reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

A krew na czczo?? Jakieś szczególne przygotowanie?
Nie trzeba na czczo do pappa :) ja miałam tydzień wcześniej pobieraną krew a potem USG, ale to tylko dlatego że na USG się okazało ze dzidzia za mała i lepiej wykonać badanie tydzień później. W innym wypadku miałabym wszystko jednego dnia, ale w sumie dobrze że tak wyszło :)
Dziewczyny ja wczoraj byłam w szoku jak rozmawialam z kolezanka, ktora dopiero wrocila po urlopie wychowawczym, dzieci rodzila w wieku 36 i 39 lat.
Mowie jej ze bylam punkcie pobrań, zeby zrobić test Pappa, a ona zdzwiwiona i pyta co to jest
emoji54.png
No to jej opowiedzialam o tescie, ze sie robi z badaniami prenatalnymi, ze kazdej kobiecie po 35 r.z. przysługuje to badanie na NFZ. Koleżanka pierwszy raz słyszala o tescie Pappa, w obu ciazach nie miala robione, lekarz tez nic jej nie mowil o takich badaniach ...
Moja siostra rodziła 6 lat temu czwarte dziecko i lekarz jej nie skierował na prenatalne 1 trym w ogóle :O a z każdym wcześniejszym i późniejszym była, jest to dla mnie niezrozumiałe... No i w tej ciąży była po 35r.z.
Ja CIE krece co za baba!!!! Coraz wiecej lekarzy zachowuja sie jak gbury!!
Wcale tak dobrze nie jest rzucic palenia. To jest podobno bardziej szkodliwe niz samo rzucenie. Bardzo dobrze, ze ograniczasz ❤ zobaczysz przyjdzie czas ze rzucisz całkowicie palenie i dopiero bedziesz z siebie dumna.
Pamietaj bedziesz wspaniala matka!! I nie mysl inaczej
Dziewczyny z tym rzucaniem palenia to mit, błagam nie powielajcie go! 🙏🏻 To taki sam mit jak ten że lampka wina nie zaszkodzi... Nie ma na to żadnej gwarancji :( Bardzo wspieram i trzymam mocno kciuki za dziewczynę, która ma problem z paleniem, mam nadzieję że uda ci się jak najszybciej rzucić i rozumiem bo też nie umiem sobie odmówić carbonary (mimo że bardziej ścinam jajko i mam ze sprawdzonego źródła 🙈 Nikt nie miał prawa cię tak potraktować, edukować można też z szacunkiem, ale skoro już się to wydarzyło i przeszłaś to piekło to może wyniknie z tego coś dobrego i cię zmotywuje 🥺 bardzo trzymam kciuki, super że udało ci się ograniczyć, to dla ciebie na pewno duże poświęcenie i super że walczysz z tym dla swojego bejbi :)

reklama
To widzę, że wszystkie mamy świąteczną zajawkę 😁 ja uwielbiam ten czas, i 5 minut temu u nas porpruszył śnieg 🥰
Właśnie ja z tych co prezenty mają zaplanowane już w sierpniu, a w tym roku mam taki brak mocy na święta 🥺 to wszystko przez to zmęczenie, nie mam siły o tym nawet myśleć co komu kupić 🥺 a o robieniu ciasteczek nie wspomnę... Mam nadzieję że mi się jeszcze włączy świąteczny szał :(

Nie trzeba na czczo do pappa :) ja miałam tydzień wcześniej pobieraną krew a potem USG, ale to tylko dlatego że na USG się okazało ze dzidzia za mała i lepiej wykonać badanie tydzień później. W innym wypadku miałabym wszystko jednego dnia, ale w sumie dobrze że tak wyszło :)

Moja siostra rodziła 6 lat temu czwarte dziecko i lekarz jej nie skierował na prenatalne 1 trym w ogóle :O a z każdym wcześniejszym i późniejszym była, jest to dla mnie niezrozumiałe... No i w tej ciąży była po 35r.z.

Dziewczyny z tym rzucaniem palenia to mit, błagam nie powielajcie go! [emoji1317] To taki sam mit jak ten że lampka wina nie zaszkodzi... Nie ma na to żadnej gwarancji :( Bardzo wspieram i trzymam mocno kciuki za dziewczynę, która ma problem z paleniem, mam nadzieję że uda ci się jak najszybciej rzucić i rozumiem bo też nie umiem sobie odmówić carbonary (mimo że bardziej ścinam jajko i mam ze sprawdzonego źródła [emoji85] Nikt nie miał prawa cię tak potraktować, edukować można też z szacunkiem, ale skoro już się to wydarzyło i przeszłaś to piekło to może wyniknie z tego coś dobrego i cię zmotywuje [emoji3064] bardzo trzymam kciuki, super że udało ci się ograniczyć, to dla ciebie na pewno duże poświęcenie i super że walczysz z tym dla swojego bejbi :)
To w którym tygodniu miałaś usg że dzidzia za mała? Ja mam w 11+5

Właśnie ja z tych co prezenty mają zaplanowane już w sierpniu, a w tym roku mam taki brak mocy na święta 🥺 to wszystko przez to zmęczenie, nie mam siły o tym nawet myśleć co komu kupić 🥺 a o robieniu ciasteczek nie wspomnę... Mam nadzieję że mi się jeszcze włączy świąteczny szał :(
Ja w tym roku chyba odpuszczę prezenty świąteczne ;) może ktoś inny mnie zastąpi, nie mam pomysłu ani sił..

To w którym tygodniu miałaś usg że dzidzia za mała? Ja mam w 11+5
Ja miałam to pierwsze w 11+6 i była niby troszkę za mała, ale nie chce mi się wierzyć bo dwa dni później byłam u mojej lekarki i już miała 5.3cm - możliwe że tak urosła w dwa dni? 😅 Pani która wykonywała to USG stwierdziła po prostu że zrobi badanie o wiele dokładniej tydzień później i wolała mnie odesłać więc zaufałam 💁🏻‍♀️ jak coś może być dokładniej to super

Ja miałam to pierwsze w 11+6 i była niby troszkę za mała, ale nie chce mi się wierzyć bo dwa dni później byłam u mojej lekarki i już miała 5.3cm - możliwe że tak urosła w dwa dni? [emoji28] Pani która wykonywała to USG stwierdziła po prostu że zrobi badanie o wiele dokładniej tydzień później i wolała mnie odesłać więc zaufałam [emoji2274] jak coś może być dokładniej to super
To ile mierzyła dzidzia w 11+6?

Zagniotłam ciasto na pizzę, ładnie wyrasta a mnie w tym czasie zdążyła przejść ochota iw ogóle chęć na jej robienie 🤦‍♀️ poczekam trochę, może się zmobilizuje żeby to dokończyć.

Widziałyście w jakimś markecie pomelo w promocji?? Mam takiego smaka 🙉

Ja pierwsze dziecko urodziłam w 41+3 samo się zaczęło .Na końcu czułam się już jak słoń wszystko mnie denerwowało teraz mam wielką nadzieję, że dzieciątko nie będzie takie uparte i wyjdzie szybciej. Pierwsze skurcze poczułam w wtorek ok 21 a urodziłam w czwartek o 3:25.Najgorsze,ze od razu praktycznie miałam skurcze co 3-4minuty przed porodem mówiłam do mojego że nie chce znieczulenia, ale lednak po 20 godzinach wzięłam i od tej pory było super 😁tak to można rodzić. Miałam krwotok straciłam prawie 2,5 krwi ale suma sumarum dobrze wspominam poród córeczka mi wynagrodziła te godziny bólu.
To ja podobnie - ok 20 przyjęta do szpitala, tylko u mnie pierwsze 8h hamowali, kolejne 8h obserwowali, a po tym czasie zaczęli wywoływać...
Przy 9cm rozwarcia dostałam znieczulenie (sami zaproponowali)... Urodziłam w 8minut 🤣...
Cała akcja 25h

reklama
Zagniotłam ciasto na pizzę, ładnie wyrasta a mnie w tym czasie zdążyła przejść ochota iw ogóle chęć na jej robienie 🤦‍♀️ poczekam trochę, może się zmobilizuje żeby to dokończyć.

Widziałyście w jakimś markecie pomelo w promocji?? Mam takiego smaka 🙉
Jestem chętna na pizzę! 😁

Do góry