reklama
DomiNikaKukakaan
Fanka BB :)
Bosiek dlatego ja szukałam po forach opinii o lekarce, zanim do niej poszłam. Tłukę się tam autobusami ponad 1,5h , ale warto .
Już zeszlam z 1500 na 750 i tyle mam brać do środy włącznie. Teraz jestem w 8 tygodniu więc w sumie mogę jeszcze przez chwilę brać bo do 12tc trzeba zejść całkowicie ponoc.Który jesteś dokładnie tydzień? Lekarz chce mi odstawiać glucophage w przyszłym tygodniu, będzie koniec 12tc(12+6) i powiem Ci że trochę już zaczynam się bać jak to będzie.
Tak wiem... Jak rano znowu będzie powyżej 90 to wieczorem insulina. Już wykupiłam receptę.W samokontroli glukometrem powinno być na czczo poniżej 90. Ja jestem już 3 tydzień na insulinę - naprawdę to nic strasznego. A też zanim się dawkę ustali to kilka dni jak nie więcej minieminie zanim będą poniżej 90. u mnie trzeci tydzień zwiększania dawek.
guziczek80
Wrześniowe mamy'06
W poprzedniej ciąży też byłam na metforminie do 12 tyg ( od 10 powoli schodziliśmy z dawki) po odstawieniu odrazu weszła insulina, której naprawdę nie ma się co bać, nie przenika przez łożysko, więc nie wpływa na dziecko [emoji846]. Insulinę brałam do samego porodu, wszystko z synkiem dobrze. Teraz jestem na insulinie odkąd się dowiedziałam o ciąży ( nie mogłam brać leków ze względu na karmienie piersią). Ale są w Polsce lekarze którzy całą ciążę prowadzą na metforminie i też wszystko jest ok, póki co nie jest jednak w Polsce zalecana w ciąży.Już zeszlam z 1500 na 750 i tyle mam brać do środy włącznie. Teraz jestem w 8 tygodniu więc w sumie mogę jeszcze przez chwilę brać bo do 12tc trzeba zejść całkowicie ponoc.
Ja nie znalazłam ani jednego lekarza, który chciałby mi prowadzić całą ciążę na metforminie, bo generalnie gdybym miała wybór to wolałabym ją brać do końca. Ale ufam mojego gin-endo i będę się słuchać tego co im zaleci.W poprzedniej ciąży też byłam na metforminie do 12 tyg ( od 10 powoli schodziliśmy z dawki) po odstawieniu odrazu weszła insulina, której naprawdę nie ma się co bać, nie przenika przez łożysko, więc nie wpływa na dziecko [emoji846]. Insulinę brałam do samego porodu, wszystko z synkiem dobrze. Teraz jestem na insulinie odkąd się dowiedziałam o ciąży ( nie mogłam brać leków ze względu na karmienie piersią). Ale są w Polsce lekarze którzy całą ciążę prowadzą na metforminie i też wszystko jest ok, póki co nie jest jednak w Polsce zalecana w ciąży.
Anolik
ja biorę metformine i będę brała do końca ciąży pewnie, tzn w pierwszej ciąży odstawialismy po mału po 30 tyg, tak całkowicie chyba w 35-36 tc. Było wszystko ok, pilnowałam wtedy cukrów na glulometrzeW poprzedniej ciąży też byłam na metforminie do 12 tyg ( od 10 powoli schodziliśmy z dawki) po odstawieniu odrazu weszła insulina, której naprawdę nie ma się co bać, nie przenika przez łożysko, więc nie wpływa na dziecko [emoji846]. Insulinę brałam do samego porodu, wszystko z synkiem dobrze. Teraz jestem na insulinie odkąd się dowiedziałam o ciąży ( nie mogłam brać leków ze względu na karmienie piersią). Ale są w Polsce lekarze którzy całą ciążę prowadzą na metforminie i też wszystko jest ok, póki co nie jest jednak w Polsce zalecana w ciąży.
Lekarz nie ma problemów żeby Ci wypisywać recepty? Mi to jeden lekarz tłumaczył tak, że metformina jest niedozwolona do stosowania w ciąży i jeżeli coś by się stało z tą ciążą i brałabym metforminę, to podobno mogę oskarżyć tego lekarza, który receptę wypisał, z tego powodu jest taki problem żeby nawet w 1 trymestrze stosować, mimo wielu korzyści, bo lekarze się boją.ja biorę metformine i będę brała do końca ciąży pewnie, tzn w pierwszej ciąży odstawialismy po mału po 30 tyg, tak całkowicie chyba w 35-36 tc. Było wszystko ok, pilnowałam wtedy cukrów na glulometrze
reklama
sansavieria
Ja odstawiam jutro. Miałam brać do końca 12 tygodnia. schodzilam stopniowo z dawki 2850. Moja doabetolog mówiła że gdyby jeszcze ten lek powodował ze mam dobre cukry bez insuliny to byłby sena go dużej brać, a tak to odstawiamy. Ginekolog te same zalecenie miala.