reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

Ceną, zakresem badań, zakresem skuteczności w szacowaniu...

Najmniej skuteczny jest pappa niestety i bada najmniej aberracji...

Nie wiem jak panorama, ale zdecydowałam się za nifty pro bo jest względnie wcześnie (skończony 10tc) i bada w sumie dość szerokie spektrum - 94 aberracje genetyczne...
Rodzajów nifty też jest kilka, cenowo podobne dosyć...

I dla mnie najważniejsze - nie jest badaniem inwazyjnym tak jak amniopunkcja...
Mnie bardziej chodzi właśnie o skutecznośc, czyli procent fałszywych diagnoz. Pamiętam, że gdy sprawdzałam to dla podstawowych trzech trisomii było około 90 parę, ale dla innych koło 60.... I wtedy to już loteria. Poza tym znów jak w pappie to jest tylko statystyka. Ale liczę że przez 4 lata się mocno zmieniło ;)

reklama
To chyba poziom ok. Trzymam kciuki, żeby w poniedziałek beta ładnie rosła. Choć nie wiem, czy ona nie zwalnia już teraz
No czytałam że powyżej 1200 przyrost zwalnia tak, że podwaja się co 4 a nie co 2 dni...

Ten przyrost jest troszkę niepokojący, ale może leki pomogą, może się rozkręci...

Na pierwszym USG (beta ok 8-16k - szacuję po przyroście bety ok. tydzień później) pęcherzyk też się spóźniał ponad tydzień, a na ostatnim USG już tylko 2dni względem om.
Było: 4+5
Tydzień później 6+3
Tydzień później 7+5
:-) (akurat robiłam co środy)

Ostatnia edycja:
No czytałam że powyżej 1200 przyrost zwalnia tak, że podwaja się co 4 a nie co 2 dni...

Ten przyrost jest troszkę niepokojący, ale może leki pomogą, może się rozkręci...

Na pierwszym USG (beta ok 8-16k - szacuję po przyroście bety ok. tydzień później) pęcherzyk też się spóźniał ponad tydzień, a na ostatnim USG już tylko 2dni względem om.
Moj syn na pierwszym usg był kilka dni starszy ;) a było to niemożliwe ;)

Ja ma 19 latka i niespełna dwulatka 😉przez wzgląd na młodszego dla którego bardzo chce rodzeństwa zdecydowaliśmy się po raz ostatni spróbować 😉starszy jak ojciec jest a nie brat :)który tydzień ciąży ?
Ja się zastanawiam jak to będzie z taką dużą różnicą wieku, no ale czas pokaże 😉 U mnie dziś 5+5, a u Ciebie ?

Było: 4+5
Tydzień później 6+3
Tydzień później 7+5
:-) (akurat robiłam co środy)
A kiedy miałaś serduszko?

Ja się zastanawiam jak to będzie z taką dużą różnicą wieku, no ale czas pokaże 😉 U mnie dziś 5+5, a u Ciebie ?
U mnie 4+4, z OM rozwiązanie 29.06
Co do relacji starszy z młodszym u nas czujemy jak byśmy mieli jedynaka😉starszy ma praktycznie już swoje życie, dziewczynę, imprezy , studenckie życie . Cieszę się jak mam okazje zobaczyć Go na obiedzie 🙀

Ceną, zakresem badań, zakresem skuteczności w szacowaniu...

Najmniej skuteczny jest pappa niestety i bada najmniej aberracji...

Nie wiem jak panorama, ale zdecydowałam się za nifty pro bo jest względnie wcześnie (skończony 10tc) i bada w sumie dość szerokie spektrum - 94 aberracje genetyczne...
Rodzajów nifty też jest kilka, cenowo podobne dosyć...

I dla mnie najważniejsze - nie jest badaniem inwazyjnym tak jak amniopunkcja...
Poczytałam o różnicach między panorama a nifty pro. Zakres badań jest bardzo podobny , różnica na plus nifty jest ubezpieczenie w przypadku błędnej diagnozy , wyniki są w ok 10 dni ale często bywają nawet po 5 dniach. Przy panoramie badanie można zrobić już po skończonym 9 tygodniu, nie ma ubezpieczenia , wynik jest po 14 dniach, ja dostałam po 10

reklama
Hej dziewczyny :)
Co do dużej różnicy wieku między dziećmi to mogę się tyle wypowiedzieć że mam koleżankę która ma siostrę młodszą o kilkanaście lat no i cóż, nie była to nigdy więź jak między rodzeństwem. W dodatku akurat ta moja koleżankę mama niestety zmuszała do pomocy przy siostrze więc dla niej to była trochę taka kula u nogi, znajomi chodzili na imprezy, na pizzę, do kina itp a ona musiała w domu siedzieć z młodszą siostrą.
Teraz ta jej siostra ma 18 lat i moja koleżanka powiedziała że dopiero teraz, gdy obydwie są dorosłe, czuje że ma siostrę. Bo już mogą być wzajemnie dla siebie wsparciem i mają wreszcie wspólny świat.

Do góry