preparaty z ibuprofenem (Ibufen)nie są zalecane w I trymestrzeDziękuję bardzo za radę tylko że mam akurat tylko w domu na tą chwilę Apap on jest z paracetanolem
reklama
preparaty z ibuprofenem (Ibufen) nie są zalecane w I trymestrzeParacetamol, może sok malinowy i okłady chłodne jeśli chodzi o gorączkę.. na gardło możesz Isla i ibufem
Dziękuję za szybką odpowiedźTak, możesz leki z paracetamolem jak np apap
Hankaa
Fanka BB :)
Miało być uniben na gardło... To jest spray, z automatu słownik mi wkradł słowo i nie zauważyłam..preparaty z ibuprofenem (Ibufen) nie są zalecane w I trymestrze
Passtelova
Z tym paracetamolem też tak nie do końca. Czytałam badania, że też może mieć wpływ na rozwój ciąży. Jednak ewentualne powikłania są dużo mniejsze i rzadsze, niż w przypadku ibuprofenu.
Jak byłam w sytuacji podbramkowej wzięłam Apap, ale tylko tyle, na ile sprawił mi ulgę. Więc też z umiarem, a nie jak tik taki
Jak znajdę jeszcze raz to badanie, to wam podlinkuję.
Jak byłam w sytuacji podbramkowej wzięłam Apap, ale tylko tyle, na ile sprawił mi ulgę. Więc też z umiarem, a nie jak tik taki
Hmmmm
Ale ale żadnych leków nie można brać jak tik taki (niezależnie od ciąży)Z tym paracetamolem też tak nie do końca. Czytałam badania, że też może mieć wpływ na rozwój ciąży. Jednak ewentualne powikłania są dużo mniejsze i rzadsze, niż w przypadku ibuprofenu.
A Apap słyszałam, że nie więcej niż 3 na dobę (w ciąży).
Chociaż teraz w necie znalazłam, że nie więcej niż 1g paracetamolu na raz (2 tabletki) lub 4g paracetamolu na dobę - 8 tabletek (wydaje mi się to całkiem sporo)... Nie dłużej niż 3dni przy gorączce lub 5dni w przypadku innych dolegliwości bólowych...
Ostatnia edycja:
Tiruriru1
Chwilę mnie nie było, pochłonął mnie remont sypialni . Miałam kilka dni temu straszny ból głowy. W domu wszystkie zakazane leki przeciwbólowe,położyłam na głowę woreczek z lodem, spróbowałam się wyciszyć i zasnąć. W nocy ból mnie obudził, jakoś go pokonałam,rano było lepiej. Nie wiem czy to przez ciążę czy pogodę, podobno jestem meteopatką,a na zmianę reaguje źle wizytę mam za 2 tygodnie,na razie muszę sobie radzić bez leków. Pewnie ominęło mnie wiele ciekawych postów (nadrobię). Jestem teraz w 7+2. Od wczoraj piersi mnie bolą dużo dużo mniej, nie są też takie nabrzmiałe, nie wymiotuję (zdarzyło się raz kilka dni temu). Mdłości też nie mam. Czy to normalne? Bo ja już sobie wkręcam,że coś może być nie tak a te dwa tygodnie mnie zmiażdży
Hmmmm
Były tu takie przypadki i objawy potrafiły wrócić w losowym momencie, ale jeśli miałoby Cię to uspokoić poszłabym gdzieś prywatnie, lub na sor (zwłaszcza z bólami lub/i zawrotami głowy)...Chwilę mnie nie było, pochłonął mnie remont sypialni . Miałam kilka dni temu straszny ból głowy. W domu wszystkie zakazane leki przeciwbólowe,położyłam na głowę woreczek z lodem, spróbowałam się wyciszyć i zasnąć. W nocy ból mnie obudził, jakoś go pokonałam,rano było lepiej. Nie wiem czy to przez ciążę czy pogodę, podobno jestem meteopatką,a na zmianę reaguje źle wizytę mam za 2 tygodnie,na razie muszę sobie radzić bez leków. Pewnie ominęło mnie wiele ciekawych postów (nadrobię). Jestem teraz w 7+2. Od wczoraj piersi mnie bolą dużo dużo mniej, nie są też takie nabrzmiałe, nie wymiotuję (zdarzyło się raz kilka dni temu). Mdłości też nie mam. Czy to normalne? Bo ja już sobie wkręcam,że coś może być nie tak a te dwa tygodnie mnie zmiażdży
Passtelova
Pamiętam taki odcinek Mamy Lamy, gdzie Ania mówiła, że "ćpała Apap jak tik taki". Zostało mi to w głowie.Ale ale żadnych leków nie można brać jak tik taki (niezależnie od ciąży)
A Apap słyszałam, że nie więcej niż 3 na dobę (w ciąży).
Chociaż teraz w necie znalazłam, że nie więcej niż 1g paracetamolu na raz (2 tabletki) lub 4g paracetamolu na dobę - 8 tabletek (wydaje mi się to całkiem sporo)... Nie dłużej niż 3dni przy gorączce lub 5dni w przypadku innych dolegliwości bólowych...
reklama
MamaLama
W razie czego to nie mój odcinek [emoji6] zboerznosx ników [emoji38]Pamiętam taki odcinek Mamy Lamy, gdzie Ania mówiła, że "ćpała Apap jak tik taki". Zostało mi to w głowie.