pracownica z brzuchem ale był mało rozgraniety i nie dał mi wypowiedzenia tylko powiedział że nie przedłuży mi umowy która kończyła się jakoś tydzień po naszej rozmowie . Więc jak tylko się skończyła to wniosłam sprawę do sądu pracy o L4 wysyłałam do zusu i do niego ( 12 lat temu jescze były te zielone karteczki 🙈) i wygrałam sprawę musiał wypłacić mi wszystko co do grosza i ZUS zapłacił mi macierzyński wtedy było 4,5 miesiaca bodajże .

reklama
A czy kadra musze cos zgłaszać? Na wychowawczym mozna pracować na 1/2 etatu, wiec wiadomo ze l4 bardziej by sie opłacało, ale chcemy poczekać. Dziękuję bardzo 🥰

Musisz zgłosić że chcesz "wrócić" do pracy, ale dniu powrotu składasz L4. To ile wcześniej musisz zgłosić taki powrót to zależy - możesz się dogadać na dowolny dzień, a jak pracodawca nie chce się dogadać to składasz 30 dni wcześniej i wtedy on już musi się zgodzić

Ja nie rozumiem tych zaświadczeń o ciąży do 12 tygodnia.. mam umowę o pracę do końca grudnia (była ona roczna), jestem na zwolnieniu ciążowym, aktualnie jest 6t3d. W 12 tygodniu będę pod koniec listopada. To mimo tego, że jestem na zwolnieniu ciążowym (z literką B) muszę dostarczyć szefowej zaświadczenie o ciąży do końca listopada czyli do ukończenia 12tygodni ciąży abym miała umowę przedłużoną do czasu porodu?
pracodawca może Cie poprosić o zaswiadczenie z przewidywana data porodu. Nie musisz mu dostarczać do końca listopada. Umowę masz do końca grudnia

Hej wszystkim! Jestem czerwcową mam usiadł ale 2021! Życzę Wam wszystkim duuuużo zdrówka, siły, jak najmniej tych nieprzyjemnych skutków ubocznych Waszego stanu oraz szczęśliwego, szybkiego i jak najmniej bolesnego rozwiązania! Aahhh moje maleństwo ma dopiero 4 miesiące, a ja już Wam zazdroszczę, że jesteście na początku tej pięknej drogi! 🙂😍 PAMIETAJCIE, CELEBRUJCIE KAŻDĄ CHWILĘ! Może zabrzmi to jak pusty frazes ale czas tak szybko leci, że ani się człowiek nie obejrzy, a to maleńkie cudo na którego ruchy tak bardzo czekacie, będzie z Wami i z dnia na dzień będzie budziło się bezlitośnie większe, a widok malutkiego noworodzia zostanie tylko wspomnieniem. Powodzonka mamusie! Będziecie najlepszymi mamami dla swoich dzieci, nigdy o tym nie zapominajcie! Wszystkiego cudownego! ❤️❤️❤️

No ja radze przemilczeć jesli chcesz dostac przedłużenie, bo bedac na okresie próbnym a nie mając skończonego 12 tygodnia oni nie muszą Ci przedłużać tego.
Nie wiem czy nie muszą bo ja też miałam wtedy umowe na 3 miesiace i sąd pracy mi ją przedłużył do dnia porodu tzn wydał decyzję że ma mi przedłużyć ...kurcze nie wiem jakie teraz są przepisy bo to bylo ok 12 lat temu

Musisz zgłosić że chcesz "wrócić" do pracy, ale dniu powrotu składasz L4. To ile wcześniej musisz zgłosić taki powrót to zależy - możesz się dogadać na dowolny dzień, a jak pracodawca nie chce się dogadać to składasz 30 dni wcześniej i wtedy on już musi się zgodzić
Bardzo dziękuję :) a jesli od 1.01 powinnam wrócić do pracy i od wtedy wzięłabym l4 to w sumie nic nie zgłaszam?

Nie wiem czy nie muszą bo ja też miałam wtedy umowe na 3 miesiace i sąd pracy mi ją przedłużył do dnia porodu tzn wydał decyzję że ma mi przedłużyć ...kurcze nie wiem jakie teraz są przepisy bo to bylo ok 12 lat temu
Jesli jestes w 10 tygodniu i konczy Ci sie umowa to nic nie muszą. Po 12 tygodniu wtedy maja obowiązek.

reklama
Witam 🤰🏽🤰🏽

Aby było nam raźniej w dniu wizyty, bądźmy dla siebie wsparciem 😊

@patkaaa98 - wizyta 14.10
@Mayred91 - wizyta 14.10 priv

Powodzenia dziewczyny, za piękne widoki ✊🏼✊🏼

@Mayred91 - wizyta 15.10 NFZ
@Shee92 - wizyta 18.10
@Mamafasolki - wizyta 18.10
@paxi_ab - wizyta 18.10
@joszka - wizyta 18.10
@ilonaz - wizyta 19.10