Chciała To firma, gdzie było 2 pracowników.Musiala czy chciala tak zrobic?
reklama
MamaLama
Fanka BB :)
O to to, uważam, że 500+ powinno być dla rodzin, gdzie przynajmniej 1 rodzic pracuje. Chyba, że mają niepełnosprawność i trzeba się zajmować np dzieckiem (oczywiści nie mówię o zmyślonych niepełnosprawnościach, a faktycznych). Z drugiej strony pewnie patusy idealnie by to wykorzystywały..Jeśli w ogóle ktokolwiek powinien korzystać z 500+ to tylko osoby pracujące.
W końcu to one się na to zrzucają [emoji6]
Kundlica
Z ciekawości - kim jesteś z zawodu, że masz takie rozeznanie? [emoji4]Bo to zależy od liczby pracowników poniżej 20 - świadczenie przejmuje ZUS i jak widzi cień szansy, że nie będzie musiał płacić to będzie sprawdzał. Jak pracowników jest powyżej 20 - to nadal płaci pracodawca i dopiero później rozlicza się ZUS i tu już ZUS nie ingeruje - chyba że pracodawca sam z siebie zgłosi wyłudzenie. Ale mało któremu dużemu przedsiębiorcy chce się w to bawić. Obecnie też nie wiem czy można zgłaszać do ZUS anonimowo - do PIP na pewno anonimowo nie można - muszą być wszystkie dane jak imię, nazwisko, adres No i druga sprawa, że jak ma się dobrego lekarza i prawnika to też można udowodnić że to zwolnienie to mus i nie jest pozorne i akurat tak przykro wyszło To są dość mocno zagmatwane sprawy prawne i nie ma tak, że któraś strona na pewno wygra, nigdy nie wiadomo
MamaLama
DokładnieWiadomo, że od każdej sytuacji są wyjątki i wiadomo, że zawsze się znajdzie frajerzyna co wykorzysta każdą lukę.
Ale generalnie zminimalizowałoby to mocno żerowanie na reszcie podatników i ograniczyłoby nieróbstwo
Eevee
ja to wiem i dlatego tylko przytaczam, że są też takie kwiatkiNo to sorry, ale nie mozna odrazu rzucić l4.
olka11135
Z ciekawości - kim jesteś z zawodu, że masz takie rozeznanie? [emoji4]
Ekonomistką, ale moja mama jest prawnikiem specjalizującym się prawie pracy
Eevee
Zgadzam się z tym w 100%.Wiadomo, że od każdej sytuacji są wyjątki i wiadomo, że zawsze się znajdzie frajerzyna co wykorzysta każdą lukę.
Ale generalnie zminimalizowałoby to mocno żerowanie na reszcie podatników i ograniczyłoby nieróbstwo
Swoją drogą mam dalszą znajomą, która szkoły nie skończyła, tabliczki mnożenia nie zna, ale to jakie zasiłki jej się należą na jakich podstawach ma w jednym palcu. Jak można dostać jakieś zwroty, dodatki itp to ona wszystko wie. Mogłaby być śmiało doradcą w tych kwestiach
O to czy moge miec 1 pytanie? Oczywiście związane z ciaza.Ekonomistką, ale moja mama jest prawnikiem specjalizującym się prawie pracy
olka11135
Jasne jak nie chcesz publicznie to może być privO to czy moge miec 1 pytanie? Oczywiście związane z ciaza.
reklama
Z. Checia tu napisze moze sie komus przyda od kwietnia do grudnia 21 jestem w swojej 1 pracy w szpitalu na wychowawczym. Ale od stycznia do grudnia mam umowe zlecenie w zlobku z zawodu jestem pielęgniarka i teraz moge przejść na l4 w szpitalu, gdzie mam umowę na czas nieokreślony, pracuje od 2013, od grudnia albo stycznia? W Izbach pielęgniarkich mam zgloszona prace w zlobku jako zawodowowa, jesli to ma znaczenie z checia poczekam na l4 do stycznia, ale pytam, o obudowie możliwości, ponieważ 1 ciaze mialam zagrożona. Nie chce isc za wcześnie, by nie odkręcać tego. Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopotJasne jak nie chcesz publicznie to może być priv