reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

Ja nie rozumiem tych zaświadczeń o ciąży do 12 tygodnia.. mam umowę o pracę do końca grudnia (była ona roczna), jestem na zwolnieniu ciążowym, aktualnie jest 6t3d. W 12 tygodniu będę pod koniec listopada. To mimo tego, że jestem na zwolnieniu ciążowym (z literką B) muszę dostarczyć szefowej zaświadczenie o ciąży do końca listopada czyli do ukończenia 12tygodni ciąży abym miała umowę przedłużoną do czasu porodu?

reklama
A czemu rzucila właściwie te l4 ?
No bo w zasadzie po co pracować jak można mieć 100% i leżeć :D

I hej nikt nie mówi że 500 + pobiera sama patola. Nie spłycajmy tutaj. Prawda jest taka, że przyrost naturalny się nie zwiększył w Polsce dzięki 500+, a taki był plan.
Prawdą też jest, że jednak więcej dzieci rodzi się w rodzinach właśnie patologicznych, w których czasami jedynym zabezpieczeniem jest 500+

Wybacz, ale korzystam z 500 plus, bo mam zaraz 11 letnia corke. I nie uważam sie za patologie. 🙃 500 plus masz nie dochodowe i obowiązuje na drugiw po porodzie, z nadanym juz peselem. A jesli chodzi o kosiankowe, to owszem jak nie nede miec macierzyńskiego to skorzystam i z tego.

A Reszta nie obowiazuje mnie za wysoki dochód mamy. Zreszta tu nie kwestia pieniędzy, bo mamy odłożone. Brałam to pod uwagę juz od dawna
Nie chodziło mi ze kto korzysta jest patologią. :) Tylko ze dla pracujących to jak najbardziej powinno być. Kiedyś gdzieś tu na forum wyczytalam ze osoba pracująca nie będzie wyłudzać od państwa 500+ bo to dla patologii co dla mnie absurdalne bo my tez płacimy na to i to idzie z naszych podatków 😅
To sobie poradzicie 😍

Z. Checia tu napisze moze sie komus przyda :) od kwietnia do grudnia 21 jestem w swojej 1 pracy w szpitalu na wychowawczym. Ale od stycznia do grudnia mam umowe zlecenie w zlobku z zawodu jestem pielęgniarka :) i teraz moge przejść na l4 w szpitalu, gdzie mam umowę na czas nieokreślony, pracuje od 2013, od grudnia albo stycznia? W Izbach pielęgniarkich mam zgloszona prace w zlobku jako zawodowowa, jesli to ma znaczenie :) z checia poczekam na l4 do stycznia, ale pytam, o obudowie możliwości, ponieważ 1 ciaze mialam zagrożona. Nie chce isc za wcześnie, by nie odkręcać tego. Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopot :)

Ogólnie możesz zarówno przerwać wychowawczy i przejść na L4. Jak i poczekać do jego zakończenia i wtedy przejść na L4 w dniu w którym powinnaś wrócić do pracy. Natomiast oczywiście na L4 nie możesz wykonywać pracy na umowie zlecenie więc pytanie co Ci się bardziej opłaca

Nie mysle wgl teraz o takich rzeczach. Wie maz, zaczelam dopiero prace i mam do grudnia umowę próbna, takze maasakra
Ja też narazie powiedziałam mężowi synowi i przyjaciółce 😌 nauczona doświadczeniem nie rozpędzan się w radości i dzieleniu się nią😔 dziś wizyta i stresuje się tak że noc nie mogę przełknąć .. wogole od tygodnia mam problem z jedzeniem..a po tym zwolnieniu to już wogole 🙈🙄

No właśnie, a pis rzadzi sie naszymi pieniędzmi. Dlatego dla mnie to patologia myśleć, że my to dostajemy. A skad ? Najpierw nam to zabierają, by nam oddać. Ja dziekuje za pis, 500 plusy itp kiedyś nie było dodatkow i udalo sie każdemu dzieci chować. A dziś tylko patrzeć jak ludzie uwijają sobie biznes z tego
Moja ciotka (zagorzała fanką ***) twierdzi, że teraz przynajmniej dzieci nie chodzą głodne. A ze patologia już w ogóle przestała pracować, leci na samych zasiłkach, a my z partnerem zaraz przy Nowym Lądzie będziemy płacić ekstra 7 tys. opłat wiecej miesięcznie mając dziecko w drodze, to do niej to nie przemawia...

Ogólnie możesz zarówno przerwać wychowawczy i przejść na L4. Jak i poczekać do jego zakończenia i wtedy przejść na L4 w dniu w którym powinnaś wrócić do pracy. Natomiast oczywiście na L4 nie możesz wykonywać pracy na umowie zlecenie więc pytanie co Ci się bardziej opłaca
A czy kadra musze cos zgłaszać? Na wychowawczym mozna pracować na 1/2 etatu, wiec wiadomo ze l4 bardziej by sie opłacało, ale chcemy poczekać. Dziękuję bardzo 🥰

Witam 🤰🏽🤰🏽

Aby było nam raźniej w dniu wizyty, bądźmy dla siebie wsparciem 😊

@patkaaa98 - wizyta 14.10
@Mayred91 - wizyta 14.10 priv

Powodzenia dziewczyny, za piękne widoki ✊🏼✊🏼

@Mayred91 - wizyta 15.10 NFZ
@Shee92 - wizyta 18.10
@Mamafasolki - wizyta 18.10
@paxi_ab - wizyta 18.10
@joszka - wizyta 18.10
@ilonaz - wizyta 19.10
@MamaLama - wizyta 20.10