reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Jeśli w ogóle ktokolwiek powinien korzystać z 500+ to tylko osoby pracujące.
W końcu to one się na to zrzucają [emoji6]
O to to, uważam, że 500+ powinno być dla rodzin, gdzie przynajmniej 1 rodzic pracuje. Chyba, że mają niepełnosprawność i trzeba się zajmować np dzieckiem (oczywiści nie mówię o zmyślonych niepełnosprawnościach, a faktycznych). Z drugiej strony pewnie patusy idealnie by to wykorzystywały..

Bo to zależy od liczby pracowników poniżej 20 - świadczenie przejmuje ZUS i jak widzi cień szansy, że nie będzie musiał płacić to będzie sprawdzał. Jak pracowników jest powyżej 20 - to nadal płaci pracodawca i dopiero później rozlicza się ZUS i tu już ZUS nie ingeruje - chyba że pracodawca sam z siebie zgłosi wyłudzenie. Ale mało któremu dużemu przedsiębiorcy chce się w to bawić. Obecnie też nie wiem czy można zgłaszać do ZUS anonimowo - do PIP na pewno anonimowo nie można - muszą być wszystkie dane jak imię, nazwisko, adres ;) No i druga sprawa, że jak ma się dobrego lekarza i prawnika to też można udowodnić że to zwolnienie to mus i nie jest pozorne i akurat tak przykro wyszło ;) To są dość mocno zagmatwane sprawy prawne i nie ma tak, że któraś strona na pewno wygra, nigdy nie wiadomo
Z ciekawości - kim jesteś z zawodu, że masz takie rozeznanie? [emoji4]

Wiadomo, że od każdej sytuacji są wyjątki i wiadomo, że zawsze się znajdzie frajerzyna co wykorzysta każdą lukę.
Ale generalnie zminimalizowałoby to mocno żerowanie na reszcie podatników i ograniczyłoby nieróbstwo
Zgadzam się z tym w 100%.
Swoją drogą mam dalszą znajomą, która szkoły nie skończyła, tabliczki mnożenia nie zna, ale to jakie zasiłki jej się należą na jakich podstawach ma w jednym palcu. Jak można dostać jakieś zwroty, dodatki itp to ona wszystko wie. Mogłaby być śmiało doradcą w tych kwestiach :D :D :D

reklama
Jasne :) jak nie chcesz publicznie to może być priv :)
Z. Checia tu napisze moze sie komus przyda :) od kwietnia do grudnia 21 jestem w swojej 1 pracy w szpitalu na wychowawczym. Ale od stycznia do grudnia mam umowe zlecenie w zlobku z zawodu jestem pielęgniarka :) i teraz moge przejść na l4 w szpitalu, gdzie mam umowę na czas nieokreślony, pracuje od 2013, od grudnia albo stycznia? W Izbach pielęgniarkich mam zgloszona prace w zlobku jako zawodowowa, jesli to ma znaczenie :) z checia poczekam na l4 do stycznia, ale pytam, o obudowie możliwości, ponieważ 1 ciaze mialam zagrożona. Nie chce isc za wcześnie, by nie odkręcać tego. Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopot :)

Do góry