reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

A ja mam w placówce NFZ a i tak muszę płacić... Myślałam, że chociaż usg prenatalne bedzie darmowe
Ale dostałaś skierowanie od swojego gina?
A w jakim odstępie czasu masz te usg?
No właśnie tego samego dnia... Napisałam smsa do mojego gina i mi odpisał, że dostałam skierowanie na test podwójny, czyli usg i pappa. Przed tym mam jeszcze u niego normalną wizytę, to dopytam.

reklama
A krew na czczo?? Jakieś szczególne przygotowanie?
Na krew nie trzeba być na czczo, idziesz normalnie :)
Nie mam dopochwowo luteiny.
No ale tak czy siak żółte upławy w ciąży są normalne. Chyba, że zauważysz jakieś pieczenie czy coś w tym stylu, to wtedy trzeba skontrolować, bo może jakaś infekcja.

Dziewczyny ja wczoraj byłam w szoku jak rozmawialam z kolezanka, ktora dopiero wrocila po urlopie wychowawczym, dzieci rodzila w wieku 36 i 39 lat.
Mowie jej ze bylam punkcie pobrań, zeby zrobić test Pappa, a ona zdzwiwiona i pyta co to jest [emoji54] No to jej opowiedzialam o tescie, ze sie robi z badaniami prenatalnymi, ze kazdej kobiecie po 35 r.z. przysługuje to badanie na NFZ. Koleżanka pierwszy raz słyszala o tescie Pappa, w obu ciazach nie miala robione, lekarz tez nic jej nie mowil o takich badaniach ...

Na krew nie trzeba być na czczo, idziesz normalnie :)

No ale tak czy siak żółte upławy w ciąży są normalne. Chyba, że zauważysz jakieś pieczenie czy coś w tym stylu, to wtedy trzeba skontrolować, bo może jakaś infekcja.
Właśnie sobie przypomniałam, że on mówił o refundacji prenatalnych po 35r.ż. A ja mam 27..
Skierowania nie dostałam.. Powiedział mi tylko żebym się umówiła. I Pani w rejestracji w sumie nawet nie pytała o skierowanie. Może jak płacę to bez mogę być

Dziewczyny ja wczoraj byłam w szoku jak rozmawialam z kolezanka, ktora dopiero wrocila po urlopie wychowawczym, dzieci rodzila w wieku 36 i 39 lat.
Mowie jej ze bylam punkcie pobrań, zeby zrobić test Pappa, a ona zdzwiwiona i pyta co to jest [emoji54] No to jej opowiedzialam o tescie, ze sie robi z badaniami prenatalnymi, ze kazdej kobiecie po 35 r.z. przysługuje to badanie na NFZ. Koleżanka pierwszy raz słyszala o tescie Pappa, w obu ciazach nie miala robione, lekarz tez nic jej nie mowil o takich badaniach ...
To fest. Moja koleżanka bedsc w 4 ciąży nie dostała skierowania na żadne badania obowiązkowe prócz morfologie, miała rodzic sn a była po 3 CC! Jak się ordynatorka dowiedziała co lekarz na NFZ odwalił, mało na zawał nie zeszła, a że to kobieta nie w kij dmuchał, zadzwoniła do typa i go przywróciła do pionu, nagle znalazło się skierowanie i na badania i na cc.

Właśnie sobie przypomniałam, że on mówił o refundacji prenatalnych po 35r.ż. A ja mam 27..
Skierowania nie dostałam.. Powiedział mi tylko żebym się umówiła. I Pani w rejestracji w sumie nawet nie pytała o skierowanie. Może jak płacę to bez mogę być
Ja mam 25, ale dostałam skierowanie ze względu na 2 poronienia z rzędu. Jak idziesz prywatnie i płacisz, to faktycznie nie musisz mieć skierowania.

Dlatego uważam, ze dobrze trzymac rękę na pulsie, czytac na własna reke, mnie akurat nasz wątek bardzo uspakaja. Dzisiaj mam wyniki wolnego HCG i Pappy i bym pewnie świrowala, a wczoraj fajnie opisałyscie, zeby nie probowac tego zrozumiec bo to wyzsza szkoła jazdy [emoji3]
Dzisiaj w końcu po 3 tygodniach mam zwykła wizyte a ze rano słuchalam bicie serduszka na detektorze to ide wyluzowana [emoji3]

Ja mam 25, ale dostałam skierowanie ze względu na 2 poronienia z rzędu. Jak idziesz prywatnie i płacisz, to faktycznie nie musisz mieć skierowania.
Ja też idę prywatnie bez skierowania, mam tylko tydzień wcześniej przyjechać na krew by w dniu USG już wszystko było ;)
Dzięki za info dot upławów bo trochę się zdenerwowałam.. miesiąc plamienia i od razu strach że znowu się coś rozkręca..

Ja też idę prywatnie bez skierowania, mam tylko tydzień wcześniej przyjechać na krew by w dniu USG już wszystko było ;)
Dzięki za info dot upławów bo trochę się zdenerwowałam.. miesiąc plamienia i od razu strach że znowu się coś rozkręca..
Rozumiem Cię bardzo dobrze :) Ja co prawda w tej ciąży nie plamiłam, ale na początku też mnie te upławy stresowały i schizowałam do tego stopnia, że zastanawiałam się, czy na pewno są żółte, czy może już lekko brązowe...
To jestem ciekawa, jak to u mnie będzie, skoro krew i usg mam tego samego dnia.

reklama
Ogólnie to jestem po wizycie [emoji16]
Maleństwo rośnie pięknie [emoji3590] dzisiaj się ładnie pokazało [emoji7]
8.12 mam usg prenatalne i pappa u innego lekarza
14.12 mam wizytę u mojego i wtedy omówi mi wszystko

Ale sprawa dziwna bo byłam u tego mojego lekarza prywatnie to był całkiem inny niż dzisiaj na NFZ. Wtedy taki wesoły, rzucił jakimś wesołym tekstem a dzisiaj taki poważny, bez zbędnego rozgadywania się... Nie wiem czy to, że ta wizyta była na NFZ czy po prostu miał gorszy dzień... Zobaczymy jak będzie na kolejnej wizycie

Do góry