reklama
olka11135
Fanka BB :)
Ja miałam się szczepić na w październiku, z różnych względów to przesuwałam. W pierwszym trymestrze nie zamierzam. Słyszałam jednak, że dobrze jest się zaszczepić w drugim trymestrze, wtedy też dziecko dostaje przeciwciała. Tylko mój znalazł ostatnio info o kobiecie, która się zaczęła w ciąży, i dziecko zmarło, miało jakiś skrzep. Nie wiem tylko w jakim miesiącu. Jest to na oficjalnej liście nopow. I zaczęłam się jednak wahać.
Co do szczepień na grypę - nigdy nie chorowałam, więc nie czuje potrzeby żeby się szczepić.
Wiesz z drugiej strony ja na IG obserwuję dziewczynę, która się nie szczepiła i urodziła w 27tc ponieważ koronawiurs doprowadził do niewydolności łożyska. Ona nie miała żadnych objawów, czuła się dobrze. Więc nigdy nie wiadomo jak będzie. I tak źle i tak nie dobrze.
My się szczepiliśmy przede wszystkim ze względu na podróże np. Tajlandia i USA otwierają się tylko dla zaszczepionych
Moj jest spietyDziewczyny, mam pytanie dot objawów.. czy na początku 4-5tydz brzuch może być taki spięty, ociążały jakby twardy? Do tego wzdęcia i zaparcia na zmianę..
Kinga10204
Ja z mężem się nie szczepiliśmy i nie zamierzamy.A na covida się szczepilyscie?
Nie oceniam, nie komentować będę. Bo to decyzja każdego. Ale pytam z ciekawości
Mamafasolki
My byliśmy teraz w Niemczech i bardzo mi się podobało ich rozwiązanie. Do knajpy etc. jak masz negatywny test, szczepienie lub ozdrowienie. Myślę że to spoko rozwiązanie - masz wybór.Wiesz z drugiej strony ja na IG obserwuję dziewczynę, która się nie szczepiła i urodziła w 27tc ponieważ koronawiurs doprowadził do niewydolności łożyska. Ona nie miała żadnych objawów, czuła się dobrze. Więc nigdy nie wiadomo jak będzie. I tak źle i tak nie dobrze.
My się szczepiliśmy przede wszystkim ze względu na podróże np. Tajlandia i USA otwierają się tylko dla zaszczepionych
Hmmmm
Ja się zaszczepiłam w maju w czerwcu druga dawka...A na covida się szczepilyscie?
Nie oceniam, nie komentować będę. Bo to decyzja każdego. Ale pytam z ciekawości
Ale z trzecią jak wprowadzają powoli i tak zaczekam po porodzie...
Na grypę się nigdy nie szczepiłam, zresztą na covida też się zaszczepiłam dla "otoczenia" - aby czuli się bezpieczniej w mojej obecności...
Passtelova
To też biorę pod uwagę. Raczej skłaniam się do szczepienia w II trymestrze, ale nie rozmawiałam jeszcze o tym z lekarzem.Wiesz z drugiej strony ja na IG obserwuję dziewczynę, która się nie szczepiła i urodziła w 27tc ponieważ koronawiurs doprowadził do niewydolności łożyska. Ona nie miała żadnych objawów, czuła się dobrze. Więc nigdy nie wiadomo jak będzie. I tak źle i tak nie dobrze.
@Hmmmm gdzie idziesz w Warszawie na nfz? Bo ja się cały czas zastanawiam czy iść, bo mam super lekarza prywatnego, ale może np. żeby poznać położne albo szpital w którym ewentualnie chciałabym rodzić?Szczęściara
Ja na NFZ zgłoszę się w pon pewnie...
Co do szczepienia na covid to jestem zaszczepiona 2 dawkami, jeśli będę się kwalifikowała na 3 dawkę to się zaszczepię, pewnie i tak wypadnie to w 2 czy 3 trymestrze. A szczepienie na grypę ustalę z lekarzem, bo nigdy się na nią nie szczepiłam, a teraz się zastanawiam.
reklama
olka11135
Jak przy NFZ jesteśmy to ja tylko przypomnę, że każda ciężarna w ramach NFZ ma obowiązek dostania się do każdego lekarza (w tym specjalisty) w przeciągu 7 dni roboczych - Link do: Skarga na odmowę wyznaczenia wiyzty u lakarza w ciągu 7 dni roboczych