reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
A ja się trochę zastanawiam co robić. Pracowałam w dwuosobowym dziale. Druga dziewczyna w sierpniu z dnia na dzień poszła na ciążowe L4, zostałam ja i mimo iż wiedzą pracodawcy, że jestem też teraz w ciąży, mam wrażenie, że mnie eksploatują do granic. Niby dali mi dużo przestrzeni, mam się wysypiać, pracować jak mi wygodnie, to z drugiej strony jednak jakby o tym zapominali. A nie chce iść na L4. Czy pracownica z zaświadczeniem o ciąży ma jeszcze jakieś prawa oprócz niezgadzania się na nadgodziny i pracę w nocy?

Moja córka mocno chora, złapała wirusa RSV i ma zapalenie oskrzeli. Siedzimy w domu przynajmniej do końca tygodnia, na razie bez antybiotyku, zobaczymy czy steryd i inhalacje pomogą. Jedzie jutro ze mną na wizytę, ale moja ciocia mieszka blisko, więc z nią poczeka. Stresuje się, że i ja się pochoruję 😌
Powiem Wam, że dzisiaj trochę się przeciążylam i na wieczór czułam pachwiny, krzyż i ogólnie podbrzusze takie ciężkie i byłam zdziwiona, że to już takie objawy mogą być

@Hmmmm na pewno będziemy ją przygotowywać. Już jej mówimy o tym że w domu pojawi się dzidzia i co to znaczy. Oczywiście póki co niewiele z tego bierze do siebie, ale myślę, że jak ciąża stanie się widoczna i zacznę kupować rzeczy dla maluszka to już zacznie łapać.
Póki co pożegnaliśmy pampersy i to dość gwałtownie, ale radzi sobie. To taki pierwszy krok żeby poczuła że jest starsza i potrafi więcej. Jakoś powoli oswoimy ją z sytuacją.

@kamejka u mnie przy drugim porodzie było to samo. Chciała pani próbować to próbowała ale niestety bez skutku. Całe szczęście że mi zgody na cc na wejściu nie dał...

@m-madzix ja nie robiłam bety nigdy, a to moja 3 ciąża. Nie czuję potrzeby, nie mam obciążonego wywiadu ginekologicznego to też nie muszę. Chyba spokojniejsza jestem bez tego badania.

@Evee ja mam o 13 [emoji3526]

Moja córka mocno chora, złapała wirusa RSV i ma zapalenie oskrzeli. Siedzimy w domu przynajmniej do końca tygodnia, na razie bez antybiotyku, zobaczymy czy steryd i inhalacje pomogą. Jedzie jutro ze mną na wizytę, ale moja ciocia mieszka blisko, więc z nią poczeka. Stresuje się, że i ja się pochoruję 😌
Powiem Wam, że dzisiaj trochę się przeciążylam i na wieczór czułam pachwiny, krzyż i ogólnie podbrzusze takie ciężkie i byłam zdziwiona, że to już takie objawy mogą być
Teraz jest ogrom tego wirusa.. U nas obyło się bez antybiotyka.. Inhalacje nebud, berodual i w między czasie inhalacje z Mucosolwanu i Okleppywanie. I obyło się bez szpitala 😇
Tego Ci życzę 😘 dużo zdrówka dla córci 😇

A ja się trochę zastanawiam co robić. Pracowałam w dwuosobowym dziale. Druga dziewczyna w sierpniu z dnia na dzień poszła na ciążowe L4, zostałam ja i mimo iż wiedzą pracodawcy, że jestem też teraz w ciąży, mam wrażenie, że mnie eksploatują do granic. Niby dali mi dużo przestrzeni, mam się wysypiać, pracować jak mi wygodnie, to z drugiej strony jednak jakby o tym zapominali. A nie chce iść na L4. Czy pracownica z zaświadczeniem o ciąży ma jeszcze jakieś prawa oprócz niezgadzania się na nadgodziny i pracę w nocy?
Mniej obowiazkow powinno być. Znaczy stanowisko lżejsze niż do tej pory. Myślę że jeśli dalej bedziesz odczuwała takie emocje jak teraz to najlepszym rozwiązaniem po skończeniu I trymestrze sobie isc na zwolnienie. Albo im przypomnieć o tym ze jesteś w ciazy.

Jeszcze kilka lat temu ciężarna mogła pracowac przy komputerze tylko przez 4h lub 6h (nie pamietam dokładnie), przysługiwały tez dłuższe przerwy. Niestety prawo pracy się zmieniło i już tego nie ma. Teraz nie wiem czy jeszcze jakies przywileje nam przysługują

Jeszcze kilka lat temu ciężarna mogła pracowac przy komputerze tylko przez 4h lub 6h (nie pamietam dokładnie), przysługiwały tez dłuższe przerwy. Niestety prawo pracy się zmieniło i już tego nie ma. Teraz nie wiem czy jeszcze jakies przywileje nam przysługują
Dłuższe przerwy obowiązują. Jesli pracuje przed komputerem to 50 min pracuje i 10 min przerwy powinna mieć, ale wiadomo jak to z pracodawca. O tyle dobrze ze ma prawo do wyjścia na badania w godzinach pracy. 😊

reklama
Dłuższe przerwy obowiązują. Jesli pracuje przed komputerem to 50 min pracuje i 10 min przerwy powinna mieć, ale wiadomo jak to z pracodawca. O tyle dobrze ze ma prawo do wyjścia na badania w godzinach pracy. [emoji4]
Serio mozna tak wychodzić na badania? Do lekarza także? Trzeba to później odpracować? Ja zawsze odpisuje z nadgodzin albo odrabiam.

Do góry