reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

Ps. Szczepilam się na covid po poronieniu miesiąc albo nawet dwa. Nie było problemu. Na grypę nigdy i jeszcze nigdy nie chorowałam. Odpukac oczywiście

reklama
Ja miałam się szczepić na 👑 w październiku, z różnych względów to przesuwałam. W pierwszym trymestrze nie zamierzam. Słyszałam jednak, że dobrze jest się zaszczepić w drugim trymestrze, wtedy też dziecko dostaje przeciwciała. Tylko mój znalazł ostatnio info o kobiecie, która się zaczęła w ciąży, i dziecko zmarło, miało jakiś skrzep. Nie wiem tylko w jakim miesiącu. Jest to na oficjalnej liście nopow. I zaczęłam się jednak wahać.

Co do szczepień na grypę - nigdy nie chorowałam, więc nie czuje potrzeby żeby się szczepić.

Wiesz z drugiej strony ja na IG obserwuję dziewczynę, która się nie szczepiła i urodziła w 27tc ponieważ koronawiurs doprowadził do niewydolności łożyska. Ona nie miała żadnych objawów, czuła się dobrze. Więc nigdy nie wiadomo jak będzie. I tak źle i tak nie dobrze.

My się szczepiliśmy przede wszystkim ze względu na podróże np. Tajlandia i USA otwierają się tylko dla zaszczepionych

Wiesz z drugiej strony ja na IG obserwuję dziewczynę, która się nie szczepiła i urodziła w 27tc ponieważ koronawiurs doprowadził do niewydolności łożyska. Ona nie miała żadnych objawów, czuła się dobrze. Więc nigdy nie wiadomo jak będzie. I tak źle i tak nie dobrze.

My się szczepiliśmy przede wszystkim ze względu na podróże np. Tajlandia i USA otwierają się tylko dla zaszczepionych
My byliśmy teraz w Niemczech i bardzo mi się podobało ich rozwiązanie. Do knajpy etc. jak masz negatywny test, szczepienie lub ozdrowienie. Myślę że to spoko rozwiązanie - masz wybór.

A na covida się szczepilyscie?
Nie oceniam, nie komentować będę. Bo to decyzja każdego. Ale pytam z ciekawości
Ja się zaszczepiłam w maju w czerwcu druga dawka...
Ale z trzecią jak wprowadzają powoli i tak zaczekam po porodzie...
Na grypę się nigdy nie szczepiłam, zresztą na covida też się zaszczepiłam dla "otoczenia" - aby czuli się bezpieczniej w mojej obecności...

To też biorę pod uwagę. Raczej skłaniam się do szczepienia w II trymestrze, ale nie rozmawiałam jeszcze o tym z lekarzem.

Ja w ciąży nie będę się szczepiec.. Po porodzie owszem.. Za dużo do stracenia mam. A pewności mi nikt nie da.. Ani lekarz ani nikt .. Więc mam nadzieję że będzie spokojnie..
I oby tak było 🥰

Szczęściara 8-)
Ja na NFZ zgłoszę się w pon pewnie...
@Hmmmm gdzie idziesz w Warszawie na nfz? Bo ja się cały czas zastanawiam czy iść, bo mam super lekarza prywatnego, ale może np. żeby poznać położne albo szpital w którym ewentualnie chciałabym rodzić?

Co do szczepienia na covid to jestem zaszczepiona 2 dawkami, jeśli będę się kwalifikowała na 3 dawkę to się zaszczepię, pewnie i tak wypadnie to w 2 czy 3 trymestrze. A szczepienie na grypę ustalę z lekarzem, bo nigdy się na nią nie szczepiłam, a teraz się zastanawiam.

reklama
Do góry